Lehet, hogy már többször is hallottál a savanyúságokról, mint szuperételekről, és ezért esetleg hozzá is tetted őket a bevásárlólistádhoz. Azonban gyakran előfordul, hogy a választott termék nem bizonyul a legjobb választásnak, hiszen a szupermarketek polcain gyakran találhatóak olyan savanyúságok, amelyek nem feltétlenül egészségesek.
A tudományos közösség jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy különbséget tegyen a tények és a tévhitek között a savanyúságokkal kapcsolatos egészségre vonatkozó állítások tekintetében, legyen szó akár uborkáról, akár egyéb savanyított zöldségekről.
Megkérdeztünk néhány szakértőt arról, hogy melyek a legjobb fermentált savanyúság típusok, amelyeknek jótékony hatásait a kutatások is alátámasztják, és mennyit érdemes belőlük fogyasztani naponta.
A legtöbb boltban kapható „gyors savanyúságok” azok, amelyeket ecetes lében pácolnak és rövid idő alatt elkészítenek. Ezeket a termékeket gyakran hőkezelik is, hogy hosszabb ideig eltarthatóak legyenek a polcokon, és elpusztítsák azokat a kórokozókat, amelyek esetlegesen betegíthetnek meg minket. Ezt a módszert hagyományos pácolásnak nevezik. Viszont a valóban kívánatos választás a fermentált savanyúság.
A fermentációs folyamat során a zöldségeket több hétig tartják sós lében, ami lehetőséget ad a zöldség felületén élő hasznos baktériumoknak és mikrobáknak, hogy a zöldségben található cukrokat tejsavvá alakítsák. Ez az eljárás kölcsönöz a savanyúságoknak jellegzetes ízüket, miközben elpusztítja azokat a baktériumokat is, amelyek kárt tehetnek.
A fermentált savanyúságok fogyasztása során a megmaradt élő mikrobák jótékony hatással vannak a bélrendszerre, amely elősegítheti az egészség javulását.
Az egészségesebb savanyúságok kiválasztásához keress olyan hűtött termékeket, amelyek címkéjén az „fermentált” felirat szerepel, és az összetevők listáján ne legyen jelen az ecet, ami a gyors pácolás jele. Robert Hutkins, a Nebraska Egyetem mikrobiológusa szerint, bár vannak „enyhén fermentált” zöldségmárkák, amelyek tartalmaznak némi ecetet is.
Fogadj el egy mikrobabarát szemléletmódot
Ha furcsának tűnik a mikrobák fogyasztása, érdemes emlékezni, hogy az emberek évezredek óta fogyasztanak fermentált élelmiszereket. Az antropológusok szerint az emberi táplálkozás részeként több mint 4000 évvel ezelőtt jelentek meg az erjesztett zöldségek. Egyes bizonyítékok szerint őseink is élvezték a zöldségeket, amelyeket akár véletlenül is, de több millió évvel ezelőtt temettek el a föld alá.
Dél-Koreában például a sózott zöldségek tárolása hideg, sötét talajban a tartósítás egy hasznos módját jelentette, ami hasonlóan működik, mint a modern fermentációs technikák.
A savanyúság egészségügyi előnyei
Az erjesztett zöldségek egészségügyi előnyei között szerepel a jobb glükóz-anyagcsere, a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenése, az erősödött immunrendszer, a csökkent triglicerid-szint és az emelkedett HDL-koleszterin szint. További kutatások szükségesek annak megerősítésére, hogy ezek az előnyök valóban jelentős hatással vannak az emberi egészségre.
Próbálj ki többféle fermentált zöldséget az étrendedben. A különböző típusú savanyított zöldségek más-más mikrobákat tartalmaznak, ami még egészségesebbé teheti a fogyasztásukat. Kimchi, például, egy olyan étel, amely többféle pácolt zöldséget kever össze, mint például a napa káposzta, bok choy, zöldhagyma, fokhagyma és gyömbér, ezáltal növelve a bél mikrobiomának diverzitását.
A fermentált savanyúságok egészségügyi előnyeit tovább kutatják, és bár a probiotikus étrend-kiegészítők alternatívájaként is szolgálhatnak, számos kutatás szerint a fermentált élelmiszerek közvetlen fogyasztása jelentősebb egészségügyi előnyökkel járhat.
Hutkins szerint érdemes naponta két evőkanál és ¾ csésze fermentált zöldséget fogyasztani az egészségre gyakorolt jótékony hatások elérése érdekében. Az erjesztett zöldségek kis mennyiségben is jelentős nátriumtartalommal rendelkeznek, ezért fontos az össz-nátriumbevitelre is figyelni.