8 módszer, amellyel még egészségesebb lesz a kávéd

Akcióleső
2024.04.13 08:05

Ha már rendszeresen fogyasztunk kávét, érdemes odafigyelni arra, hogy ezt minél egészségesebben tegyük. Íme nyolc hasznos javaslat, amelyekkel kávézási szokásainkat az egészségünk javára fordíthatjuk!


Sokunk számára a reggel nem kezdődik kávé nélkül, különösen ha az előző nap hosszú munkával telt. Gyakran előfordul, hogy a reggeli kávé után elfelejtünk reggelizni, a nap további részében pedig több kávét iszunk, néha még este is, esetenként a vacsora helyett is. Ha te is gyakran helyettesíted az étkezéseket egy csésze erős kávéval, akkor a következő tippek neked szólnak!


1. Hagyjuk el a mesterséges édesítőket és a finomított cukrokat!

A kávé önmagában mértékkel fogyasztva egészséges, azonban a hozzáadott cukor, különösen nagy mennyiségben, hízáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Egy adag ízesített kávéban akár 34 gramm cukor is lehet. Ha édesítés nélkül nem ízlik a kávé, próbáld ki a steviát vagy a mézet!


2. Válasszuk a minőséget, nem a mennyiséget!

A kávé minősége sok tényezőtől függ, beleértve a termesztés és a pörkölés módját is. A nagyüzemi kávétermesztés gyakran veszélyezteti a termék minőségét, így érdemes prémium, fenntartható forrásból származó kávét választani.


3. Dobjuk fel fahéjjal!

A fahéj nem csak finom, de egészséges is, tökéletes kiegészítője a kávénak. Csökkentheti a vércukor- és koleszterinszintet, valamint bővelkedik antioxidánsokban, amelyek előnyösek a szervezet számára. A fahéj hozzáadása a kávéhoz javíthatja a vérnyomást is.


4. Tegyünk hozzá kakaót!

Mint a fahéj, a kakaó is gazdag antioxidánsokban, és szívbarát tulajdonságokkal rendelkezik, emellett javítja a hangulatot is. Csak egy kevés kakaópor hozzáadása megváltoztathatja a reggeli kávé élményét.


5. Mérsékeljük a kávéfogyasztást!

Bár a kávé számos egészségügyi előnyt kínál mértékkel fogyasztva, a túlzásba vitt kávézással járó túl sok koffein szorongást, alvászavarokat és függőséget okozhat. Figyeljük testünk jelzéseit, és szükség esetén csökkentsük a napi kávéadagot.


6. Kerüljük a délutáni koffeinfogyasztást!

A koffein miatt szeretjük a kávét, de a délutáni órákban fogyasztva zavarhatja az alvásunkat. Ha délután is kávézni szeretnénk, válasszunk koffeinmentes változatot vagy fekete teát.


7. Kerüljük a tejpor használatát!

A tejpor népszerűsége mögött számos mesterséges összetevő áll, amelyek nem tesznek jót egészségünknek. Ha tejet szeretnénk a kávéba, válasszunk friss, lehetőleg nem dobozos tejet.


8. Szűrjük át a kávénkat!

Amennyiben otthon készítjük a kávét, használjunk papírszűrőt. A szűretlen kávé tartalmazhat olyan molekulákat, mint a cafestol, amelyek gátolják a koffein és az antioxidánsok átjutását a italunkba.