Az egyik legjobb étrendi tanács, amit követhetsz, az az, hogy "egyél szivárványt", vagyis fogyassz mindenféle színű gyümölcsöt és zöldséget. Ezzel biztosítod, hogy a szervezeted változatos vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és antioxidánsokhoz jusson, amelyek segítenek távol tartani a betegségeket. De mi a helyzet a fehér színű zöldségekkel és gyümölcsökkel, például a körtével, almával vagy a fehérrépával?
Talán azt gondolnád, hogy a szín hiánya kevesebb egészségügyi előnyt jelent, de ez távol áll az igazságtól. Kutatások szerint a fehér zöldségek és gyümölcsök segíthetnek csökkenteni a szélütés kockázatát.
Nem szükséges emlékeztetnünk, hogy a stroke – amely leggyakrabban az agyba oxigénben gazdag vért szállító artériák elzáródása – egy halálos egészségügyi állapot. Ezért az olyan módszerek megtalálása, amelyek csökkenthetik a kockázatát, hozzájárulhat egy hosszú és egészséges élethez.
A kapcsolat a fehér zöldségek és gyümölcsök, valamint a szélütés kockázatának csökkenése között
Az American Heart Association Journal (AHA Journal) című szaklapban megjelent tanulmány szerint a gyümölcsök és zöldségek élénk színei az antioxidánsokban gazdag növényi vegyületek jelenlétére utalnak. Ezek közé tartoznak a karotinoidok, az antociánok (a flavonoidok egy típusa), valamint más flavonoidok. A karotinoidok sárga, narancs és piros pigmenteket alkotnak, míg az antociánok lilás, kékes és vöröses árnyalatokat adnak.
Azonban egyes flavonoidok halványsárgák vagy színtelenek. Ennek eredményeként a világos sárga vagy fehér gyümölcsök és zöldségek gyakran éppen annyi antioxidánst és tápanyagot tartalmaznak, mint a színes társaik.
Ezt szem előtt tartva az AHA Journal tanulmányának kutatócsoportja meg akarta tudni, hogy a gyümölcsök és zöldségek színei alapján melyek a leghatékonyabbak a szélütés kockázatának csökkentésében. A vizsgálatban több mint 20 000, 20 és 65 év közötti résztvevő vett részt, akik közül senkinek nem volt szív- és érrendszeri betegsége a kutatás kezdetekor.
Minden résztvevő kitöltött egy élelmiszer-kérdőívet, amelyben több mint 170 különböző étel fogyasztásának gyakoriságáról számoltak be. A kutatók ezek alapján meghatározták, hogy ki mennyi gyümölcsöt és zöldséget eszik, és ezek milyen színűek.
A csapat négy színcsoportba osztotta a gyümölcsöket és zöldségeket: zöld, narancs és sárga, piros és lila, valamint fehér. A fehér csoportba tartozott a fokhagyma, póréhagyma, hagyma, alma, körte, almalé, almaszósz, banán, karfiol és uborka.
A kutatók figyelembe vették azokat a tényezőket, amelyek torzíthatnák az adatokat, például a dohányzást, alkoholfogyasztást, iskolázottságot és fizikai aktivitást. Tíz évnyi utánkövetés után azt találták, hogy a zöld, narancs, sárga, piros és lila gyümölcsök és zöldségek nem álltak összefüggésben a szélütés kockázatának csökkenésével.
Azonban a fehér zöldségek és gyümölcsök 9%-kal csökkentették a kockázatot. Ez talán nem tűnik soknak, de mégis jelentős eredmény. Arra utal, hogy ezekben a gyümölcsökben és zöldségekben lévő tápanyagok fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszer egészségében.
A fehér zöldségek és gyümölcsök ereje
Miért segíthetnek a fehér gyümölcsök és zöldségek csökkenteni a szélütés kockázatát? Először is, magas az élelmi rosttartalmuk. Az élelmi rostban gazdag étrend csökkentheti a vérnyomást és az LDL, azaz a "rossz" koleszterin szintjét a vérben, ahogy azt az AHA Journal egy további kutatása is megállapította.
Ezenkívül az alma, fokhagyma, hagyma, póréhagyma, banán, karfiol és uborka mind tartalmaznak quercetint. A quercetin egy erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező flavonol, amely csökkentheti a gyulladást és erősítheti az immunrendszert.
Sőt, a Journal of Nutrition egyik tanulmánya szerint a quercetin csökkentheti a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedő embereknél. Bár a körtében csak kis mennyiségű quercetin található, gazdag antociánokban, amelyek szintén csökkenthetik az LDL koleszterinszintet.
Ha szeretnéd csökkenteni a stroke kockázatát, a fehér gyümölcsök és zöldségek bevonása az étrendedbe nem árthat! Az AHA napi négy adag gyümölcs és öt adag zöldség fogyasztását javasolja. Ha ezek közül csak egy adag fehér színű, máris rengeteget tehetsz a szív- és érrendszeri egészségedért.