7 növény amely segítheti a mindennapi stressz csökkentését

Akcióleső
2024.04.13 21:00

A növények nemcsak hogy javítják a levegő minőségét és emelik a hangulatunkat, de kimutatottan képesek a stressz csökkentésére is.


A békét és nyugalmat árasztó krizantémtól kezdve a megnyugtató levendulán át az aloe veráig, számos növény van, melyek nemcsak szépségükkel, hanem stresszoldó hatásaikkal is hozzájárulnak otthonunk, munkahelyünk harmonikus atmoszférájához.


Már maga a növényekkel való törődés is terápiás hatással bírhat, segíthet leküzdeni mentális kihívásainkat. A gondoskodás, a növekedésük nyomon követése örömöt és sikerélményt nyújt, amely pozitív hatást gyakorol az önértékelésünkre. Ráadásul ez az időtöltés lehetőséget ad arra is, hogy egy kicsit távol maradjunk a digitális világ zűrzavarától.


Íme, hét növény, amelyet otthonodban, az irodádban, vagy a kertben is nevelhetsz, és amelyek segítségével könnyebben elérheted a belső nyugalmat:


1. Borsmenta

Éberségünk növelése mellett csökkenti a stressz okozta frusztrációt. A benne található mentol ellazítja az izmokat. Egy nehéz nap után egy csipetnyi friss borsmentát adhatsz a fürdővizedhez, mellé pedig ne feledkezz meg egy jó könyvről sem.


2. Kamilla

Hosszú ideje ismeretes a kamilla szorongásoldó és gyulladáscsökkentő hatása, ezért lefekvés előtt tökéletes választás egy csésze kamilla tea. A kamillát könnyedén megnevelheted a kertedben, nem igényel különösebb gondoskodást.


3. Levendula

A levendula nyugtató illata és gyönyörű lila színe híresen relaxáló hatású. Gyakran alkalmazzák a nyugtalanságtól szenvedő csecsemők megnyugtatására. Levendulából készült olajat szorongás és depresszió kezelésére is használhatunk. Ha nincs lehetőséged levendulát termeszteni, könnyen hozzájuthatsz kertészetekben vagy virágboltokban.


4. Jázmin

A jázmin segít enyhíteni a szorongást és elősegíti a nyugodt alvást. Teaként vagy olajként egyaránt élvezhetjük jótékony hatásait.


5. Aloe Vera

Az aloe vera gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén igen népszerű, emellett képes a levegőből káros anyagokat eltávolítani, csökkentve ezzel az idegesség és a szorongás érzetét. Ha még nincs otthonodban aloe vera, érdemes beszerezni egyet.


6. Krizantém

A krizantém virágok nem csupán szépségükkel bűvölnek el, hanem képesek a stressz és az aggodalom érzetének csökkentésére is. A krizantémból készült tea relaxáló hatású, és serkenti az anyagcserét.


7. Gerbera

A gerberák élénk színei azonnal felvidítják a lelkünket, miközben javítják a szoba levegőjét, eltávolítva többek között a benzolt is, amely gyakori összetevője a különféle tintáknak.


Ezek a növények nem csak a természet szépségét hozzák el otthonunkba, hanem hozzájárulnak mentális és érzelmi jólétünk javulásához is. Azáltal, hogy környezetünket ezekkel a pozitív energiákat sugárzó növényekkel töltjük meg, lépést tarthatunk a stresszes mindennapok kihívásaival.