Savanyú káposzta: 5 ok, miért a legújabb Superfood trend és miért kellene neked is imádnod

Akcióleső
2023.12.20 17:18


A savanyú káposzta legyen az új szuperételed? A bélrendszer egészségét és immunrendszerét erősítő előnyei miatt mindenképpen úgy gondoljuk, hogy mindenkinek a hűtőszekrényében kellene lennie.


Mi is pontosan a savanyú káposzta?

A savanyú káposzta nem olyan titokzatos, mint amilyennek látszik. Egyszerűen csak erjesztett káposzta. Az erjesztett ételek évszázadok óta nagy részét képezik számos kultúra konyhájának, bár az átlag amerikai számára valószínűleg kevésbé. A konzerváláshoz hasonlóan az erjesztés is egy olyan folyamat, amely segít az élelmiszerek tartósításában. Az élelmiszerek erjesztésekor baktériumokat vagy élesztőt juttatnak be, hogy a cukrokat egyszerűbb molekulákra, például alkoholokra és savakra bontják. Ez a folyamat lehet olyan egyszerű, mint a zöldségeket sós vízbe helyezni, vagy egy starterkultúrát használnak.


Az étel lebontása két dolgot tesz: ízeket szabadít fel, és rengeteg jó mikroorganizmust juttat be, amelyek hozzájárulhatnak a kiegyensúlyozott, egészséges bélrendszer fenntartásához.

Amikor sokunknak a savanyú káposzta jut eszébe, azonnal a hot dogok feltétjei, köretek és ételízesítők jutnak eszünkbe. A savanyú káposzta azonban rendkívül sokoldalú, és mindenféle ételben és receptben felhasználható - nem csak kiegészítőként.


Mik a savanyú káposzta egészségügyi előnyei

Az immunitás építése, a mentális egészségre való összpontosítás, a bélrendszer gyógyítása és a mikrobiom védelme az általános egészség és wellness elérésének néhány legfontosabb módja. Akár hiszed, akár nem, a savanyú káposzta - amely tele van bélbarát baktériumokkal - segíthet támogatni téged mindezen területeken.


1. Javítsd az emésztését

Mivel a savanyú káposzta erjesztett élelmiszer, tele van jó baktériumokból származó probiotikumokkal, amelyek segítenek a rossz baktériumok elleni küzdelemben, és egyensúlyba hozzák a mikrobiomodat. Jó baktériumok = jó emésztés. Az erjesztett élelmiszerek olyanok, mint egy titkos fegyver a mikrobiomod diverzifikálásához, ami pontosan az optimális emésztéshez szükséges. A probiotikumok segítenek lebontani az ételt, minimalizálják a puffadást és a gázokat, és segítenek a rendszeres bélmozgást kiváltani. Tanulmányok szerint a napi adag savanyú káposzta még az IBS tüneteit is csökkentheti.


2. Fokozd az immunitást és csökkenti a gyulladást

A probiotikumok segítenek támogatni az egészséges immunrendszert, mivel a szervezetünknek szüksége van egy változatos mikrobiomra, hogy leküzdje a káros gyulladásokat. A savanyú káposzta tele van immunerősítő probiotikumokkal és tápanyagokkal, különösen C-vitaminnal és vassal. Ráadásul az immunrendszer nagy része a bélben található! Ha így belegondolsz, megértheted, miért válik rendkívül fontossá a mikrobiom kiegyensúlyozása.


3. Gyógyítsd meg a bélrendszeredet

Gyakran olvasunk a beleink gyógyításáról, de miért kell meggyógyítanunk a beleinket? Nos, a legújabb kutatások szerint az amerikaiak bélrendszerében lévő baktériumok megváltoznak. Ez a mikrobiom diverzitásának hiánya miatt történhet. Ez a sokféleség hiánya nagyrészt három tényezőnek köszönhető. Az első a feldolgozott élelmiszerek térnyerése a standard amerikai étrendben. A második az antibiotikumok erőteljes használata, amelyek a bélben lévő jótékony organizmusokat is elpusztítják a rossz organizmusokkal együtt, Dr. David S. Ludwig, MD, Ph.D., a Harvard Medical School munkatársa szerint. A harmadik ok a jobb higiénia, amely csökkenti a mikrobák számát, amelyeknek mindannyian ki vagyunk téve.


Ez a három tényező együttesen egyensúlytalanságot hoz létre a bélben lévő jó és rossz baktériumok között, ami egészségügyi problémákhoz vezet. Ez az egészségtelen keverék meggyengítheti a bélfalakat, amelyek aztán elkezdenek szivárogni a tartalmukkal a véráramba. Ezt az állapotot nevezik szivárgó bél szindrómának, vagy szakszóval: fokozott béláteresztőképességnek. Dr. Ludwig szerint a szivárgó bélrendszer számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe, az asztmától és az ekcémától kezdve a skizofréniáig és az Alzheimer-kórig.


Az erjesztett élelmiszerek, mint például a savanyú káposzta, erősíthetik a bél mikrobiomját, egészségesebb mikrobakeveréket hozva létre, és megerősítve a bélfalakat, hogy megakadályozzák azok szivárgását.


