Hogyan változtatja meg az asztalainkat az újgenerációs növényi hús?

Akcióleső
2024.02.19 18:26


A növényi alapú húsok hamarosan a vacsoraasztalra kerülnek, de mi is van valójában ezekben a hamburgerekben, húsgombócokban, nuggets-ekben és morzsákban, és megérdemlik-e a helyet a tányérodon?


Ha évekkel ezelőtt kipróbáltál egy vega hamburgert, és elvetetted, mint egy gumiszerű, íztelen húspogácsát, akkor itt az ideje, hogy adj még egy esélyt a húsmentes húsnak. Ma már csirke, sertéshús, kolbász, bárányhús, sőt, még csemegehúsok növényi alapú változatai is megtalálhatók. 


Az újabb fajták a hús kinézetét, ízét és állagát utánozzák. Néhány burger, még "vérzik" is, mint a valódi marhahús, és ugyanúgy sistereg, ahogy sül.


Napjainkban az amerikaiak 71 százaléka állítja, hogy kipróbált már legalább egy növényi alapú alternatívát, és a felnőttek negyede állítja, hogy viszonylag gyakran eszik növényi alapú húst vagy baromfit. 


Ennek hatására a kereslet ugrásszerűen megnőtt, és a növényi alapú húsok kiskereskedelmi forgalma. Elemzők szerint a húsmentes mozgalom nem fog egyhamar lelassulni; a Bloomberg Intelligence 2021-es jelentése szerint a piac 2030-ra 74 milliárd dollárra fog ugrani - ez 957 százalékos növekedést jelent.


Még a gyorséttermi cégek is felugrottak a szekérre. A Burger Kingnek van Impossible Whopperje, de a Dunkin' Donuts árulja. A McDonalds pedig a Beyond Meat segítségével létrehozott McPlant nevű húsmentes hamburgert teszteli. Még a KFC is azon dolgozik, hogy tökéletesítse a hamis sült csirkét, amely olyan "ujjnyalatnyira jó", mint az eredeti.


Akár úgy gondolod, hogy az állatok fogyasztása barbár és embertelen, akár egészségesebb szeretnél lenni, akár a környezetet szeretnéd megmenteni - vagy mindhárom kombinációját -, érdemes beizzítani a grillt a legújabb húsmentes húskínálatért.


De mi is az a húsmentes hús pontosan? És egészségesebb? A növényi alapú hús jobb a bolygónak? A következőket kell tudnia.


Miből készül a növényi alapú hús?

A növényi alapú húsok márkától függően számos nem állati eredetű összetevőből készülnek. A leggyakoribb alapösszetevők közé tartozik a szója, a borsó, a bab, a gomba, a mungóbab, a búzaglutén, a kókuszolaj és a rizs. 


Az olyan cégek, mint a Beyond Meat és az Impossible Foods által gyártott újabb, hússzerű termékek általában jobban feldolgozottak, és több összetevőt tartalmaznak, többek között olajokat, amelyek lédús textúrát adnak nekik, valamint keményítőt vagy cellulózt sűrítő- és kötőanyagként.


A hús jellegzetes "vérzésének" létrehozásához a Beyond Foods répalevet használ, az Impossible Foods pedig egy apró, genetikailag módosított molekulát, a "hemet". A Center for Food Safety nonprofit szervezet pert indított a heme FDA általi jóváhagyása ellen, mondván, hogy több elemzésre van szükség, és az FDA-nak nem lett volna szabad az Impossible Foods által végzett tesztekre támaszkodnia. 


Egy fellebbviteli bíróság azonban helybenhagyta az FDA döntését, mondván, hogy az FDA "jelentős bizonyítékokkal" rendelkezett ahhoz, hogy a heme-t biztonságosnak nyilvánítsa.


A húsmentes hús csak a vegetáriánusoknak való?

A növényi alapú húsok már nem csak a vegetáriánusoknak és vegánoknak szólnak. Az Impossible Foods és a Beyond Meat - az alternatív fehérjeágazat jelenlegi szupersztárjai - aktívan megcélozzák a húsevőket. 


Azzal, hogy termékeiket az élelmiszerboltok hústárolójában helyezik el, és olyan tévéreklámokat készítenek, amelyekben a "húsuk" serceg a rostélyon, olyan fogyasztókat céloznak meg, akik szeretik a húst, de állatjogi, egészségügyi vagy környezetvédelmi okokból csökkenteni szeretnék húsfogyasztásukat. 


Eddig ez egy nyerő stratégia: A Beyond Burger és Impossible Food termékeket vásárló tíz fogyasztóból több mint kilenc is eszik húst - állítják a cégek.


És bár az amerikaiaknak csak öt százaléka vallja magát vegetáriánusnak, 71 százalékuk már kipróbálta a húsutánzatokat, és a felnőttek negyede állítja, hogy viszonylag gyakran eszik növényi alapú húst vagy baromfit.


A növényi alapú hús egészségtelen?

A húsmentes húsok általában egészségesebb választásnak számítanak, mint a marhahús, mert általában kevesebb telített zsírt tartalmaznak, és koleszterinmentesek, ráadásul jó vitamin-, ásványi anyag-, fehérje- és rostforrásnak számítanak - mondja Samantha Heller, a NYU Langone Medical Center regisztrált dietetikusa. 


Egyes növényi alapú húsok, B12-vitamint is tartalmaznak, amely tápanyag csak az állatokban található meg, és amelyből sok vegetáriánusnak hiányt szenved.


Ha a húsmentes hús segíthet a növényi alapú étrend betartásában, az önmagában is jobb egészséghez vezethet. Nemcsak a vörös húst hozták összefüggésbe a rákkal, de a tanulmányok szerint a húst elhagyó emberek testtömegindexe, vérnyomása, átlagos vércukorszintje és koleszterinszintje alacsonyabb, és kevesebb gyógyszerre van szükségük olyan krónikus betegségek kezelésére, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és az elhízás.


