A sós, csípős és leírhatatlanul finom fokhagyma már régóta gyönyörködteti az emberek ízlelőbimbóit élénk, aromás ízvilágával. Ez az apró gyökérzöldség a hagymafélék Allium nemzetségébe tartozik, és több ételnek ad mélységet és dimenziót, mint amennyit bárkinek ideje lenne felsorolni. A fokhagyma ehető növényből származik, és jellemzően a növény hagymájában található apró gerezdekből főzünk.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint "a fokhagyma a legrégebbi ismert kertészeti növények közé tartozik. "A kutatók mind az egyiptomi, mind az indiai kultúrákban találtak utalásokat a fokhagymára, amelyek mintegy 5000 évre nyúlnak vissza.
"Egyértelmű történelmi bizonyíték van arra, hogy a babilóniaiak 4500 évvel ezelőtt, a kínaiak pedig 2000 évvel ezelőtt használták" - teszi hozzá az USDA. "Egyes írások szerint Kínában már 4000 évvel ezelőtt is termesztettek fokhagymát".
A fokhagyma csak Közép-Ázsiában terem vadul, azonban ma már az egész világon termesztik. A World Atlas jelentése szerint 2015-ben a világ fokhagymatermelése 25 millió tonnára becsülték. A növekedés mintegy 80 százalékát Kína adta, a második helyen India áll. Bombaerős íze és sokoldalúsága miatt a világ legtöbb konyhájának alapanyaga lett nyersen és főzve egyaránt.
Fokhagyma vásárlása és tárolása
Friss fokhagymát az év bármely szakában könnyen találhatsz az élelmiszerüzletekben, de a termést jellemzően június és július folyamán takarítják be, így a nyári termelői piacokon kiválóan megvásárolható. A fokhagymagumók megfelelő tárolás esetén akár nyolc hétig is eltarthatók: Egyszerűen csak tartsd hűvös, sötét helyen a kamrában.
És ne aggódj, ha a fokhagymádon csírák vannak; még mindig felhasználható. Csak arra ügyelj, hogy főzés előtt távolítsd el a zöld hajtásokat. A fokhagyma tárolása egyszerű: A fokhagymát lehet hűteni, de nem szabad a fagyasztóba tenni, mivel ez befolyásolja az állagát és az ízét.
A fokhagyma egészségügyi előnyei
Azon túl, hogy a fokhagyma mindenféle receptnek ínycsiklandó ízt kölcsönöz, fogyasztása hihetetlenül egészséges előnyökkel is jár.
"A fokhagyma erős növényi alapú vegyületeket (fitokemikáliákat) tartalmaz, amelyeket számos egészségvédő hatással hoznak összefüggésbe, ha egy általánosan egészséges étrendbe illesztik" - mondja Emmie Satrazemis, RD, a Trifecta Nutrition táplálkozási igazgatója, okleveles sporttáplálkozási szakértő és dietetikus. "Ezen vegyületek miatt a fokhagymát a történelem során a különböző kultúrákban természetes gyógymódként is használták."
A fokhagyma segít a betegségek leküzdésében, a gyulladások leküzdésében és még a sebek gyógyulásában is. "A hagyományos orvoslásban évszázadok óta használják antibiotikumként, gombaölő és gyulladáscsökkentő szerként.
Nem tudjuk, te hogy vagy vele, de mi imádjuk, ha valami ilyen finomság egyben jót is tesz neked - ez olyasmi, amire vágysz, és amit feltétlenül meg kell enned. Íme, amit a fokhagymáról és annak minden csodálatos táplálkozási tulajdonságáról tudni kell.
Tápanyagdús
A fokhagyma a tápanyagokat tekintve a legjobbat nyújtja a pénzedért: Alacsony kalóriatartalmához képest lenyűgöző számú és mennyiségű tápanyagot biztosít, így tápanyagdús (értsd: nagyon egészséges!) összetevő. A fokhagyma fogyasztásával olyan kulcsfontosságú tápanyagokkal kényezteted a szervezetedet, mint a mangán, B6-vitamin, cink, kén, vas, C-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, szelén és még sok más.
Segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát
Jelentős kutatások megállapították, hogy a fokhagyma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke kockázatának csökkentésében, mégpedig a magas vérnyomás csökkentése és a koleszterinszint szabályozása révén (beleértve az LDL, vagyis a "rossz" koleszterinszint csökkentését is).
Az aromatikum például allicint tartalmaz, egy szívvédő, kéntartalmú vegyületet, amely a nyers fokhagyma rágásakor, aprításakor vagy zúzásakor szabadul fel, és amely a fokhagyma jellegzetes aromájáért és ízéért felelős.6 Számos egyéb gyógyhatása mellett az allicin koleszterin- és vérnyomáscsökkentő hatása is jótékonyan hat a szív- és érrendszerre.
Antioxidáns hatású
Ha már a betegségek megelőzésénél tartunk, a fokhagyma segít a szabad gyökök elleni védekezésben, az oxidatív stressz csökkentésében és a szisztémás gyulladások leküzdésében is. A fokhagymában sok antioxidáns található, például polifenolok és flavonoidok - a fokhagymáról megállapították, hogy több mint 20 polifenolos vegyületet tartalmaz.
Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabadgyökös károsodástól, ami viszont csökkentheti a krónikus stresszel és gyulladással összefüggő betegségek - rák, szívbetegség, cukorbetegség, Alzheimer-kór és más betegségek - kockázatát.
Gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik
A fokhagyma antimikrobiális ereje iránti újabb tudományos érdeklődés felfedte, hogy a fokhagyma védelmet nyújthat a vírusok, baktériumok és gombák ellen, ami nagyrészt az allicinnek köszönhető. A kutatók feltételezik, hogy a fokhagyma bizonyos vegyületei megakadályozzák, hogy a káros külső mikroorganizmusok behatoljanak az egészséges sejtekbe, valamint gátolják a növekedési képességüket.
Lendületet ad az immunrendszernek
Amellett, hogy a fokhagyma megnehezíti a kórokozók megtelepedését, a fehérvérsejt-válasz fokozásával az immunrendszert is megerősítheti, hogy felvegye velük a harcot. Különösen a fokhagyma kéntartalma ismert arról, hogy fokozza immunválaszunkat.
Egy tudományos áttekintés, amely az érlelt fokhagymakivonat immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta, megnövekedett immunsejt-aktivitást tapasztalt azoknál a résztvevőknél, akik 90 napon keresztül egy bizonyos adag érlelt fokhagymakivonatot fogyasztottak a placebo csoporthoz képest. Arra a következtetésre jutott, hogy az érlelt fokhagymakivonat "fokozhatja az immunsejtek működését, és részben felelős lehet a megfázás és az influenza jelentett csökkentett súlyosságáért".
Ígéretes rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik
Bár a fokhagyma konkrét rákellenes hatásának teljes megértéséhez még több kutatás folyik, számos tanulmány arra utal, hogy a fokhagyma fogyasztása segíthet a rák elleni védelemben, és hogy számos bioaktív molekulája elpusztítja vagy gátolja a rákos sejtek növekedését. A Nutrients című folyóiratban közzétett 2018-as tanulmány megfigyelte, hogy "a házilag készített fokhagymakivonat in vitro és in vivo is rákellenes hatással rendelkezik ".
Milyen gyakran fogyassz fokhagymát
Schlottman megjegyzi, hogy több előnyét élvezheti, ha naponta fogyaszt fokhagymát. "A napi ajánlott mennyiség egy-két gerezd naponta" - mondja. "Könnyedén adjuk hozzá kedvenc ételeinkhez, például tésztákhoz, párolt zöldségekhez és fokhagymás kenyérhez".
Valójában nincs jelentős oka annak, hogy kerüld a fokhagyma fogyasztását, kivéve, ha allergiás vagy egyszerűen csak utálod a cuccot. Mivel ez a csípős összetevő nem mindenkinek való, Satrazemis elismeri a fokhagymafogyasztás előnyeit, de megjegyzi, hogy "nem szükséges fogyasztani, ha nem szereted".
"Bár a fokhagyma potenciális egészségügyi előnyei ígéretesnek hangzanak, nem ellensúlyozzák a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és az általános egészséges életmód szükségességét - más szóval, egyetlen élelmiszer sem teszi vagy teszi tönkre az egészségedet, még a fokhagyma sem" - mondja.