3 típusú ember, akiknek mindenképpen ajánlott a napi kollagén bevitel: Ismerd meg őket

Akcióleső
2024.01.22 17:34


Mielőtt belevágnánk, hadd legyek egyértelmű: mindenki profitálhat a kollagén szedéséből. Ha úgy gondolod, hogy jó jelölt lehetsz - képzeld, valószínűleg az vagy. A kollagén az emberi testben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, amely az inakban, szalagokban, bőrben, izmokban, csontokban és vérerekben található, de az életkor előrehaladtával csökken - így a természetes tartalékok pótlása mindenképpen jó ötlet. 


A kollagén forrásai és típusai

A kollagén nemcsak a bőr egészségére van jó hatással, hanem az ízületek és a belső szervek működésére is. A leggyakoribb kollagén típusok az I., II., és III. típusú kollagének. Az I. típusú kollagén a bőrben, inakban, és belső szervekben található, míg a II. típusú kollagén főként az ízületek porcaiban van jelen. A III. típusú kollagén pedig a bőr, izmok és a vérerek szerkezetében van meghatározó szerepe.


Kollagén-kiegészítők hatékonysága

Amikor kollagén-kiegészítőket választunk, fontos figyelembe venni a termék minőségét és a kollagén típusát. A hidrolizált kollagén, amely kisebb peptidekre van bontva, könnyebben felszívódik a szervezetben, ezáltal hatékonyabb lehet. A kiegészítők közül sok tartalmazza az I. és III. típusú kollagént, amelyek különösen hasznosak a bőr egészségére.


Tudományos bizonyítékok

Több tanulmány kimutatta, hogy a kollagén-kiegészítők javíthatják a bőr rugalmasságát és hidratáltságát. Például egy 2014-es tanulmány, amelyet a "Skin Pharmacology and Physiology" című folyóiratban publikáltak, megállapította, hogy a hidrolizált kollagén szignifikánsan javította a bőr hidratáltságát és csökkentette a ráncok mélységét.


Ellenjavallatok és mellékhatások

Bár a kollagén szedése általában biztonságosnak tekinthető, néhány esetben előfordulhatnak mellékhatások, mint például gyomor-bélrendszeri panaszok. Különösen fontos orvoshoz fordulni a kollagén szedése előtt, ha valaki már más étrend-kiegészítőket vagy gyógyszereket szedsz.Vannak azonban olyan emberek, akik valóban eredményeket láthatnak, ha kollagén-kiegészítőket adnak a rutinjukhoz, méghozzá azonnal. Ne vesztegessük tovább az időt: Íme, három olyan embertípus, akiknek nagyon is érdemes megfontolniuk a napi rituálét:


1. Finom vonalakkal rendelkezel

Árulkodó jel, hogy el kellene kezdened használni a kollagént? A finom vonalak, különösen az apró ráncok, amelyek nem tűnnek el.

 "A finom vonalakat gyakran tekintik babaráncoknak" - mondta korábban Dr. Joshua Zeichner, orvosdoktori okleveles bőrgyógyász. Ezek a halványabb ráncok később mélyebb ráncokká érhetnek, ezért fontos, hogy korán elkapjuk őket.


Lépj be a kollagén peptidek közé: A kutatások azt mutatják, hogy ezek képesek támogatni a bőr rugalmasságát és a bőr kollagén sűrűségét. Ezt úgy érik el, hogy elősegítik a szervezet természetes kollagén és más, a bőrt alkotó molekulák, például az elasztin és a fibrillin termelését; ezek a bőr szempontjából kritikus fehérjék pedig a bőr rugalmasságának és simaságának velejárói. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy még a bőr hidratáltsági szintjét is elősegíthetik - ami kulcsfontosságú, tekintve, hogy a dehidratált bőrön finom vonalak is megjelenhetnek. 


2. Menopauzában vagy

Technikailag bárki, bármilyen életkorban elkezdheti a kollagén szedését (a természetes termelésed átlagosan 1%-kal csökken évente , amint eléred a 20-as éveid közepét, így sokan ezt tekintik kiindulópontnak).


A menopauzában azonban a kollagéntermelés drámai mértékben (kb. 30%-kal) csökken, ezért sokan ebben az időszakban kezdenek jelentős bőrelváltozásokat (pl. finom vonalak és megereszkedés) tapasztalni. Így nekik talán érdekesebb lehet a kollagén szedése, hogy támogassák a természetes szintjüket. 


A bőrre gyakorolt előnyök mellett a kollagén szedése az ízületek komfortérzetére is nagyszerű, és Dr. Bindiya Gandhi, funkcionális orvoslással foglalkozó orvos szerint az ízületek természetes módon veszítenek lazaságukból, ahogy öregszünk. Ez mindenkire igaz, de a kutatások szerint az emberek hajlamosabbak ezt a menopauza alatt tapasztalni. Bónusz pont jár, ha a kollagénpor hialuronsavat is tartalmaz, mivel ez kulcsszerepet játszik abban, hogy az ízületek kenhetőnek érezzék magukat.


3. Dús, hidratált bőrre vágysz

Végül, ha feszes, pattanós, hidratált bőrre vágysz (feltételezem, hogy itt mindenki ilyen), akkor mindenképpen érdemes megfontolnod a kollagén szedését. Valójában a kollagén fogyasztása kulcsfontosságú a "zselés bőr" eléréséhez.


Amikor enyhén megcsíped az arcod, és azonnal visszanyeri formáját, az jó jel. Ez azt jelzi, hogy van elegendő támasztó réteg a bőr alatt, magyarázza az kozmetikus. Ahogyan visszapattan, olyan, mint a zselatin. Ez egy tökéletes jel arra, hogy a bőröd szép mennyiségű kollagént tartalmaz.


Bár kollagéndús ételekkel (csontleves, tojásfehérje stb.) is feltöltheted a szervezetedet, sokkal többet profitálhatsz a magas minőségű kollagén kiegészítők használatával. Lee személy szerint imádja a reggeli kollagén matcha lattét, amelyben kollagén és matcha port kever össze, mielőtt növényi alapú tejet öntene rá.


Mindenki profitálhat a kollagén szedéséből, de azoknak, akiket a finom vonalak, a menopauza alatti bőrelváltozások aggasztanak, vagy akik csak egy dúsabb, hidratáltabb arcbőrt szeretnének, mindenképpen érdemes beruházniuk. 


Csak tudnod kell, hogy nem minden formula egyenlő - kiváló minőségű, hidrolizált kollagén peptideket válassz, klinikailag alátámasztott dózisban (egyes keverékek nem tartalmaznak elég kollagén peptidet ahhoz, hogy valóban különbséget tegyenek).