Ismerd meg, hogyan választhatod ki az egészségedre leginkább előnyös húsokat ebben a tájékoztató blogcikkben. Táplálkozási szakértők útmutatásai alapján felfedjük az öt legjobb sovány húsfajtát, amelyeket beépíthetsz az egészséges étrendedbe, valamint két hústípust, amelyeket érdemes elkerülni a jobb egészség érdekében.
Fedezd fel a húsfogyasztás tudományos alapú megközelítését, és tanulj meg választani a táplálékérték és az egészséges életmód szempontjából.
A hamburger, a hot dog és a csirkeláb néhány hústermék, amik nem a legjobb választások, ha húsról van szó. Kris Sollid, RD, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács Alapítvány táplálkozási kommunikációért felelős vezető igazgatója szerint azonban nem kell minden húst kiiktatnod ahhoz, hogy egészséges legyél.
Az az egészséges fehérje, amit a hús nyújt: "A hús ugyanúgy része lehet az egészséges étrendnek, mint ahogy az egészséges étrend lehet húsmentes" - mondja.
"Hogy úgy döntesz, hogy eszel húst vagy sem, az csak rajtad múlik." A hús olyan vitaminok és ásványi anyagok kulcsfontosságú forrása, mint a B12 és a vas. Malina Linkas Malkani, RDN, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia médiaszóvivője kiegyensúlyozottságot javasol, amikor az egészséges húsadagokról van szó - a legtöbb amerikai többet eszik, mint amennyire szüksége van.
Malkani azt javasolja, hogy a kiegyensúlyozott étkezéshez a tányér negyedét töltsd meg hússal, a többit pedig főtt zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és más növényi alapú ételekkel.
Összességében a legjobb: Sovány húsok
A regisztrált dietetikusok túlnyomó egyetértése szerint a sovány húsdarabokat kell keresni. Válassz olyan adagokat, amelyek kevesebb mint 10 gramm teljes zsírt és legfeljebb 4,5 gramm telített zsírt tartalmaznak. Malkani, aki egyben a Wholitarian ™Lifestyle megalkotója is, azt javasolja, hogy vágjuk le a felesleges zsírt vagy bőrt, valamint grillezzük, főzzük vagy süssük a húst, hogy csökkentsük a telített zsírtartalmat is.
Legjobb: Bőr nélküli, világos pulykahús
A pulyka az egyik soványabb fehérje, amely Sollid szerint remek B6-vitamin- és niacin forrás is. Ezek a tápanyagok segítik a szív egészségét, az emésztést, az energiát, az agyműködést és más testi folyamatokat. Bár nem olyan sovány, mint más részek, a pulykacombok jó vasforrásnak is számítanak, mondja Sollid. A vas kulcsfontosságú az anyagcsere és a szív egészsége szempontjából, és ha nem kapunk eleget az étrendünkből, az vérszegénységhez vezethet.
Legjobb: Bőr nélküli csirkemell
A baromfi kiváló B6-vitamin- és niacin forrás is, és ez még csak a kezdet. A kutatások azt mutatják, hogy pozitív szerepet játszik az egészséges testsúly és az általános jó közérzet fenntartásában - derül ki a Journal of Food & Nutrition Research című szaklapban megjelent tanulmányból. Ráadásul a fehér hús különösen jó foszfor- és riboflavin forrás, mondja Sollid. Ne hagyjuk figyelmen kívül a sötét hús előnyeit sem. Sollid szerint a sötét jobb cinkforrás, mint a fehér.
Legjobb: Sertés bélszín és sertéskaraj vagy sült
A sovány sertéspecsenye remek kiegészítője minden húsevő étrendjének. A sertéshús a legjobban fogyasztott hús világszerte: Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a világ húsfogyasztásának több mint 36 százalékát teszi ki. Rengeteg tápanyaghoz juthatsz hozzá, többek között tiaminhoz, B6-vitaminhoz, káliumhoz, riboflavinhoz és még sok máshoz - mondja Sollid.
Legjobb: Oldalas, csík steak és 95 százalékos soványságú darált marhahús
A vörös húsok rossz hírét keltik, de a sovány vörös húsdarabok az egészséges étrend részét képezhetik a Proceedings of the Nutrition Society című szaklapban közzétett kutatás szerint. Más húsokhoz hasonlóan a marhahús is nagyszerű fehérje- és alapvető tápanyagforrás.
Ha lehetséges, válassz füvesített marhahúst, hogy több E-vitamint és antioxidánst vigyél be. Arra is ügyelj, hogy ne égesd el a marhahúst - és egyébként semmilyen húst ne égess meg: A kutatások szerint az égetett húsok növelhetik egyes rákos megbetegedések kockázatát.
Kerüld: Feldolgozott húsok
A pácolt húsok, felvágottak, szalámi és hot dog csak néhány példa a feldolgozott húsok közül, amelyeket korlátozni vagy kerülni kell. A tudományos konszenzus megerősíti, hogy e feldolgozott húsok nagy mennyiségű fogyasztása növeli a vastagbélrák kockázatát. Ezek a húsok gyakran magas nátrium- és telített zsírtartalmúak - mondja Malkani. A magas nátriumbevitel, beleértve a feldolgozott húsokban lévő nátriumot is, összefüggésbe hozható a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség okozta halálozással.
Kerüld: A zsírosabb húsok
A zsírosabb húsdarabokat érdemes távol tartani a tányérodtól: Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége szerint magas telített zsírtartalmuk megemelheti a koleszterinszintet, és hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához. Mely húsdarabok aggasztóak? Gondolj a bélszínre, a T-bone steakre. A sertéshúsok családjában a bordák és a szalonna; a baromfihúsoknál a csirkecombok és a bőr a legzsírosabbak. Bár ezeknek a húsdaraboknak a korlátozása jót tesz a diétának, Sollid szerint mértékkel lehet őket élvezni.