Hűtő vagy polc? 16 élelmiszer, amit két módon is tárolhatsz

Akcióleső
2023.12.14 08:48


Nehéz lehet eldönteni, hogy mely élelmiszereket kell hűteni. Gyakorold az élelmiszerbiztonságot szakértői tippjeinkkel, hogy tudd, hol és hogyan tárold az élelmiszereket, hogy fokozd az ízüket, tápértéküket és eltarthatóságukat.


Hűtés és élelmiszerbiztonság

Minden élelmiszer jobban megmarad, ha hűtőben tárolják - igaz? Nem olyan gyorsan. Bizonyos élelmiszerek hűtve tartása lassítja a baktériumok szaporodását, és segít megelőzni az ételmérgezést. Más élelmiszerek azonban jobban megmaradnak szobahőmérsékleten. A kérdés az: melyek azok? Ez nem mindig egyértelmű.


Tudod, hogy a tejet, a húst és a tojást a legjobb a hűtőben tartani, de mi a helyzet az avokádóval, a paradicsommal és a burgonyával?

Ha tudod, mely élelmiszereket érdemes a hűtőben, és melyeket szobahőmérsékleten tartani, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a bevásárlásaidból. Élelmiszer-szakértőkkel beszélgettünk, akik fontos élelmiszerbiztonsági tippeket osztottak meg velünk.


Paradicsom

A C-vitaminban, káliumban és más egészséges tápanyagokban gazdag, érett paradicsom jobban teszi, ha a pulton marad, különösen akkor, ha a következő egy-két napban tervezed elfogyasztani - mondja Dana Greene, RD, bostoni dietetikus. "A hideg hőmérséklet befolyásolja a textúrát és az ízt".


Egy tanulmány szerint azonban nem találtak különbséget a hűtőben tárolt érett paradicsom színe, édessége, savanyúsága, utóíze és lédús volta tekintetében a pulton hagyott paradicsomhoz képest. A korábbi tanulmányokkal ellentétben a vizsgálatban szereplő paradicsomokat csak egy-két napig tárolták a hűtőben, ami magyarázatot adhat az eltérő eredményekre. Az is lehet, hogy ez a vizsgálatban vizsgált paradicsom különleges termésével függ össze.


Burgonya

Soha ne tárolja a burgonyát a hűtőben. A hűtés hatására a burgonyakeményítő gyorsabban cukorrá alakul, és sütés során ezek a cukrok a rákkeltő akrilamid nevű vegyi anyagot termelhetik - állítja a Public Health England, az Egyesült Királyság egészségügyi és szociális ellátási minisztériumának végrehajtó ügynöksége.

Ehelyett tárold a burgonyát hűvös, sötét helyen. A sötétség megakadályozza, hogy kizöldüljenek.


Téli tök

Tartsd a téli tököt hűvös, sötét helyen. A téli tök kemény külseje - legyen az makk, sütőtök, vagy spagettitök - hosszabb ideig védi a belső húsát. 


Kávé

Nem ritka, hogy a hűtőszekrényben dobozos kávét látunk, de nem ez a legjobb hely a kávé tárolására. A kávé nagyobb valószínűséggel vesz fel más ízeket maga körül, ha a hűtőszekrényben van. Azt javasolják, hogy az őrölt kávét zárt, napfénytől védett edényben tartsd, hogy az ízét maximálisan ki tudja fejleszteni.


Banán

Ha valaha is tettél már banánt a hűtőbe, akkor tudod, hogy sötétbarnára színeződik, ami elárulja, hogy nem hűtésre való. A banán, amelyet általában érettség előtt vásárolunk, szobahőmérsékleten érik meg. A hűtés azonban lelassítja ezt a folyamatot. A banán olyan gázt bocsát ki, amely más gyümölcsöket érlel, ezért tartsuk a banánt más gyümölcsöktől távol.


Vaj

A vaj és a margarin jobban szeletelhető és kenhető, ha szobahőmérsékleten tartják, és ez az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint ésszerű keretek között biztonságos. De egyiket sem jó döntés több napig kint hagyni. A vaj megrothadhat, a margarin pedig, különösen a lágy tubusos fajta, olajra vagy vízre és szilárd anyagokra válhat szét. A lényeg? Tartsd a pulton, ha egy-két napon belül fel kívánod használni.


