A kenyér lefagyasztása nagyszerű módja annak, hogy a kenyeret későbbi felhasználásra megőrizd.
Szinte minden megvásárolt kenyértípust lefagyaszthatsz és felolvaszthatsz. Ha a kenyereket a fagyasztóba dobod, jelentősen meghosszabbíthatod az eltarthatósági idejüket.
Fontos azonban, hogy a kenyeret úgy tárold és fagyaszd le, hogy ne változzon az állaga és az íze.
Ez a cikk a kenyér lefagyasztásának okait, a kenyér megfelelő lefagyasztásának és kiolvasztásának módját, valamint a lehetséges hátrányokat vizsgálja, amelyeket szem előtt kell tartani.
Miért fagyaszd le a kenyeret?
Kevés dolognak van olyan finom és kielégítő íze, mint a friss kenyérnek, különösen a házi és pékségi kenyérnek. Ezeknek a friss és házi kenyereknek azonban gyakran rövid a szavatossági ideje, mivel kevés vagy semmilyen tartósítószert nem adnak hozzá.
Ha a kenyeret a pulton vagy a kamrában hagyod az eredeti csomagolásban, néhány nap alatt megromolhat, és végül megpenészedhet, ha nem vigyázol. Ez a levegőnek és a nedvességnek való kitettségnek köszönhető.
A kereskedelmi forgalomban gyártott, boltban vásárolt kenyerek általában tartósítószereket tartalmaznak, és szobahőmérsékleten tovább tarthatók.
Megőrizheti a frissességet, ha a kenyeret alufóliába vagy műanyag fóliába csomagolja, és a kenyértartóban vagy kenyértasakban tárolja. Előfordulhat azonban, hogy a kenyérhéj veszít ropogós jellegéből.
A kenyér frissen tartásának egyik legjobb módja a kenyér lefagyasztása. Lehetővé teszi, hogy a kenyeret hosszabb ideig tárold, miközben megőrzi annak minőségét és állagát.
Sőt, előfordulhat, hogy a felolvasztott fagyasztott kenyér íze hasonló a friss kenyéréhez.
Akkor érdemes lefagyasztani a kenyeret, ha tudod, hogy nem fogod mindet megenni, mielőtt megromlik. Akkor is, ha túl sok kenyeret vásároltál vagy sütöttél, vagy azt tervezed, hogy később használd fel, a kenyér lefagyasztása segíthet abban, hogy a legtöbbet hozd ki a kenyérből.
A kenyér gyorsan meg tud avasodni, ezért a kenyér lefagyasztása remek módja annak, hogy hosszabb ideig megőrizze azt.
Hogyan kell lefagyasztani a kenyeret
Így kell lefagyasztani egy egész vagy szeletelt kenyeret:
Csomagold a kenyeret szorosan alumíniumfóliába vagy műanyag fóliába.
Tedd egy légmentesen záródó fagyasztózacskóba.
Zárd le szorosan. Címkézd fel a dátummal.
Tárold a fagyasztóban.
Ha házi készítésű kenyeret fagyasztasz, győződj meg róla, hogy teljesen kihűlt, mielőtt lefagyasztod.
Ha még egy réteg védelmet szeretél a fagyasztási égés ellen, csomagold a kenyeret műanyag fóliába, majd tekerd be alufóliába.
Mindegy, hogy fóliát vagy műanyag fóliát használsz, amíg szorosan becsomagolja a kenyeret, meg tudja hosszabbítani, hogy meddig marad friss a kenyere.
Fagyasztási módszerek kenyértípusonként
Egyes kenyértípusok más-más fagyasztási módszert igényelhetnek.
Hamburgerzsemle vagy más szendvicszsemle lefagyasztásához:
Tedd őket egymás mellé egy rétegben egy fagyasztózacskóba.
Zárd le szorosan. Címkézd fel a dátummal.
Tárold a fagyasztóban.
Ezeket a fagyasztott zsemléket néhány héten belül fogyassza el. Ha hosszabb időre szeretnéd lefagyasztani, csomagold be őket egyenként fóliába, mielőtt a fagyasztózacskóba teszed őket.
Ha mindegyiket külön-külön csomagoljuk be, az megakadályozza, hogy egymáshoz tapadjanak. Ha tehát sok zsemléd van, és nem tudod őket egy rétegben egy zacskóba tenni, akkor a legjobb megoldás az egyes zsemlék becsomagolása.
