Hogyan okoz gyulladást a cukor, és mit tehetsz ellene

Akcióleső
2024.03.16 14:28


A legtöbb ember tudja, hogy a friss, feldolgozatlan élelmiszerek - mint például a bogyós gyümölcsök, az olívaolaj, a lazac és a leveles zöldek - segítenek a szervezetünknek a krónikus gyulladások (vagyis az, ami akkor történik, amikor a szervezetünk "elhárító" válasza tartósan fennáll, és állandó riadóállapotban hagy minket) ellen. 


Nem titok, hogy a krónikus gyulladás káros lehet az egészségünkre: Számos betegséggel, többek között a rákkal, a szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel, a depresszióval, az ízületi gyulladással és az Alzheimer-kórral hozható összefüggésbe.


De vajon a cukor okoz gyulladást? Itt egy bejegyzett dietetikussal beszélgetünk, hogy megvitassuk a hozzáadott cukor szervezetre gyakorolt hatásait. Bár sok élelmiszer tartalmaz cukrot, a hozzáadott cukrok azok, amelyek krónikus gyulladáshoz vezethetnek. Ebben a cikkben a hozzáadott cukrot cukorként emlegetjük.


Mennyi cukor okoz gyulladást?

Tanulmányok kimutatták, hogy a magas napi cukorbevitel (az ajánlott mennyiségen túl) gyulladásos hatással lehet a szervezetre. De mennyi cukor a túl sok cukor? "Az étrendi irányelvek szerint az egészséges táplálkozás részeként a hozzáadott cukrok bevitelét a napi összes kalória 10 százalékánál kevesebbre kell csökkenteni" - mondja Samantha Bartholomew.


Az összes kalória tíz százaléka napi 200 kalória hozzáadott cukrot jelent egy tipikus 2000 kalóriás étrendben - vagyis körülbelül 12 teáskanál hozzáadott cukrot. Csak összehasonlításképpen: Egy szokásos 0,35 literes dobozos üdítő körülbelül 126 kalóriányi cukrot tartalmaz.


Az Amerikai Szív Szövetség ennél konzervatívabb, napi 100-150 kalória (kb. 6-9 teáskanál vagy 32-36 gramm hozzáadott cukor) fogyasztását ajánlja.

"A túlzott cukorbevitel az étrendben mindenképpen krónikus, alacsony fokú gyulladáshoz vezethet, ami krónikus betegségeket okozhat."


Hogyan okoz a cukor gyulladást

Számos élelmiszer fokozhatja a gyulladást, és a cukor az egyik összetevő a lista élén áll. Íme a cukor által a szervezetben okozott gyulladások legfontosabb módjai.


AGE-ket hoz létre

Amikor a fehérje vagy a zsír a vérünkben lévő cukorral egyesül, a glikációnak nevezett folyamat révén a fejlett glikációs végtermékek (AGE-k) nevű vegyületek keletkeznek. AGE-k keletkeznek az ételek magas hőmérsékleten történő főzésekor (például sütés vagy grillezés) is a Maillard-reakció révén.


Miközben a szervezet az AGE-k eltávolításán dolgozik, ha túl sok AGE keletkezik, vagy túl sokat fogyasztunk belőlük, a szervezet nem tud lépést tartani a gyors felhalmozódással. Az AGE-k magas szintje károsíthatja a test sejtjeit, és egészségügyi problémákhoz, többek között gyulladáshoz vezethet.


Ezenkívül a cukor magas zsírtartalmú étrenddel kombinálva túlzott CML-termeléshez vezet. A CML [N(ε)-(karboximetil)lizin] egy jelentős AGE, amely gyulladást serkenthet az agyban, ami neurológiai rendellenességekhez vezethet.


Lehetővé teszi a baktériumok bejutását a vérbe

A túl sok cukor hatással lehet a bélrendszerünk egészségére, és a beleinket átjárhatóbbá teheti. Ez lehetővé teszi, hogy a baktériumok és más gyulladáskeltő részecskék könnyebben bejussanak a vérünkbe. Immunrendszerünk - a baktériumok elleni küzdelem érdekében - megtámadja a test szöveteit, ami gyulladáshoz vezet.


Növeli a koleszterinszintet

A cukor és más gyulladáskeltő ételek hatására megemelkedik a "rossz" (LDL) koleszterinszintünk, és mivel a szervezet gyógyulni akar, gyulladásos választ vált ki, hogy leküzdje a megnövekedett koleszterinszintet. A megnövekedett gyulladás több C-reaktív fehérjét (CRP) eredményez, ami egy gyakori jelzője annak, hogy a szervezetben gyulladás vagy fertőzés van.


Egyes tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a CRP a gyulladás jelenlétének jelzése mellett annak szabályozásában is segít. Ez egyfajta körforgást hoz létre: A túl sok cukor növeli az LDL-koleszterint, ami gyulladást okoz, ami növeli a CRP-szintet, ami befolyásolja a szervezet gyulladásszabályozó képességét.


Inzulinrezisztenciához vezet

Köztudott, hogy a túl sok hozzáadott cukor fogyasztása súlygyarapodást okozhat, ami felesleges testzsírhoz vezet. Ez viszont inzulinrezisztenciát eredményezhet, ami megakadályozza, hogy a szervezet megfelelően feldolgozza a glükózt.


Az inzulinrezisztencia emellett arra készteti a szervezetet, hogy növelje az MCP1 fehérje termelését, amely aztán aktiválja a gyulladásos sejteket. Az inzulinrezisztenciára adott reakció és a gyulladáskeltő sejtek növekedése alacsony fokú gyulladáshoz vezethet a szervezetben.


