Mivel nem vagyok nagy zöldségkedvelő, folyamatosan új és kreatív megoldásokat keresek arra, hogy minden nap beépítsem őket az étrendembe, különös tekintettel arra az esetre, ha ehhez az évszaknak megfelelő alapanyagokat használhatok.
Valószínűleg nem meglepő tehát, hogy hihetetlenül izgatott lettem, amikor rábukkantam egy parmezános sütőtök falatkák receptjére, amely a mindenki kedvenc őszi köretét sajtos — és egészséges — finomsággá alakította.
Először TikTokon láttam ezt a köretet, Justine receptfejlesztő és ételbloggertől, aki @justine_snacks néven fut, és ő maga is közzétette a blogján. A recept mindössze három alapanyagot igényel: parmezánt, sütőtököt és lisztet. Vannak opcionális hozzávalói is, mint például a sütőpor, a tojásleves és a rozmaring, de ez rajtad múlik.
Miután előmelegítetted a sütőt 200 Celsius fokra, süsd meg a tököt, amíg meg nem puhul, ami körülbelül 30 percig tart. (Ezt a lépést előre is elvégezheted, ha az neked kényelmesebb!) Ha készen állsz a használatra, pépesítsd a sütőtököt, amíg majdnem krumplipüré-szerű állagúvá válik. Add hozzá egy evőkanál vizet, majd keverj hozzá egy csésze lisztet, egy teáskanál sütőport, egy csipet sót és bármilyen más fűszert, amit szeretnél. Hajts be fél csésze parmezán sajtot a tésztába, és hagyd pihenni 15-20 percig.
Ezután nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2,5 cm vastagra, majd vágd kockákra. (Vagy csináld úgy, mint én, és formázd egy kicsit szabadkézzel!) Kend meg tojással, szórd meg a maradék fél csésze parmezánnal, és süsd 200 Celsius fokon 15-20 percig.
Az egyik kedvenc dolog, amit Justine receptjeiben szeretek, az egyszerűségük és egyértelműségük, és ez a recept sem volt kivétel. Körülbelül 30 perccel a vacsora előtt készítettem el ezeket a parmezános sütőtök falatkákat, és egy fantasztikusan finom köretet kaptam a csirkém mellé, amely sós ízt kölcsönzött a parmezántól, krémességet a töktől, és egy kis földes ízt a rozmaringtól. (Ráadásul még egy kis extra sajtot és rozmaringot is szórtam a tetejére az ízek fokozására!)
Ráadásul teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben kísérletezzek néhány más fajta sajttal, talán hozzáadva némi reszelt cheddart vagy gruyere-t a keverékhez. Mondanom sem kell, teljesen odáig vagyok ezért a receptért, és az elmúlt négy nap minden egyes estéjén ettem ezeket a parmezános tök falatkákat.