Ugyanezt a technikát követheti muffinok, kukoricakenyérdarabok, cukkinis vagy banánkenyérszeletek és bagelek esetében is. A bageleket fagyasztás előtt szeletelje fel, így könnyebben megpiríthatók.
Lapos kenyerek, például pita vagy naan kenyér lefagyasztásához:
Tartsd a pitát az eredeti csomagolásban, vagy tedd fagyasztózacskóba.
Ha extra védelmet szeretnél, csomagold be alufóliába.
Tárold a fagyasztóban.
Nem kell a pita vagy naan kenyér minden egyes szeletét becsomagolnod fagyasztás előtt. Nem hajlamosak összeragadni a fagyasztóban.
Ugyanezt a fagyasztási módszert alkalmazhatod a tortillák esetében is. Érdemes azonban egy darab pergamenpapírt tenni az egyes tortillák közé fagyasztás előtt. Ez megakadályozhatja az összeragadást, és megkönnyítheti az egyenkénti felhasználást.
A kenyér lefagyasztásához tárold a megfelelő csomagolásban, csomagold szorosan fóliába, és tartsd a fagyasztóban.
A kenyér felolvasztásának módja
A kenyér kiolvasztása ugyanolyan egyszerű, mint a fagyasztása.
Ne feledd, hogy a legtöbb fagyasztott kenyér általában akkor a legjobb, ha 3-6 hónapon belül fogyasztják el. A hosszabb ideig fagyasztott kenyereknél előfordulhat, hogy megégnek a fagyasztóban, vagy veszítenek az ízükből és az állagukból.
A kenyér felolvasztásához egyszerűen vedd ki a fagyasztóból, és hagyd 1-3 órán át a pulton felolvadni. A fagyasztott kenyeret egy éjszakán át a hűtőszekrényben is tárolhatod, hogy lassan felolvadjon. A kiolvasztás alatt tartsd a csomagolásban.
Ha a kenyeret felolvasztás után melegíteni szeretnéd, hogy felfrissüljön, melegítsd a sütőben 5-10 percig 175 fokon.
A fagyasztott, szeletelt kenyeret vagy bagelt közvetlenül fagyasztás után is felmelegítheted. Csak tedd be őket a kenyérpirítóba, és pirítsd őket a kívánt ropogósra.
A muffinokat felolvaszthatod a mikrohullámú sütőben 30-90 másodpercig magas fokozaton, amíg felolvadnak. A mikrohullámú sütés előtt mindenképpen távolítsd el a műanyag fóliát vagy a csomagolást.
Gyakorlatilag minden kenyér felolvasztható a hűtőben egy éjszakán át vagy a pulton 1-3 óra alatt. A kenyérszeleteket úgy is felolvaszthatod, hogy fagyasztás után közvetlenül a kenyérpirítóba teszed őket.
A kenyér fagyasztásának lehetséges hátrányai
A kenyér lefagyasztása egyszerű és hasznos, de észrevehetsz néhány hátrányt.
A fagyasztott kenyérben például előfordulhat fagyasztási égés, elszíneződés, illetve íz- és állagváltozás. Ez általában akkor fordul elő, ha a kenyeret 6 hónapnál hosszabb ideig tárolták, vagy ha nem megfelelően tárolták.
Feltétlenül kövesd a fenti utasításokat a kenyér csomagolásával kapcsolatban, mielőtt lefagyasztod, hogy megvédd a kenyeret ezektől a problémáktól.
A fagyasztott kenyér akkor is kellemetlen lehet, ha nincs időd felolvasztani, és azonnal fel kell használnod a kenyeret.
Végül, előfordulhat, hogy nehezen tudod felvágni a fagyasztott kenyeret. Ez megnehezíti a dolgod, ha egyszerre csak egy szeletet próbálsz megenni. Hogy elkerüld ezt a helyzetet, próbáld meg felszeletelni a kenyeret fagyasztás előtt.
A kenyér fagyasztásának természetesen megvannak a maga előnyei a kenyér megőrzése szempontjából. Mégis előfordulhat, hogy ha egyszer már lefagyasztottad a kenyeret, a felolvasztás és az elfogyasztás nehézségekbe ütközik, ha kevés az időd.