Még éppen tart a körte szezon, és ilyenkor érdemes kihasználni ennek az édes, lédús gyümölcsnek az előnyeit. A világon több mint 3000 különböző körtefajta létezik, amelyek mindegyike sajátos ízvilággal és tápanyagtartalommal bír. Nemcsak finom és sokoldalúan felhasználható, hanem tele van egészségre jótékony hatású összetevőkkel is.
A körte kiváló rostforrás, támogatja az emésztést, segíti az immunrendszer működését, és gazdag antioxidánsokban, amelyek védenek a szabadgyökök okozta károsodások ellen. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a népszerű gyümölcsöt, és hogyan járulhat hozzá a mindennapi egészségünk megőrzéséhez.
Bár könnyen beszerezhető, a körte nem éppen a legnépszerűbb gyümölcs. Egyes felmérések szerint a körte alig került be a legjobb 40 gyümölcs közé. Igaz, nagyon enyhe ízűek lehetnek, és az avokádóhoz hasonlóan a sziklaszilárdból elég gyorsan pépessé válhatnak. Ennek ellenére megvan az oka annak, hogy a díszes körte áhított ajándék: jólétet jelképez, és ha jól csinálják, vajas sima, édes és lédús.
Kiváló forrást biztosítanak az élelmi rostokhoz, antioxidánsokhoz, ásványi anyagokhoz és hasznos növényi vegyületekhez. Ezek a körtetápanyagok hozzájárulnak az egészségügyi előnyökhöz, például csökkentik bizonyos betegségek kockázatát. A körte különösen előnyös a bélrendszer és a szív egészségére.
Ha a körte eddig nem nyűgözött le, tápanyagtartalma és potenciális egészségügyi előnyei meggyőzhetnek, hogy próbáld ki még egyszer.
Körte táplálkozási tények
A gyümölcsök és zöldségek a vitaminok és ásványi anyagok legerősebb forrásai, így nem meglepő, hogy a körte tápanyagok hosszú listáját tartalmazza.
Az USDA szerint egy közepes méretű körte több mint egy tucat esszenciális tápanyagot biztosít, különösen a következőket:
* Kalória: 112
* Zsír: 0,3 gramm (g)
* Fehérje: 0,7 g
* Szénhidrát: 27 g
* Rost: 5,5 g
* Összes cukor: 17,2 g
* C-vitamin: 7,8 milligramm (mg)
* Réz: 0,14 mg
* Kálium: 179 mg
* K-vitamin: 6,7 mikrogramm (mcg)
A körte nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és természetesen alacsony a nátriumtartalma, és nem tartalmaz telített zsírokat. Ez a tápanyagsor a körtét nyerő élelmiszer-választássá teszi a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében és az egészséges emésztés elősegítésében.
A körtében lévő tápanyagok jól néznek ki papíron, de milyen jótékony hatással vannak az egészségére? Beszéltünk regisztrált dietetikusokkal, hogy feltárjuk a körte potenciális egészségügyi előnyeit – és nagyon sok van. Íme a körte egészségügyi előnyei, amelyeket a profik kiemeltek.
A körte egészségügyi előnyei
A körte magas rosttartalmú
Bár a körte nem tartozik a legnépszerűbb gyümölcsök közé, rosttartalmával mindezt bőségesen ellensúlyozza. A sok élelmi rost bevitele elengedhetetlen az egészséges emésztéshez, de ez egy olyan tápanyag, amelyet sok ember nem fogyaszt. A felnőttek kevesebb mint 10 százaléka teljesíti naponta az ajánlott rostmennyiséget. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor a körte lehet az általad keresett magas rosttartalmú megoldás. Adagonként 5,5 gramm rosttal egy közepes körte a rost napi értékének körülbelül 20 százalékát biztosítja.
Szóval, miért van szükséged rostanyagra? Az alapvető tápanyag számos egészségügyi előnnyel jár, például a szív egészségére, de főként a bélrendszer egészségének támogatásáról ismert. A körte mindkét típusú rostot biztosít – oldható és oldhatatlan. Elősegíthetik a bélrendszer egészségét azáltal, hogy lágyítják vagy ömlesztik a székletet, így könnyebben áthaladnak.