Tippek a cukorfogyasztás csökkentésére

A gyulladás elkerülésének kulcsa, hogy tájékozódjunk a napi cukorbevitelről (különösen, ha olyan élelmiszerekről van szó, amelyeknek nincs szükségük rá), csökkentsük azt, és találjunk megfelelő cukorpótlást. Kövesd ezeket a tippeket a cukorbevitel csökkentéséhez.


Olvasd el a címkéket. "Kezd az összetevők címkéinek elolvasásával" - javasolja Bartholomew. Az FDA bevezette a felülvizsgált tápértékadatokat tartalmazó címkét, amelyen külön sorban szerepelnek a hozzáadott cukrok.


Adj hozzá kevesebb (vagy egyáltalán ne adj hozzá) cukrot. Csökkentsd a reggeli kávédhoz (kezd a mennyiség felével) és más italokhoz adott cukor mennyiségét. Kerüld a szirupok és a cukor hozzáadását az olyan ételekhez, mint a palacsinta, a gabonapehely vagy a zabpehely.


Növeld a vízfogyasztást. Korlátozd, hogy mennyi üdítőt, sportitalt és gyümölcslevet iszol naponta. Helyettesítsd vízzel, hogy egész nap hidratált maradj.


Egyél friss gyümölcsöt. Próbálj szeletelt gyümölcsöt adni a gabonapelyhekhez, zabpehelyhez és joghurthoz cukor helyett. Ráadásul, ha friss gyümölcsöt eszel uzsonnára, az segít kielégíteni az édesszájúságát anélkül, hogy befolyásolná a napi hozzáadott cukorbevitelt.


Adj kivonatokat a receptekhez. Használj vanília- vagy mandulakivonatot sütéskor, hogy segítsen visszafogni a cukor mennyiségét. Más lehetőségek közé tartoznak a citrusfélék aromái és az olyan fűszerek, mint a szerecsendió az ízesítéshez.


Próbáld ki a cukorhelyettesítőket. Bartholomew azt is javasolja, hogy a cukrot cseréld természetes helyettesítőre, például mézre vagy agávéra. "A hozzáadott cukrokat könnyebben el lehet kerülni, ha megvannak a megfelelő eszközök" - mondja Bartholomew. Így, amikor az édesszájúság lecsap, olyan összetevővel leszel felfegyverkezve, amely nem hagyja a palettádon a hiányérzetet.


Hagyd ki a magas cukortartalmú desszerteket. Bár az esti szelet pite csábító, helyettesítsd más lehetőségekkel, például sült fahéjas almával vagy étcsokoládéval (legalább 70 százalékos kakaótartalommal). Így a hozzáadott cukrok nélkül élvezheted a vacsora utáni édes élvezetet.


Gyakran ismételt kérdések

Mennyi idő alatt múlik el a cukor okozta gyulladás?

Cukor fogyasztása után azonnali vércukorszint-emelkedés következhet be, és a cukor azonnali hatása a szervezetre több órán át tarthat. A krónikus (több hónapig vagy évekig tartó) gyulladást okozó, magas cukortartalmú étrend tartós fogyasztása után azonban hosszabb időbe telik, amíg enyhülést tapasztalunk.


Bár már kis étrendi és életmódbeli változtatások is segítenek a szervezet felépülésében, több hétig vagy hónapig is eltarthat, amíg a cukorbevitel csökkentése után a gyulladásos tünetek általános javulását tapasztaljuk. A gyógyító hatás személyenként változik, és attól függ, hogy a szervezetben mennyi gyulladás van.


A cukor elhagyása csökkenti a gyulladást?

Igen, a RD-k és az orvosok azt javasolják, hogy a hozzáadott cukor csökkentésével segítsünk megoldani a gyulladás ördögi körét. De ezt könnyebb mondani, mint megtenni: Emberi lények vagyunk ízlelőbimbókkal. Ennél is fontosabb, hogy a cukor nem csak az olyan édes finomságokban található meg, mint a desszertek, az üdítők és az édességek - a cukor végtelen számú élelmiszerbe belopakodik. 


Sok szósz, öntet, funkcionális ital, joghurt, sőt, még az egészségesnek tűnő nassolnivalók vagy gabonapelyhek is tele vannak hozzáadott cukorral.

Bár nem kell teljesen kiiktatnod a cukrot az étrendedből, tartsd magad a napi ajánlásokhoz, és fogyassz több természetes cukrot. A naponta elfogyasztott hozzáadott cukrok mennyiségének csökkentése segít enyhíteni és megelőzni a gyulladást.


A cukor azonban nem az egyetlen bűnös. Más életmódbeli és étrendi tényezők is okozhatnak gyulladást, például a stressz, a felesleges zsír és a dohányzás. Ezért a testmozgás, a stressz kezelése és a teljes értékű élelmiszerek nagyobb arányú beiktatása az étrendbe szintén segíthet a gyulladásos hatások enyhítésében.


Minden cukor gyulladást okoz?

Tanulmányok kimutatták, hogy a szilárd élelmiszerekben, például a gyümölcsökben és zöldségekben található természetes cukrok nem járulnak hozzá a gyulladás fokozódásához.

A hozzáadott cukrok - minden formában - azok, amelyekkel foglalkoznia kell, és korlátozni kell őket a hosszú távú gyulladásos tünetek megelőzése érdekében.