Bazsalikom

Az olyan fűszernövények, mint a bazsalikom, a rozmaring és a kakukkfű túl gyorsan kiszáradnak és elveszítik az ízüket, ha a hűtőben tartjuk őket. Ehelyett azt javasolják, hogy a fűszernövényeket a napfénytől védve helyezzük el.


Kenyér

A kenyér hűtőben tartása hosszabb ideig megvédi a penészedéstől, de ez az íz rovására mehet. A hűtött kenyér kiszárad, és nem olyan ízletes. Az USDA szerint a kenyér szobahőmérsékleten 2-4 napig tárolható, de a hűtőszekrényben 7-14 napig eláll.


Dinnye

Az élelmiszerboltban az egész sárgadinnyét, görögdinnyét és mézharmatot szobahőmérsékleten találja a terményrészlegben. Ezt kell tennie akkor is, ha egész, vágatlan dinnyét viszel haza. Az egész görögdinnye szobahőmérsékleten tartása még a tápértékét is maximalizálhatja.


A Journal of Agriculture and Food Chemistry című szaklapban megjelent tanulmány szerint szobahőmérsékleten tárolva a görögdinnye kétszer annyi béta-karotint és 20 százalékkal több likopint, egy másik antioxidánst tartalmaz.

A felvágott dinnye azonban egy másik történet. A felvágott dinnyék szobahőmérsékleten történő tárolása a baktériumok gyors szaporodásához vezethet, mivel már nincs meg a védőhéjuk.


Hagyma

Hacsak nem vágjuk fel vagy hámozzuk meg, a hagymát hűvös, száraz, sötét és jól szellőző helyen kell tárolni. A szellőzés hiánya csökkenti a tárolhatósági időt. Ezzel szemben az egész, hámozott vagy előre felvágott hagymát hűtve kell tárolni, és a lejárati idő előtt fel kell használni.


Fokhagyma

A friss fokhagymát is tartsd szobahőmérsékleten.  Az olajban lévő fokhagymakeverékeket azonban az USDA szerint a botulizmus elkerülése érdekében egy héten belül hűtőbe kell tenni és fel kell használni vagy ki kell dobni. 


Citrusfélék

Ez csak rajtad múlik. A citrusféléket nem kell hűteni, de ha nem azonnal fogyasztod el őket, akkor hűtsd be őket. Ugyanez igaz az olyan egész trópusi gyümölcsökre is, mint a mangó, a kivi és az ananász. Mindenképpen két-három napon belül fogyaszd el őket, ha szobahőmérsékleten tárolod. Miután felvágtad vagy meghámoztad, a friss termékeket fedett tárolóedényekben hűtőszekrénybe kell helyezni, vagy két órán belül műanyag fagyasztótartályokban le kell fagyasztani, hogy megóvják a baktériumoktól.


Avokádó

Tartsd ezeket az egészséges gyümölcsöket szobahőmérsékleten. De ennek a tanácsnak csak akkor van értelme, ha elég gyorsan elfogyasztod az avokádókészletét.


Ellenkező esetben tartsd őket a hűtőszekrényben, így lassabban érnek. Ha még mindig kemény, vedd ki őket egy nappal a felhasználás előtt, és soha többé nem fogsz lemaradni az érett avokádó ablakáról. Ahhoz, hogy a kőkemény avokádó gyorsabban érjen, tedd egy barna papírzacskóba egy banánnal együtt. A banán etiléngáza gyorsabban érleli az avokádót.


Méz

Tartsd a mézet szorosan lezárt edényben, hűvös helyen, a közvetlen napfénytől távol. Ha a hűtőszekrényben tartod, megszilárdulhat, ami megnehezíti a felhasználását.


Mogyoróvaj

Tartsd a bontatlan dióvajat a kamrában. A mogyoróvaj jobban megmarad száraz, hűvös helyen. De ha egyszer felbontod, a hűtés tovább tartja frissen, mintha a kamrában tartanád.


Ketchup

A bontatlan ketchup legalább egy évig eltartható a Cornell University Institute of Food Science szerint. Ha felbontottad, egy hónapon belül fel kell használni, ha a kamrában tárolod, vagy hat hónapon belül, ha a hűtőben.