Támogatják a szív egészségét
A körtében lévő fent említett rost nem csak a bélrendszer mozgatására szolgál, hanem a szív-egészséges étrend meglepő eleme is. Egy 2022-es tanulmány szerint minél több rostot eszel, annál kisebb lehet a szív- és érrendszeri események, például a szívinfarktus és a szélütés kockázata. Számos kutatás utal arra is, hogy a rostban gazdag étrend védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
A rost mellett a körte antioxidánsokban is gazdag. A körtében található antioxidánsok, mint például a procianidinek és a kvercetin, jelentős előnyökkel járnak a szív számára. Javíthatják a szív egészségével kapcsolatos vérmarkereket. Ha közelebbről megvizsgáljuk a kvercetint, a körtehéjban található flavonoidot , egy 2020-as felülvizsgálat kimutatta, hogy jelentősen csökkenti az össz- és az LDL-koleszterinszintet. Amikor a rossz koleszterin csökken, csökken a szívbetegség kockázata, amely a vezető halálok az Egyesült Államokban.
A körte csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát
Számos oka van annak, hogy a körte jó a vércukorszint szabályozásában. Nevezetesen, rostban gazdagok, alacsony a glikémiás indexük és magas az antocianin nevű antioxidánsban, amelyek mindegyike megakadályozhatja a vércukorszint kiugrását és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Amellett, hogy támogatja a bélrendszer és a szív egészségét, az élelmi rostokról kimutatták, hogy segít a cukorbetegek vércukorszintjének kezelésében. Hogyan működik? Az élelmi rostok segítik a vércukorszint szabályozását azáltal, hogy lelassítják a szervezet szénhidrát- és cukorfelvételének sebességét.
Ráadásul több körte fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ha hetente öt vagy több adag antocianinban gazdag gyümölcsöt, különösen piros körtét eszik, finom módja lehet a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának akár 23 százalékos csökkentésének - magyarázza egy 2012-es tanulmány. Emellett fokozzák a glikémiás kontrollt is.
A körte az antioxidánsok gazdag forrása
Olyan antioxidánsokat tartalmaznak, mint a C-vitamin, K-vitamin, kvercetin, antocianin és mások. Ráadásul a körtében lévő rost antioxidánsként működik. A körtében – és az étrend többi részében – található nagy mennyiségű antioxidáns együttesen segíthet számos betegség kockázatának csökkentésében – teszi hozzá.
Vannak kutatások is, amelyek ezt támasztják alá – egy 2019-es áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy az antioxidánsokban gazdag növényi élelmiszerekben, köztük a körtében gazdag étrend csökkentheti a krónikus betegségek és a mindenféle halálozás kockázatát.
Ha megpróbálja maximalizálni az antioxidánsok bevitelét, ne hámozzuk meg a körtéket. A körtében található antioxidánsok többsége a héjában koncentrálódik.
A körte gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik
A gyulladás rossz hatást kelt, de valójában ez a tested módja annak, hogy megvédjen téged. A gyulladás a szervezet természetes válasza arra, amit fenyegetésnek gondol, de ha nincs aktív fenyegetés, felhalmozódhat, és krónikus gyulladáshoz vezethet – ami nem jó.
Szerencsére a diéta a gyulladás csökkentésének egyik módja. A Cleveland Clinic szerint a körte gyulladáscsökkentő tulajdonságai főként magas antioxidáns-tartalmuknak köszönhetőek. Pontosabban, a körtében lévő flavonoidok gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a flavonoidok csillapítják a gyulladást, ami viszont csökkenti a gyulladásos betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.
A körte támogatja az egészséges bélmikrobiomát
A bélmikrobioma csodálatos hely, amely igen, befolyásolja az emésztést, de hozzájárul az immunrendszer egészségéhez és más testi funkciókhoz is. Tele van baktériumokkal, de ne aggódj – a bélmikrobióm a „jó” baktériumoknak is otthont ad. Ezeket probiotikumoknak nevezik, és prebiotikumokkal táplálkoznak, amelyek a körtében találhatók, mondja Pace.
A körtében lévő prebiotikumok elősegítik az egészséges bélmikrobiomát, amely létfontosságú az emésztés és az általános egészség szempontjából. Kimutatták, hogy a körtében lévő prebiotikus rostok stimulálják ezeket a „jó” baktériumokat, hozzájárulva az egészséges bélmikrobióta kialakulásához.