Akár az időhiány miatt, akár azért, mert nem szoktál rendszeresen reggelizni, gyakran előfordulhat, hogy éhgyomorra iszol kávét – ami kapcsán valószínűleg hallottad, hogy árt a bélrendszernek. De tényleg így van?
A jó hír az, hogy ha éhgyomorra iszol kávét, az önmagában nem káros, és a gyomrod általában alkalmazkodik ahhoz, hogy megvédje magát. De ez némi kényelmetlenséget okozhat, ebben az esetben valószínűleg változtatnod kell a rutinodon. A kávéfogyasztásnak számos előnye van, ha a gyomor-bél traktusról van szó" - mondta Louisville, Kentuckyban élő gasztroenterológus, Dr. Sunana Sohi.
„Az italt gyalázzák a benne lévő koffein miatt, és azért, mert mostanság nagyon fel van cukrozva, de gyógyászatilag már évszázadok óta használják.”
Ennek ellenére Sohi elmagyarázta, hogy a kávé többféleképpen játszik szerepet a gyomorsavszinttel. Ennek eredményeként egyesek olyan problémákkal küzdhetnek – nevezetesen a dyspepsia, ami alapvetően emésztési zavar –, amelyeket könnyen meg lehetne oldani a koffein mellőzésével, vagy esetleg egy csésze elfogyasztásával valamilyen étel mellett.
Pontosabban, a kávé maga egy savas ital. Ezen kívül Dr. Supriya Rao bostoni gasztroenterológus magyarázta : „a koffein serkenti a gasztrin hormon termelődését, amely felelős a gyomorsavtermelésünkért”. Bár az utóbbi vegyület segít beindítani az emésztési folyamatot, a gyomor savasságát is növeli. Végül a fenolok, amelyek a kávéban található vegyületek, szintén hozzájárulnak a bél savasságának szintjéhez.
Savasság a gyomorban – de mi is történik pontosan, amikor a gyomrot eléri a sav?
"A kávé pH-értéke körülbelül 5, míg a gyomorsavunk körülbelül 2-es pH-val büszkélkedhet, ami az utóbbit savasabbá teszi" - jegyezte meg Rao. Ennek eredményeként a gyomrunknak képesnek kell lennie arra, hogy kezelje a kávéfogyasztás okozta savat.
Azonban minden betegfüggő – magyarázta Sohi. "Bármit eszel, gyomorsav termelődését okozza, de a kávé többet termel" - mondta. „Tehát, ha éhgyomorra kávézás után puffadtnak érzed magad, vagy felső hasi fájdalmaid és hányingered van, akkor tudd, hogy valami problémád van vele.”
Rao visszhangozta ezeket az érzéseket. „Nem feltétlenül a túl sok sav jelent problémát, mert a gyomor elbírja, és valójában sok nyálka van benne, ami megvédi” – mondta. – Inkább arról van szó, hogy a nyelőcsöved nem képes ellenállni az ilyen savkárosodásnak. Semmi veszélyes nem fog történni veled – nem mintha a kávé fekélyeket okozna –, de lehet, hogy csak kényelmetlenül érzed magad.”
Ezt az elméletet néhány tanulmány igazolta, köztük egy a Library of Medicine-ben megjelent tanulmány. A felmérés szerint a kávé hozzájárulhat az alsó nyelőcső záróizom ellazulásához, „lehetővé téve, hogy az étel a nyelőcsőbe kerüljön, és gyomorégést okozzon”.
Egyszerűen fogalmazva: ha éhgyomorra iszol kávét, az fokozza a gyomorsav termelődését. A folyadék magasabb szintje sok ember számára nem okoz problémát, másokban viszont kényelmetlenséget okozhat. Ha történetesen az utóbbi csoportba tartozol, de nem tudsz megválni a koffeintartalmú italtól, próbáld meg elfogyasztani egy kis étel mellé.
"Az étel egy kis puffert ad a sav szempontjából" - mondta Rao, kifejtve, hogy az étel kávéval ellensúlyozza a savasság szintjét azáltal, hogy felszívja a folyadék egy részét. Rao azt is kifejtette, hogy egy csésze tejjel vagy esetleg egy cappuccino elfogyasztása egy feketekávé mellett segíthet ellensúlyozni a pH-szintet.
A különböző kávék különböző reakciókat váltanak ki?
A koffeinmentes kávé eleve kevesebb koffeint tartalmaz, és mivel a stimuláns bizonyítottan hozzájárul a gyomorsavtermelés magasabb szintjéhez, ebből az következik, hogy egy csésze koffeinmentes kávé a gyomor-bélrendszer folyadékának csökkenéséhez vezethet. Rao azt mondta, hogy ha sötét kávét választunk világos helyett, az segíthet a gyomromban, mivel az előbbi kevésbé savas, mint az utóbbi. „A sötétebb kávé babok pörkölési folyamata hosszú, ezért sok savat veszít” – magyarázta.
Érdekes módon a hideg sör szintén alacsonyabb savtartalmú lehetőség, legalábbis a Thomas Jefferson Egyetem kutatói szerint, akik eredményeiket az American Chemical Society-n keresztül tették közzé.
„A hidegen főzött kávék mindhárom pörkölési hőmérsékleten valamivel kevésbé voltak savasak, mint a melegen főzött társai” – olvasható a tanulmányban. „A pörkölési hőmérséklet emelkedésével az összes kávé összes titrálható savtartalma (TA) csökkent. A pörkölési hőmérséklet emelkedésével a hideg és meleg kávék közötti TA-különbségek növekedése is megfigyelhető volt, ami enyhén nőtt, ami azt jelzi, hogy a pörkölés befolyásolja az extrakciós folyamatokat.
Végül egy teljesen más koffeintartalmú ital – talán tea – választása a legjobb megoldásnak bizonyulhat, ha éhgyomorra elfogyasztott kávé után diszpepsziával küzdesz.
"A zöld teának és a fekete teának is sok előnye van" - mondta Sohi. "Kevesebb koffeint tartalmaznak, de kevésbé savasak is, így ha zavarja a gyomrod, fontold meg őket."