Csak azért, mert a "cukor" szó nem szerepel egy élelmiszer címkéjén az összetevők listáján, még nem jelenti azt, hogy nincsenek cukros édesítőszerek az ételben. Íme, ezeket a kifejezéseket érdemes ismerni.
Egészségesnek hangzó nevű cukrok
Az élelmiszercímkék olvasásakor az olyan összetevők, mint a méz, a kókuszcukor, a datolyacukor, a Rapadura, a porcukor, az aranycukor, a pálmacukor és a turbinado cukor nyolc olyan dolog, amelyek biztosan "egészségesebbnek" hangzanak, mint a sima cukor. Kris Sollid, RD, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács Alapítvány tápanyagokkal foglalkozó igazgatója szerint azonban ezek az édesítőszerek kémiai szerkezete hasonló a hagyományos cukoréhoz, és ez azt jelenti, hogy a szervezet hasonló módon használja fel őket. "Egyesek azt hihetik, hogy az egzotikus hangzású édesítőszerek jobbak számukra, de ez nem így van" - mondja Sollid. "A szervezetünk nem a nevük vagy a származási országuk alapján rangsorolja a cukrokat".
Malina Linkas Malkani, RD, regisztrált dietetikus táplálkozási szakértő, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia médiaszakmai szóvivője hozzáteszi, hogy a kókuszcukor például ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint az asztali cukor. "A kókuszcukor nyomokban tartalmaz néhány ásványi anyagot, de nem eleget ahhoz, hogy lényeges különbséget tegyen az ember egészségében" - mondja Malkani. Hasonlóképpen, a datolyacukor (őrölt datolyából készül) is több ásványi anyagot tartalmaz, mint az asztali cukor, de még mindig kevés tápanyagot tartalmaz, és kalóriában koncentrált. Trükkös, igaz? Vigyázz ezekkel az élelmiszerekkel, amelyek a hozzáadott cukor titkos forrásai.
Szirupok vagy nektárok
Ha a feldolgozott élelmiszerekben édesítőszerként használt szirup- és nektárváltozatokat is beleszámoljuk, akkor a rejtett cukor becenevek száma kezd igazán összeadódni. A leggyakoribbak közé tartozik a barna rizsszirup, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a cukornádszirup, a rizsszirup, a maláta, a kókuszdió-nektár, az agavé-nektár, a feketeszalma-melasz, a szentjánoskenyér-szirup, az aranyszirup, a juharszirup, a cirokszirup, az egyszerű szirup, a tápióka-szirup, a nyírfaszirup, a cukorrépa-szirup és a yacon-szirup.
"Az olyan szavak, mint a szirup és a nektár talán jobban hangzanak, mint a cukor vagy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, de ne feltételezzük, hogy a szirupok és nektárok jobbak a számodra" - figyelmeztet Sollid. "Minden cukor glükóz, fruktóz és galaktóz keverékéből áll". Hasonlóképpen, mondja Malkani, az emberek gyakran feltételezik, hogy az agávé különösen "egészségesebb", mert ez egy vegán mézalternatíva. "Az agavészirupnak azonban magasabb a fruktóztartalma is, mint bármely más gyakori édesítőszernek, és a feltörekvő kutatások szerint összefüggés van a fruktóz májban történő metabolizálódása és az elhízás, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növekedése között" - mondja. Íme, hogyan betegít meg a cukor.
Juice variációk
Egyes gyártók gyümölcslé sűrítményeket használnak, ami egészségesnek hangzik, de a szervezet ugyanúgy feldolgozza, mint a cukrot. A gyümölcslevek, amelyekre a címkéken figyelni kell, a következők: gyümölcslé, cukornádlé, párolt cukornádlé, gyümölcslé-koncentrátum és szőlőlé-koncentrátum. "A szirupok, nektárok, sűrített gyümölcslevek és más cukrok hasonlóan hatnak a vércukorszintre, és nagyjából ugyanannyi kalóriát szállítanak" - mondja Malkani. Nagyjából 15-20 kalória jut egy teáskanálra.
"óz" betűvel végződő összetevők
A dextróz, a fruktóz, a glükóz, a laktóz, a maltóz, a ribóz, a szacharóz, a szacharóz és a galaktóz néhány további példa, amit az élelmiszerek címkéjén láthatsz. Ezek az "óz"-ra végződő összetevők... kitalálta... egyszerűen a cukrok különböző típusai - mutat rá Sollid. A szacharóz például az asztali cukor tudományos neve. A glükóz a cukornak az a formája, amely a vérben kering, és amelyet az emberi sejtek energiaként használnak fel. A fruktóz pedig a cukornak a mézben, gyümölcsökben és gyökérzöldségekben természetesen előforduló formája Malkani szerint. "A különböző cukrok nevei meghatározott jelentéssel bírnak, legyen az egy cukorfajta tudományos neve, mint például a fruktóz, vagy egy termék, például a juharszirup azonosítási szabványa" - mondja Sollid. "Az ételekhez hozzáadott cukrok mennyiségére kellene az embereknek odafigyelniük, nem pedig a nevükre."
Édesszájú lehetsz és mégis egészséges vagy
Sollid szerint az amerikaiak az ajánlottnál sokkal több cukrot esznek, és ez egészségügyi problémákhoz vezethet. "Először is, a hozzáadott cukor kalóriaforrás, és a túl sok kalória fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet" - mondja. A cukor túlfogyasztása pedig kihívássá teheti, hogy más élelmiszerekből minden szükséges tápanyaghoz hozzájussunk anélkül, hogy túlzabálnánk magunkat. Mindezek ellenére Malkani szerint a cukor korlátozott mennyiségben nem rossz. Túlzott mennyiségben válik problémássá. Azt javasolja, hogy ismerkedjünk meg a hozzáadott cukrok számos félrevezető nevével, amelyek a feldolgozott élelmiszerekben jelennek meg. És mindig nézd meg az összetevők listáját. "Az összetevők súly szerint csökkenő sorrendben vannak felsorolva" - mondja. "Jó ökölszabály, hogy korlátozzuk azokat az élelmiszereket, amelyek első két összetevőjeként bármilyen hozzáadott cukrot felsorolnak." Egy másik jó cél, hogy a hozzáadott cukrokból származó napi összes kalóriát 10 százaléknál kevesebbre korlátozd.