Top 11 gyakori hiba, amelyeket te is elkövethetsz a légsütő használatával, kerüld el őket

Akcióleső
2024.02.23 07:29


Az Air Fryer, vagyis a légkeveréses sütő, az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tett szert a konyhatechnológia világában. 


Ez a készülék egy forradalmi módszert kínál az ételek elkészítésére, mely során a hagyományos olajban történő sütés helyett forró levegőt használ az ételek ropogósra sütéséhez. 


Az Air Fryerrel való főzés nemcsak egészségesebb alternatívát kínál, mivel kevesebb olajat igényel, de sokkal kényelmesebb és gyorsabb is, mint a hagyományos sütési módszerek. 


Ennek köszönhetően ideális választás azok számára, akik kevesebb időt szeretnének tölteni a konyhában, ugyanakkor nem akarnak lemondani az ízletes és ropogós ételekről. Az air fryer használatával egy sor étel, köztük zöldségek, húsok és akár desszertek is készíthetőek egészségesen és hatékonyan, ami megkönnyíti az egészséges életmód fenntartását a mindennapokban.


Alacsony zsírtartalmú sütést ígérnek extra ropogós eredménnyel, de ha nem megfelelően használod a légsütőt, az ételed nem biztos, hogy káprázatos lesz.


Ahogy egyre többen fedezik fel az Air Fryert, vagyis a légkeveréses sütő nyújtotta előnyöket és kényelmet, számos gyakori hiba is előkerül, amelyek befolyásolhatják az étel minőségét és ízét. Akkor nézzük meg most, hogy mi is okozhatja azt, ha nem megfelelő lesz a sütés során az ételed.



A légsütőd nem kap levegőt

Lehet, hogy kicsi - és hatalmas -, de még a legjobb légsütőknek is szükségük van a helyre. Ez azért van, mert ezek a mini konvekciós sütők állandó légáramlásra támaszkodnak, hogy a magas hőmérsékletű hőt az ételek körül mozgatják, és így mindenhol ropogósra süljenek. 


A The Kitchen szerint a légsütőnek minden oldalról legalább 10 cm hely kell, hogy legyen. És tartsd stabil felületen is, hogy a rezgés miatt ne bukjon a padlóra. Ha megtanulod, hogyan süti meg az ételeket a légsütő, az segít megérteni, hogyan főzhetsz vele biztonságosan.


Túl sok olajat használsz

A legtöbb légsütőgép csak egy-két teáskanálnyi olajat igényel. Ha túl sokat öntesz bele, sajnálatos eredményt érhetsz el. A légsütő nem egy fritőz.


Láttam már olyanokat, akik két liter olajat öntöttek a légsütőbe, és csodálkoztak, hogy miért nem sikerült az ételük. A légsütő nagyon forró levegőt mozgat az étel körül, miközben sül, más néven egy mini konvekciós sütő. 


Az ételek túl könnyűek

A légsütő mozgó levegője miatt a könnyű ételek lebeghetnek. Gyakori hiba, amit magam is elkövettem, hogy elfelejtjük, hogy a légsütőben repülnek a dolgok. 

Így valami könnyű dolog, mint például a spenót, ahogy elkezd sülni, végül felkerül a fűtőtekercsbe - és aztán megég, és beindul a füstjelző.


Nem melegíted elő a légsütőt

A légsütő olyan, mint egy sütő: Melegnek kell lennie, hogy az ajtó becsukásának pillanatától kezdve megfelelően meg tudja sütni, amit beleteszel. Ha túl hideg, a kész étel megromolhat. Ellenőrizd a receptben javasolt hőmérsékletet, amikor elkezded kivenni a hozzávalókat a sütéshez. Kapcsold be a légsütőt, hogy bőven forró legyen, amikor használatra készen áll. 


Nem tart sokáig - kevesebb mint öt perc alatt eléri a megfelelő hőmérsékletet, ami nagyszerűvé teszi a hétköznap esti főzéseket. 


A légsütőben tisztítás nélkül főzhetsz

A piszkos légsütő veszélyes lehet a gyomrodra és az orrodra. "Sokkal nagyobb kockázatnak teszed ki magad az ételszennyeződés szempontjából, ha nem tisztítod meg a légsütőt két használat között" - mondja Candess Zona-Mendola, egy élelmiszerbiztonsági blog szerkesztője és egy élelmiszerbiztonsági cég jogi asszisztense.