4. Növeld a tápanyagbevitelt

A káposzta egy tápanyagban gazdag zöldség, amely erjesztve még inkább azzá válik. Ráadásul a tápanyagok a sok probiotikumnak köszönhetően könnyebben felszívódnak. Történelmileg a savanyú káposztát tápanyagforrásként használták, amikor a téli hónapokban nehezebb volt friss élelmiszerhez jutni. Tele van tejsavval és tiraminokkal, valamint rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal, köztük A-, B-, C- és K-vitaminnal, vassal, folsavval, riboflavinnal, tiaminnal, káliummal és kalciummal. Emellett remek forrása az élelmi rostoknak, amelyek segíthetnek a testsúlyszabályozásban, mivel hosszabb ideig teltségérzetet biztosítanak. A savanyú káposzta még antioxidáns és antikarcinogén (vagyis rákellenes) vegyületeket is tartalmaz. Úgy értem, mit nem tud ez a csodálatos szuperétel?


5. Javítja az agy egészségét és a hangulatot

A bélrendszert akár második agynak is tekinthetjük, mivel saját idegrendszerrel, az Enterális Idegrendszerrel (ENS) rendelkezik, amely több mint 100 millió, a gyomor-bél traktusodat bélelő sejtek hálózata. Az ENS fő feladata természetesen az emésztés, de emellett állandó kapcsolatban áll az agyunkkal is. A szervezetünkben lévő szerotonin nagy része valójában a bélben termelődik, ami az egyik oka annak, hogy a jó baktériumok miért olyan fontosak. A jó baktériumok a stressz és a szorongás alacsonyabb szintjéhez is kapcsolódnak, így ha egyensúlyhiány van, az mindenképpen hatással lehet a hangulatunkra.


A savanyú káposzta hátrányai

A savanyú káposztával és más erjesztett élelmiszerekkel kapcsolatban fontos, hogy ne vigyük túlzásba, és hallgassunk a bélrendszerünkre - szó szerint! Vannak, akiknek erős intoleranciája van a savanyú káposztával szemben, és a túl sok fogyasztása gyomorfájdalmat és emésztési zavarokat okozhat a káposztában található vízben oldódó szénhidrát, a raffinóz miatt, amelyet emberi vékonybelünk nem képes megemészteni. A savanyú káposztában az a nagyszerű, hogy nem kell sok a jótékony hatásaihoz. Napi 1-2 evőkanálnyi elegendő.


Továbbá, ha figyelsz a sófogyasztásodra, akkor érdemes korlátozni a savanyú káposzta fogyasztását, mivel az erjedési folyamat megnöveli a savanyú káposzta nátriumtartalmát a friss vagy főtt káposztával szemben. Íze és állaga is nagyon jellegzetes; jellemzően kissé ropogós, fanyar és sós, bár néha még egy kicsit édes íze is lehet. Határozottan lehet egy megszokott íz, így ha elsőre nem rajongsz érte, mindenképpen érdemes még egyszer kipróbálni.


Hogyan készítsünk savanyú káposztát

Bár manapság minden szupermarketben találhat savanyú káposztát, vegye figyelembe, hogy a polcon található márkák közül sok nem erjesztett, hanem ecettel készült. Az erjesztés egészségügyi előnyeinek kihasználása érdekében mindenképpen olyanokat keress, amelyek hűtöttek, és amelyeken az áll, hogy "természetesen erjesztett".


Egyébként rendkívül egyszerű a savanyú káposzta elkészítése otthon, a saját konyhájában, mindössze néhány lépésben. Kezd a káposzta megmosásával és felaprításával, tedd egy befőttesüvegbe, töltsd fel sóval és vízzel, majd 24 órán keresztül nyomd le, hogy levet eresszen. Hagyd a káposztát 3-10 napig erjedni. 3 napon belül elkészül a saját, finom savanyú káposztád! 


Hogyan fogyasszunk savanyú káposztát

A savanyú káposzta beillesztése a mindennapi receptjeidbe lehet olyan egyszerű, mintha egy kis maréknyit hozzáadsz egy salátához, salsa módjára fogyasztod, vagy teszel belőle a tortilla tekercsbe. Reggelente a tojás mellé is fogyaszthatod, vagy avokádós pirítósodat is feldobhatod ezzel a tápláló feltétellel.


Dobj össze egy savanyú káposztás salátát, süss egy kis kolbászt és savanyú káposztát, főzz egy kis savanyú káposztalevest, vagy akár a turmixodba is tehetsz belőle! Minél több módot találsz arra, hogy beépítsd a napi receptjeidbe, annál jobb.


A savanyú káposztán túl

A savanyú káposzta messze nem az egyetlen erjesztett élelmiszer. Az olyan élelmiszerek, mint a kenyér (kovászos tészta), a sajt és a bor szintén rendelkeznek az erjesztés előnyeivel.


További erjesztett élelmiszerek: mézbor, almabor, csokoládé, kávé, tea, savanyúság, kimchi, szalámi, miso, tempeh, ecet, szójaszósz, joghurt, kefir és kombucha.


Áss bele, és élvezd a savanyú káposzta - és az erjesztett élelmiszerek - bélrendszer-átalakító előnyeit.

Akcióleső Webáruház