Legyünk őszinték: a banán nem drága élelmiszer. De ez még mindig nem jelenti azt, hogy a banánnak valaha is kárba kell mennie! Ez különösen igaz akkor, ha a fagyasztott banánt többféleképpen használják, a reggeli turmixoktól a házi banánkenyérig. Tehát ha azt veszi észre, hogy a banánja kezd kicsit barnulni, vagy esetleg csak egy kicsit pépesebb, mint amennyit szívesebben fogyasztana, ne dobja fel! Ehelyett próbálja meg lefagyasztani.
A banánt könnyű lefagyasztani, kevés helyet foglal el, és az egész folyamat kevesebb mint öt percet vesz igénybe az elejétől a végéig. Ez most egy nyeremény az Ön számára (nincs elpazarolt banán), és a jövőbeni önmaga számára, aki élvezheti az említett fagyasztott banánt, esetleg egy banánfagylaltban vagy egy banános muffinban.
A banán fagyasztásának első számú szabálya – igazából az egyetlen szabály, amit itt feltétlenül be kell tartani – az, hogy hámozás után azonnal fagyassza le. Ha hagyja, hogy a banán kiüljön a pultra, barnulni kezd. Ha azonban meghámozza, becsomagolja a gyümölcsöt és azonnal lefagyasztja, gyönyörű krémszínű banánja lesz a jövőben. Ha valamilyen oknál fogva a banán egy kicsit tovább ül, mint tervezte, soha ne féljen.
Egyszerűen meglocsolhatja őket citrom- vagy lime levével. Ez elpusztítja az esetlegesen kialakult baktériumokat, és elősegíti, hogy fagyáskor krémszínűbbek maradjanak.
Hámozza meg a banánt
Nincs trükk a banán hámozására. Csakúgy, mint bármely más banánhoz kapcsolódó recept esetében, egyszerűen távolítsa el a héját, és máris folytathatja a következő lépést.
Válasszon egész vagy szeletelt banánt
A banán fagyasztásánál választhat, hogy egészben vagy szeletelve fagyasztja le. Az egész banánt egy kicsivel könnyebb lefagyasztani (végső soron ez azt jelenti, hogy egy lépéssel kevesebb a kezelése), de több helyet foglalnak el a fagyasztóban, mivel nagyobb tárolóedényre van szükségük a tároláshoz.
Az egészben lefagyasztott banán másik előnye, hogy pontosan tudja, mennyi van. Tehát ha van egy banánkenyér receptje, amelyhez két banán szükséges, könnyen kivehet két egész banánt a fagyasztóból, és elkezdhet dolgozni.
Az egész banán lefagyasztásának legjobb módja, ha minden banán közé egy darab sütőpapírt teszünk. Így nem fagynak össze egyetlen tömör masszává. Ha csak egyet kell kiolvasztania a csokorból, a tapadásmentes pergamennek köszönhetően könnyen kihúzhatja a tartályból. Ami az egész banán kiolvasztását illeti, nem lesz olyan az íze és állaga, amelyre a legtöbben gondolunk, amikor friss banánt akarunk enni. Ehelyett nagyon puhák lesznek.
Bár valószínűleg nem alkalmas egy kanál mogyoróvajjal való elfogyasztására, a kiolvasztott banán még mindig kiváló sütési összetevő, így könnyen felhasználhatja a felolvasztott banánt banánkenyérben, banános muffinban és sok másban.
A fagyasztott banánszeletek előnyei
A szeletelt banán kiválóan alkalmas olyan receptekhez, ahol a banánfalatoknak fagyottnak kell maradniuk, például turmixokhoz vagy fagylalthoz. Általában kevesebb helyet foglalnak el a fagyasztóban.
A banánszeletek lefagyasztásához egyszerűen helyezze a banánszeleteket egy sütőpapírra, amelyet egy tányérra vagy egy féllapos tepsire helyezett. Ezután tedd a banánszeleteket a fagyasztóba két órára, vagy amíg teljesen megszilárdulnak.
A szelet ilyen módon történő lefagyasztása segít elkerülni, hogy a fagyasztóban egy csomó banánná olvadjanak össze. Ha megszilárdul, helyezze át a fagyasztott banánszeleteket egy visszazárható fagyasztózsákba, és nyomja ki a lehető legtöbb levegőt. Zárja le a zacskót, mielőtt a fagyasztóba helyezi.
Minden tárolóedényt címkézzen és keltezzen
Ne felejtse el megjelölni minden ételt, amit hosszabb időre a fagyasztóba helyez. Így pontosan nyomon követheti, mióta van ott, és eldöntheti, hogy szeretné-e még felhasználni. Ehhez csupán maszkolószalagra és egy tartós filctollra van szüksége.
Ügyeljen arra, hogy megadja az élelmiszerek nevét és a fagyasztás dátumát. Helyezze a címkét a tartály kifelé néző oldalára, hogy amikor kinyitja a fagyasztó ajtaját, azonnal láthatja, hogy melyik tétel melyik edényben van. Ügyeljen arra, hogy a visszazárható fagyasztózacskóit is felcímkézze!
Így fagyaszthatja le a banánt későbbi felhasználásra:
Hozzávalók:
-1 csokor banán
-Sütőpapír
-Visszazárható zacskó vagy légmentesen záródó tartály
Előkészítés:
-Hámozzon meg annyi banánt, amennyi szükséges.
-Az egész banánt légmentesen záródó edénybe helyezzük, sütőpapír szeletekkel az egyes banánok közé.
-A szeletelt banánhoz szeletelje fel a banánt, és tegye a darabokat egy rétegben sütőpapírral bélelt tányérra vagy féllapos tepsire. Fagyassza le a banánt két órára, vagy amíg megszilárdul. Miután megdermedt, helyezze át a banánszeleteket egy visszazárható zacskóba, és tegye a zsákot a fagyasztóba.
-Címkézze fel a légmentesen záródó tartályt vagy visszazárható zacskót a tartalommal és a dátummal, amikor az összetevők lefagytak.