Egy új kutatás szerint a vörösborban található egy bizonyos vegyület, amely a fejfájást kiváltja.
Azt mondják, hogy egyfajta flavanol, a kvercetin befolyásolhatja a vörösborban lévő alkohol metabolizálódását.
A munka még korai stádiumban van, a következő lépés az embereken végzett vizsgálatok lesznek.
A kutatás a flavanolok egészségügyi hatásai iránti növekvő érdeklődéssel párhuzamosan érkezik.
A Scientific Reports november 20-án megjelent új Kaliforniai Egyetem tanulmánya lehetséges kapcsolatot talált a vörösborfogyasztás, a flavanolok és a fejfájás között.
A felelős vegyület? Egy bizonyos típusú flavanol, a kvercetin
A kvercetin egészséges antioxidánsnak számít, de a vörösbor alkoholtartalmának metabolizációs folyamata során problémákat okozhat.
A tanulmány társszerzője, Dr. Andrew Waterhouse, PhD, borkémikus és a Kaliforniai Egyetem (Davis) emeritus professzora szerint a kutatás segíthet abban, hogy a fogyasztók több információt kapjanak arról, hogy bizonyos borok milyen hatással lehetnek az egészségükre.
"Sokkal jobb lenne a fogyasztók számára, ha valamilyen konkrét információ állna rendelkezésre" - mondta Waterhouse.
Bár a kutatás még korai stádiumban van, az eredmények elég meggyőzőek ahhoz, hogy a kutatás következő lépését, az embereken végzett kísérleteket a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói vezessék.
"Úgy gondolom, ha az embereken végzett vizsgálatok valódi hatást mutatnak, akkor a fogyasztók számára fontos lesz, hogy tudják, melyik magas és melyik alacsony" - mondta Waterhouse.
Mi okozza a vörösbor okozta fejfájást?
A vörösboros fejfájás általában egy pohár elfogyasztását követő 30 percen belül jelentkezik. Korábbi elméletek szerint a vörösbor okozhatja a fejfájást:
-a szőlőhéjban található hisztaminok
-tanninok
-szulfitok
Az új tanulmány szerzői szerint azonban a flavanolok is lehetséges okozói lehetnek.
A flavanol kvercetin - amely számos különböző gyümölcsben és zöldségben, köztük a szőlőben és a vörösborban is megtalálható - befolyásolhatja az alkohol anyagcseréjét.
A kutatók szerint a vörösborban lévő alkohol metabolizálását segítő gyakori enzimre, az ALDH2-re hatással lehet a vörösborban lévő kvercetin jelenléte, és zavarhatja a folyamatban betöltött szerepét.
Ez a metabolizációs zavar növelheti a toxikus acetaldehidszintet, ami olyan tüneteket okozhat, mint:
-kipirulás
-hányinger
-fejfájás
"Amikor [a kvercetin] a véráramba kerül, a szervezet egy másik formává, a kvercetin glükuroniddá alakítja át" - mondta Waterhouse a sajtóközleményben. "Ebben a formában gátolja az alkohol anyagcseréjét."
Több tanulmányra van szükség a flavanolokról és a vörösbor fejfájásról
Waterhouse érdeklődése a vörösbor okozta fejfájás iránt egy Napa-völgyi utazás során kezdődött.
"Már egy ideje tudtam a vörösboros fejfájásról, de Napa Valley-ben egy borásszal másról beszélgettem. És ő felhozta ezt a témát, megemlítette, hogy neki is fáj a vörösboros fejfájása, és kíváncsi volt, hogy mi okozhatja ezt. Szóval ez felkeltette az érdeklődésemet" - mondta.
Waterhouse és kollégái ezután feltárták a gyulladás és a fejfájás közötti kapcsolatot, valamint azt, hogy ki hajlamos a fejfájásra bizonyos alkoholfajták fogyasztása után.
A flavanolok egészségügyi hatásainak kutatása folyamatban van.
A flavanolok - különösen a csokoládéban található flavanolok - egészségügyi tulajdonságait évtizedek óta kutatják, de úgy tűnik, hogy a közvélemény érdeklődése a flavanolok iránt a közelmúltban megugrott.
A flavanolok 2023 februárjában érték el a legmagasabb értékelést a Google Trendsben, amióta a Google 2004-ben elindította a szolgáltatást.
Dr. Adam Brickman, PhD, a Columbia Egyetem neuropszichológia professzora, aki a flavanolok, a kakaó és a kogníció közötti kapcsolatot tanulmányozta, elmondta, hogy a flavanolok tanulmányozása iránti folyamatos érdeklődésnek van értelme, mivel egyre több információ válik ismertté a vegyületről.
Az én meglátásom szerint nem igazán meglepő, hogy az ételeinkben található számos vegyület bioaktív tulajdonságokkal rendelkezik. Ebből nyerjük az energiánkat. Azt hiszem, nagy érdeklődés övezi azt, hogy vannak-e olyan aspektusok és élelmiszerek vagy dolgok, amelyeket fogyasztunk, amelyek jótékony hatással vannak arra, ahogyan érezzük magunkat vagy ahogyan gondolkodunk, és vannak olyan aspektusok, amelyek némileg károsak lehetnek.
A tanulságok
Egy új kutatás szerint a vörösbor okozhat fejfájást egyfajta flavanol, a kvercetin, amelynek jellemzően egészségügyi előnyei vannak.
Az eredmények arra utalnak, hogy a kvercetin befolyásolhatja az alkohol metabolizációját, ami gyulladáshoz vezethet, és hányingert, kipirulást és fejfájást okozhat.
További vizsgálatokra van szükség ennek a hatásnak az embereken történő meghatározásához.