"Törekedj arra, hogy minden benne főzött étel után megtisztítsd a légsütőt." Lehet, hogy ez nagy felfordulásnak tűnik, de nagyon egyszerű, teszi hozzá Zona-Mendola. "Csak használj forró vizet egy kis mosogatószerrel. Hagyd a kosarat annyi ideig áztatni, ameddig szükséges, így nem kell lesikálnia a rásült ételeket.


Három perc az idődből, és a légsütőd friss marad és a pocakod biztonságban lesz, a konyhád pedig nem fog bűzleni.


Az ételek túl nedvesek

A mélysütők képesek kiszorítani a nedvességet az ételekből, mint például a batyukból, de egy légsütő erre nem képes, mondja Mumford. Ne tegyél bele petyhüdt, nedves zöldségeket, és ne várjon csodát. Ehelyett a légsütőt arra kell használni, hogy a már panírozott vagy ropogós ételeket gyorsan ropogósra süssük. Gondoljunk a rántott csirkehúsra vagy a kelbimbóra. 


Nem ellenőrzöd az étel hőmérsékletét

Ne hanyagold el az élelmiszerbiztonsági ismereteket, amikor bekapcsolod a légsütőt. A húsok alapos sütésének szabályai itt is ugyanúgy érvényesek, mint a grillen, sütőben vagy tűzhely felületén. "Azok, akik azt gondolják, hogy nem kell ellenőrizni a belső hőmérsékletet, amikor az ételt légsütőben sütik, a katasztrófa receptjét tálalják" - mondja Zona-Mendola. 


"Meg kell győződnöd arról, hogy ugyanazokat az egészségügyi óvintézkedéseket, valamint a főzési hőmérsékletre vonatkozó óvintézkedéseket alkalmazod, mint bármely más főzési módszernél." 


Túl sok ételt teszel a kosárba

A gépnek levegőre van szüksége maga körül, és az ételnek is. Ha túlzsúfolod a légsütő kosarát, az ételnek nem lesz sok szabad felülete. Ahol a forró levegő találkozik az étel felszínével és az esetleges olajjal, ott történik a sütés (és az ízesítés). 


Mivel a légsütők gyorsan főznek, kis adagokban főzhetsz - és ez biztosítja, hogy minden egyes darab a lehető legjobb ízt és textúrát kapjad - írja a Cooking Light. 


Nem használsz olajat

Lehet túl sok olaj és lehet túl kevés is. A legtöbb recept az adott ételhez megfelelő mennyiséget ajánlja, de ha kétségeink vannak, akkor mindenre adjunk egy gyors olajfröccsöt. Az olaj nagyszerű közeg a hőátadáshoz. Ha egy keveset használsz az ételre, a tapadásmentes spray segítségével, végtelenül ropogósabbá és barnábbá teheted az ételt. 


Az étel túl kicsi

A túl kicsi ételek a légsütő kosarában átcsúszhatnak a réseken, és a fűtőelemre eshetnek. A darabok gyorsan megégnek, ami megtelítheti az ételt - és a konyhát - füsttel. A The Kitchn azt ajánlja, hogy a hagyományos sült krumpli méreténél nagyobbak legyenek az ételek amiket elkészítesz. 


Ha kétségeid vannak, dobd az ételt a kosárba, és rázd meg a mosogató vagy a szemetes fölött. Ha valami kicsúszik, ne tedd be a légsütőbe.


Hagyod, hogy a zsíros ételek csöpögjenek

Lehet, hogy azért vettél légsütőt, hogy kiegészítsd a zsírszegényebb étkezési tervet, de a gyorsfőző készüléket használhatod arra is, hogy megsüsd a kedvenc, magas zsírtartalmú ételeket, például hamburgereket, kolbászokat vagy akár szalonnát. 


Mielőtt megnyomnád az indítógombot, győződj meg róla, hogy a sütőkosár alatti üreg aljába vizet töltöttél. Így, amikor a zsír a forró felületre csöpög, vízhez ér - nem pedig forró fémhez, ahol megég, füstöl és bűzlik.