Íme a világ 10 legdrágább élelmiszere!

Akcióleső
2020.12.05 11:05


Mint megszokhattátok weboldalunkat a legjobb akciókért és leárazásokért érdemes napról napra meglátogatni.

Most azonban kivételt tettünk és elhoztuk a világ 10 legdrágább élelmiszeripari termékét amelyeknek ára láttán fennakad az ember szeme.


10. Matsutake gomba

© gribnikoff.ru


Ezek a gombák annyira ritkák, hogy az áruk eléri a 600 dollárt (~180.000 Ft) kilogrammonként.

A Matsutake gomba Japánban őshonos, de több különböző ázsiai országban is megtalálható. Számuk azonban jelentősen csökkent annak következtében, hogy a rovarok és az invazív fa fajták eljutottak a gomba növekedésének árnyékos területeire.

Mivel a Matsutake gombák termesztésére nincs mód, nagy az esély, hogy a jövőben teljesen el is tűnhetnek.


9. Kopi Luwak kávé


 

Ezt a kávét ipari mennyiségben állítják elő Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és India déli részén.

A Kopi luwak a legdrágább kávé a világon. Költsége kilogrammonként 250 és 1200 dollár között ingadozik. 75.000 Ft - 350.000 Ft.

Híres a feldolgozásának nagyon speciális módjáról amelyről bővebben itt olvashatsz: https://ineedcoffee.hu/blog/mit-tud-vilag-egyik-legdragabb-kaveja-kopi-luwak

8. Fehér gyöngy Albino kaviár
© kolikof.com


Ebből a kaviárból egyetlen kilogramm 8500 euróba azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 3 millió forintba kerül. (őrület…).

Az albínó tokhal egy nagyobb halfajta, amely a Kaszpi-tengeren él. A kaviár költsége azért olyan magas, mert az albínó tokhalból származó tojásokat nagyon ritkán szerzik be - csak akkor, ha becslések szerint körülbelül 100 éves kort elérik.

7. Fecskefészek leves
© atorus.ru


E madarak fészke szinte teljes egészében a nyálukból készül, idegen anyagok hozzáadása nélkül. Következésképpen fészkeik a kínai főzés csemegéi lettek. Az étel magas ára könnyen megmagyarázható: a fecskefészek gyűjtése kissé veszélyes foglalkozás.

A madarak fészküket puszta sziklákra építik, ahol igen veszélyes mutatvány a begyűjtésük. Ennek a finomságnak a költsége így nagyjából 3000 dollár (900.000 Ft) / kilogramm.

6. Sáfrány© totuldespreraw.ro


A fűszer költsége kilogrammonként 400 és 1000 dollár ( 120.000 Ft - 300.000 Ft) között mozog.

Ugyanis a sáfrány ősszel évente csak hét napig nő. Kézzel gyűjtik és dolgozzák fel. Sőt, mindössze 1 kg sáfrány összegyűjtéséhez nagyjából 300 000 virágot kell szedni.

5. Fehér szarvasgomba
© korrespondent.net


Ezeknek a szarvasgombáknak a magas ára a növekedésükhöz szükséges rendkívüli körülményeknek, valamint a gyűjtésük és tárolásuk különleges módszereinek köszönhető - a kiváló ízük és aromájuk mellett.

Európában 1 kg fehér szarvasgomba körülbelül 2000 euróba (700.000 Ft) kerül.

4. Ayam Cemani fekete csirke
© amaderkonthosor.com


Az Ayam Cemani csirkét Indonéziában tenyésztik, de csak nagyon ritkán exportálják más országokba.

Ez a baromfifajta olyan ritka, hogy egy db körülbelül 200 dollárba (60.000 Ft) kerül Indonéziában.

Az országon kívül pedig ez az ár elérheti a több ezer dollárt is. Malajziában azonban az Ayam Cemani annyira elterjedt, hogy ára nem magasabb, mint egy közönséges csirke ára.

3. Japán Wagyu steak
© Sam Ruttyn


A japán marhahúsból készült Wagyu steak az egyik legfinomabb és legdrágább finomság a világon. A hús csodálatos aromával, a márványozódás lehető legmagasabb fokával és híres vajas textúrával rendelkezik. A zsírja ugyanis nem egy elkülönült rétegben rakódik a húsra, hanem átszövi azt (egykor így tartalékolt energiát a nagy fizikai igénybevételnek kitett állat).

Japánban egyes tenyésztők a hús előállításához használt Wagyu bikaborjakat masszírozzák, sört és szakét itatnak velük az izomgörcsök megelőzése érdekében. 1 kg hús akár 450 dollár (130.000 Ft) is lehet.

2. Jamón Ibérico - Szárazon szárított ibériai sonka
© transferdiamar.com


A Spanyolországban termelt Jamón Ibérico a világ legdrágább sonkafajtája. Spanyolországban az ibériai disznót kizárólag makkal etetik, és hatalmas területeket jelölnek ki a legeltetésükre. Egy kilogramm szárazon pácolt Jamón Ibérico ára 365 euró (135.000 Ft) körül mozog.

1. Jávorszarvas sajt© tibetua


A világ egyik legdrágább sajtja a jávorszarvas sajt, amelyet csak egy helyen állítanak elő: a svéd Moose House farmon.

A jávorszarvas sajt fehér színű, megjelenése feta sajtra emlékeztet. Az ára nagyjából 1000 euró (360.000 Ft ) kilogrammonként, és nagyon korlátozott mennyiségben készül.


TI MELYIKET KÓSTOLNÁTOK MEG? :)


Ha tetszett a cikk kérjük oszd meg Facebookon így segítve munkánkat. Köszönjük!