6 jó ok a cukorfogyasztás abbahagyására

Akcióleső
2024.04.19 11:05


A cukorfogyasztás megszüntetése nem egyszerű feladat, de ha fontolgatja a kísérletet, itt van néhány inspiráló indok, amelyek rövid és hosszú távon is jótékonyan hatnak az egészségére. Az American Heart Association nők számára napi 6, férfiak számára pedig 9 teáskanálnál több hozzáadott cukrot nem javasol (egy 3,5 dl üdítőitalban körülbelül 8 teáskanál cukor található). 


Természetes cukrokat tartalmazó, feldolgozatlan ételeket, mint például gyümölcsöket és zöldségeket továbbra is fogyaszthat, hiszen ezekben a cukor még a vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal együtt található meg, ahogy azt az anyatermészet eredetileg is csomagolta. Ha képes csökkenteni a hozzáadott cukrok bevételét, sok lenyűgöző előnnyel járhat ez a döntés az Ön számára.


Fiatalabbnak fog kinézni a bőre

Gondoljon kevesebb megereszkedésre és ráncokra. A kutatások szerint a vércukorszint (amelyet az elfogyasztott cukor mennyisége befolyásol) molekuláris dominóhatást, úgynevezett glikációt vált ki, ami a bőrt kevésbé feszessé és rugalmassá teszi. Ha zavarnak az idő előtti ráncok, a cukorbevitel csökkentése mérsékelheti az öregedés látható jeleit.


Kevesebb lesz a hasi zsírja

Ez a zsírtípus, az úgynevezett zsigeri vagy „mély” zsír, létfontosságú szervek, mint a máj, a hasnyálmirigy és a belek körül halmozódik fel. Nehéz megszabadulni tőle, és veszélyes is lehet, mivel ismert rizikófaktora a szívbetegségeknek és a cukorbetegségnek. A 2016-os Framingham Heart Study adatai szerint azok, akik több cukrozott italt fogyasztottak, magasabb zsigeri zsírszintekkel rendelkeztek.


Energikusabbnak fogja érezni magát

A hozzáadott cukrok egyszerű szénhidrátok, amelyek gyorsan emésztődnek és gyorsan felszívódnak a véráramba, így rövid távon energialöketet adnak. Azonban, amikor ez a cukor metabolizálódik, gyakran energiaösszeomlás következik be. Ha állandó energiára vágyik, váltson alacsony cukortartalmú, magas fehérje- és/vagy zsírtartalmú ételekre, mint például a mandula, amely hosszabb ideig tartó, egyenletesebb energiát biztosít.


Csökkenti az elhízás kockázatát

Az epidemiológiai vizsgálatok egyértelmű összefüggést mutatnak a súlygyarapodás és a cukorfogyasztás között. Egy tanulmány szerint, 75 különböző ország adatait elemezte, az üdítőitalok fogyasztásának 1 százalékos növekedése 100-ból 4,8 ember túlsúlyával és 2,3 ember elhízásával függ össze.


A szíve egészségesebb lesz

Az egészséges szív nélkülözhetetlen a napi tevékenységekhez. A túl sok hozzáadott cukor fogyasztása növeli a szívbetegségekkel összefüggő halálozás kockázatát, még akkor is, ha az illető testsúlya normális. Egy 2014-es JAMA-tanulmány szerint azok, akik a legtöbb cukrot fogyasztották, kétszer nagyobb kockázatnak voltak kitéve, mint azok, akik kevesebbet.


Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A cukorfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolat régóta vitatott téma. A legújabb kutatások azonban alátámasztották, hogy minél több cukor áll rendelkezésre egy ország élelmiszer-ellátásában, annál magasabb a cukorbetegség előfordulási aránya, függetlenül az ország elhízási arányától.


A hozzáadott cukros ételek és italok fogyasztásának kerülése fontos lehet az egészség megőrzése szempontjából. Ezek a termékek gyakran magas kalóriatartalmúak, viszont alacsonyak tápanyagokban, ami hozzájárulhat a túlsúly és az elhízás kialakulásához. Ráadásul a túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható számos krónikus betegséggel, így például a 2-es típusú cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri problémákkal, valamint bizonyos típusú rákos megbetegedésekkel. 


A folyamatosan magas vércukorszint károsíthatja az érfalakat, növelheti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, és elősegítheti az öregedési folyamatokat. Ezért érdemes minimalizálni a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek és italok fogyasztását, és törekedni az egészséges, tápanyagokban gazdag ételek beválasztására.