Ezek a márkák telített zsírokat is tartalmaznak - jegyzi meg Lisa Harnack, a Minnesotai Egyetem dietetikusa, aki 37 húsutánzat tápértékét elemezte, a telített zsírok pedig kockázatot jelentenek a szívbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedők számára. 


"Gondolj úgy a kereskedelmi forgalomban kapható növényi alapú hamburgerre, mint egy egyszeri ételre" - javasolja Heller.


Mi a legegészségesebb húsmentes hús?

A növényi alapú alternatívák értékeléséhez vásárlás előtt ellenőrizd az összetevők listáját és a tápértékjelölést. 


Bár lehet, hogy ízre nem hasonlítanak annyira a marhahúsra, a legegészségesebb növényi alapú húsok összetevőlistája általában olyan teljes értékű élelmiszereket tartalmaz, mint a bab és a gabonafélék; alacsonyabb a telített zsírsav- és nátriumtartalom; valamint hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat, például B12-vitamint vagy D-vitamint.


Ha több fehérjét kell enned a sportteljesítményedhez, az izomtömeg fenntartásához vagy az immunrendszer támogatásához - vagy ha vegetáriánus vagy, és biztos akarsz lenni abban, hogy elegendő fehérjét kapj -, szintén jó ötlet ellenőrizni a fehérje grammjait. 


A növényi alapú burgerekben lévő mennyiség körülbelül 4 grammtól  20 grammig terjed, ami majdnem ugyanannyi, mint 113 gramm marhahúsban.


A húsmentes hús jobb a környezetnek?

Tanulmányok szerint a növényi alapú fehérjék lényegesen kevesebb üvegházhatású gázt termelnek a húsfélékhez képest, és sok fogyasztó azért kedveli őket, mert jobbak a környezet számára. 


A Michigani Egyetem 2018-as elemzése szerint a Beyond Burger előállításához 99 százalékkal kevesebb vizet, 93 százalékkal kevesebb földet, közel 50 százalékkal kevesebb energiát és 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást használnak fel.


A kritikusok azonban megjegyzik, hogy sem az Impossible Foods, sem a Beyond Meat nem hozza nyilvánosságra az üvegházhatású gázok kibocsátásának teljes mennyiségét az összes tevékenységük, ellátási láncuk vagy fogyasztói hulladékuk tekintetében. A New York Times szerint az sem világos, hogy a teljes termelésük milyen hatással van az erdőkre, és mennyi vizet használnak fel. 


A húsmentes hús jövője



Hamarosan a közeli boltokban: gombahúsból készült egész "steak" és "csirkemell". Míg a jelenlegi növényi alapú termékek leginkább a darált marhahúst és a kolbászokat utánozzák, az új gombaalapú húsok hosszú, elágazó rostokkal rendelkeznek, amelyek az egész húsok textúráját utánozzák, így ugyanúgy felszeletelhetők és tálalhatók, mint egy steak. 


A gombahúsok kevesebb összetevőt tartalmaznak, és kevesebb feldolgozást igényelnek, mint a növényi alapú termékek. Bár már lehet kapni gombából (más néven mikoproteinből) készült húsmentes húskészítményeket - a Quorn nevű cég nuggetseket, húsgombócokat, darált húst, szeleteket és egyebeket készít.


Az izraeli Redefine Meat startup az AI-technológia és a 3D-nyomtatás segítségével az első 100 százalékban növényi alapú teljes húsdarabok kategóriáját állítja elő - gondoljunk csak a steakre és a szegyre. 


Az úgynevezett új húsok (New-Meat), amelyek olyan növényi összetevők saját keverékeiből készülnek, mint a szója, a kókusz, az árpa-glutén, a diófélék, a tojás és más összetevők, már kaphatók az Egyesült Királyság, Németország, Hollandia és Izrael kiválasztott éttermeiben, és a vállalat reméli, hogy az év végéig további több ezer étterembe jutnak el.


Egy másik határterület a laboratóriumban termesztett hús, amelyet "tenyésztett" vagy "sejtalapú" húsnak is neveznek. Ezek az állatok őssejtjeiből növesztett, állati eredetű termékek, amelyek egy kémcsőben indulnak, így nem szükséges az állatok tenyésztése, felnevelése és levágása. Több mint 70 vállalat dolgozik sejtkultúrás hús kifejlesztésén. 


A húsipar ellenállása

Bár a növényi alapú fehérjék csak kis csorbát ejtettek a 90 milliárd dolláros húsiparon, a Big Meat máris reklámkampányt indított ellenük. Az élelmiszeripar által finanszírozott Fogyasztói Szabadság Központ 2020-ban Super Bowl-reklámot készített, és egész oldalas hirdetéseket adott ki újságokban "Mi rejtőzik a növényi alapú húsokban?" főcímmel.


A legegészségesebb húsalternatívák

Az alternatív húsok és húspótlók ezen új generációi kapják az összes figyelmet, de ne feledkezzünk meg a tofuról, a tempeh-ről, a portabella gombáról, vagy egyszerűen arról, hogy teljes kiőrlésű gabonafélékből és zöldségekből készíthetünk magunknak pástétomot. 


A bab és a lencse különösen kiváló fehérjepótló, mondja Kari Hamerschlag, a Friends of the Earth nonprofit környezetvédelmi szervezet élelmiszerekkel és mezőgazdasággal foglalkozó igazgatóhelyettese: "Táplálóak, olcsók és sokkal fenntarthatóbbak, mint a ma piacon kapható feldolgozott húsmentes helyettesítő termékek."