Az utóbbi időben sok szó esett a mesterséges édesítőszerek lehetséges veszélyeiről: az aszpartámot - a népszerű mesterséges édesítőszert, amely olyan italokban található, mint a diétás kóla - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben "valószínűleg rákkeltőnek minősítette az emberre nézve". Miközben folyik a vita arról, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása általánosságban biztonságos-e vagy kerülendő, téged talán érdekel, hogy milyen alternatívái vannak a mesterséges édesítőszereknek. Van-e olyan lehetőség, amely egészségesebb mind a mesterséges édesítőszereknél, mind a fehér asztali cukornál, amelyet oly gyakran kritizálnak, és amely miatt egyáltalán mindenki rákapott a mesterséges édesítőkre?
Lépjünk be a természetes édesítőszerek közé, amelyek szintén megadhatják az ételeknek és italoknak azt az édességet, amire esetleg vágysz.
Íme, amit a legnépszerűbb természetes édesítőszerekről tudni kell.
Allulóz
Mi ez?
Az allulóz egy olyan édesítőszer, amely a fruktózból származik, és természetes módon megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a füge, a mazsola, a jackfruit és a juharszirup.
Eredetileg 1940-ben fedezték fel, de csak 1994-ben találta meg Ken Izumori a japán Kagawa Egyetemen, hogy egy enzim segítségével hogyan lehet a fruktózt allulózzá alakítani. 2012-ben az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyezte, hogy az allulóz a GRAS (Generally Recognized As Safe) listára kerüljön, bár az Európai Unióban és Kanadában nem engedélyezték.
Az allulóz kémiailag a "ritka cukrok közé sorolható, mivel a természetben megtalálható, de csak kis mennyiségben. Az allulózt cukorhelyettesítőként számos receptben használhatjuk, különösen a sütésnél, mivel textúra és karamellizáció szempontjából hasonlóan viselkedik, mint a hagyományos cukor.
Van kalóriatartalma vagy tápértéke?
Az allulóz ugyan "nagyon kis mennyiségű kalóriát" tartalmaz, de "nem szívódik fel, és nem járul hozzá a napi kalóriabevitelhez. Az allulóz "grammonként körülbelül 0,2-0,4 kalóriát tartalmaz, ami lényegesen kevesebb, mint a hagyományos asztali cukor (szacharóz), amelynek grammonként körülbelül 4 kalória van".
Vannak potenciális egészségügyi hatásai?
Bár az FDA az allulózt biztonságosnak ismeri el, a szakértők megjegyzik, hogy más cukrokhoz hasonlóan a túlzott mennyiség fogyasztása emésztési problémákhoz, például puffadáshoz, gázokhoz és hasmenéshez vezethet.
Mivel ez egy cukor, dopaminreakciót is kiválthat, és még több édesség utáni sóvárgást okozhat.
Szerzetesgyümölcs
Mi ez?
A szerzetesgyümölcs, más néven luo han guo, egy kis kerek gyümölcs, amely Dél-Kínában honos.A gyümölcs, amelynek neve a buddhista szerzetesekről származik, akik először termesztették, mogrozidoknak nevezett édes vegyületeket tartalmaz, amelyeket kalóriamentes édesítőszerré dolgoznak fel.
Van kalóriatartalma vagy tápértéke?
A szerzetesgyümölcs nem tartalmaz kalóriát vagy szénhidrátot, így a ketogén diétát folytató emberek számára, akik még mindig édességre vágynak, "jó választás".
Vannak esetleges egészségügyi hatásai?
Az édes íz a mogrozidból származik, ami egy antioxidáns. Gyulladáscsökkentő hatása is lehet. Mivel azonban az édesítéshez szükséges dózis olyan kicsi lenne, nem világos, hogy ezek a hatások jelentkeznek-e.
Stevia
Mi ez?
A Stevia a Stevia rebaudiana (édesfű) növény leveleiből származik. Az édesítőszer 200-300-szor édesebb, mint a cukor, ami azt jelenti, hogy csak kis mennyiségre van szükség az ételek édesítéséhez.
Van kalóriatartalma vagy tápértéke?
A sztevia kalóriamentes.
Vannak esetleges egészségügyi hatásai?
A szteviának bonyolult története van. A korai tanulmányok szerint a stevia rákot okozott, és az FDA 1991-ben betiltotta. Ez azonban 1995-ben megváltozott, a VeryWell Health szerint. Az FDA felülvizsgálta a stevia levelekre és kivonatokra vonatkozó tilalmat, és engedélyezte, hogy étrend-kiegészítőként - de nem édesítőszerként - használják őket. 2008-ban az FDA azt mondta, hogy a kijelölt, nagy tisztaságú (legalább 95%-os tisztaságú) stevia kivonatok általánosan biztonságosnak (GRAS) minősülnek, de a stevia levelet és a nyers stevia kivonatot még mindig nem ismerik el GRAS-nak.
Az egész levelű stevia vagy a nyers kivonatok nem engedélyezettek a vércukorszint szabályozásával, valamint a vesékre, a szív- és érrendszerre és a reproduktív rendszerre gyakorolt hatásokkal kapcsolatos aggályok miatt.
Bár a steviára nincs megállapított határérték, mértékkel kell használni, mivel "nagy mennyiség fogyasztása emésztési problémákhoz vezethet, és kellemetlen utóíze alakulhat ki".
Tagatóz
Mi ez?
A tagatóz egy természetesen előforduló, alacsony kalóriatartalmú, laktózból származó monoszacharid cukor, amely egyes gyümölcsökben, kakaóban és tejtermékekben található.
Tartalmaz kalóriát vagy tápértéket?
A tagatózban grammonként körülbelül 1,5 kalória van, ami kevesebb, mint a hagyományos cukorban található grammonkénti 4 kalória. Minimális hatással van a vércukorszintre és az inzulinválaszra. Ráadásul nem okozhat függőséget, mivel laktózból származik, amelyről köztudott, hogy nem vált ki dopaminreakciót.
Vannak potenciális egészségügyi hatásai?
A tagatóz enyhe gyomor-bélrendszeri hatásokat, például hányingert, hasmenést és puffadást okozhat. Ezek a mellékhatások napi 30 grammos adagolásnál jelentkeztek.
További kutatásokra van szükség, de a korai eredmények arra utalnak, hogy a tagatóz segíthet a vércukorszint szabályozásában, így jó választás lehet a cukorbetegek számára.
A természetes édesítőszerek jobbak, mint a mesterséges édesítőszerek?
A zsűri még nem döntött, de a szakértők szerint van okunk megfontolni a természetes édesítőszereket. A természetes édesítőszereknek kevesebb potenciális terhet kell cipelniük. Olyan jól emészthető édességet kapunk, amely nem emeli meg a vércukorszintet, nem okoz inzulinreakciót, és nem teszi a szervezetet hajlamosabbá a zsírraktározásra. A mesterséges édesítőszerekkel más szempontok is együtt járhatnak, mint például a gyomorpanaszok és az esetleges inzulinrezisztencia. Hogy mi a legjobb, az az egyén igényeitől és céljaitól függ.
Mind a természetes, mind a mesterséges édesítőszerek használatának vannak előnyei és hátrányai, de az a tanács, amit szívesen adnak a dietetikusok, hogy a természetes édesítőszerek kis mennyiségben történő használata általában előnyösebb. Sok édesítőszer csak részben szívódik fel, és így a vastagbélbe jutnak, vagyis hatással vannak a mikrobiótára. Egyes tanulmányok szerint ez hatással lehet a bélrendszerünk egészségére. Vannak más tanulmányok is, amelyek a mesterséges édesítőszerek használatát olyan állapotokkal hozzák összefüggésbe, mint az elhízás és a rák, de fontos megjegyezni, hogy a kutatások folyamatban vannak, és az ezeket az összefüggéseket kimutató tanulmányok közül sokan állatokon, nem pedig embereken végezték.