Így aludj jól a nyári melegben is. Praktikus tippek.

Akcióleső
2024.05.17 12:58


Az alvás minősége életünk számos aspektusára hatással van: a jó éjszakai pihenés csökkenti az ingerlékenységet, növeli a munkahelyi teljesítményt, javítja a memóriát és általában véve jobb közérzetet eredményez. 


A nyári hőség beköszöntével azonban az alvás minősége könnyen romolhat, így különösen fontos, hogy odafigyeljünk bizonyos tényezőkre annak érdekében, hogy pihentetően aludhassunk. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, mire érdemes figyelni a nyári hónapokban, hogy minőségi alvásban legyen részünk.


Zaj kizárása a hálószobából


Bár sokan szeretnek a tévé előtt elaludni, a valódi pihentető alváshoz teljes csendre lenne szükség. Az agyunk ugyanis még alvás közben is dolgozik és reagál az ingerekre. Szakemberek szerint a 60 dB-nél magasabb hangok jelentősen nehezítik az elalvást. Érdemes tehát az ágytól távolabb elhelyezni minden olyan tárgyat, ami hangot adhat ki vagy rezeghet, beleértve az elektronikai eszközöket is, amelyek készenléti állapotban zúghatnak. Ha nem tudjuk teljesen kizárni a zajokat, használjunk füldugót.


Praktikus tippek:


 • Elektronikai eszközök: Kapcsoljuk ki vagy helyezzük távolabb az elektronikai eszközöket.
 • Füldugó: Ha nem tudjuk teljesen kizárni a zajokat, használjunk füldugót.
 • Hangszigetelés: Érdemes fontolóra venni a hálószoba hangszigetelését, ha rendszeresen zavaró zajok érkeznek kívülről.


A fények kizárása a lakásban


A fény hatására agyunk melatonint termel, amely az ébredésért felelős hormon. Ezért fontos, hogy a hajnali fényt minden lehetséges módon kizárjuk a hálószobából. A fény még csukott szemen keresztül is bejut az agyba, így például a folyosón égve hagyott lámpa sem segíti a pihentető alvást.


Praktikus tippek:


 • Sötétítő függöny: Használjunk sötétítő függönyöket vagy redőnyöket a hálószobában.
 • Éjszakai lámpák: Kerüljük az éjszakai lámpák használatát, vagy válasszunk alacsony fényű, meleg színű izzókat.
 • Elektronikai kijelzők: Kapcsoljuk ki vagy fedjük le az elektronikai eszközök kijelzőit, amelyek fénye zavarhatja az alvást.


A cirkadián ritmus támogatása


A cirkadián ritmus a szervezetünk nagyjából 24 órás napi ritmusa, amely a nappalokhoz és éjszakákhoz igazodik. A melatonin termelése befolyásolja ezt a ritmust. Érdemes segíteni a szervezetünk biológiai ritmusát azzal, hogy minden nap hasonló időpontban fekszünk le és kelünk fel.


Praktikus tippek:


 • Rendszeres alvási idő: Igyekezzünk minden nap ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni, még hétvégén is.
 • Fényterápia: Reggelente töltsünk néhány percet természetes fényben, hogy támogassuk a cirkadián ritmusunkat.
 • Képernyőidő korlátozása: Lefekvés előtt legalább egy órával kerüljük az elektronikai eszközök használatát, mivel a kék fény megzavarhatja a melatonin termelését.


Az alkoholfogyasztás hatása az alvásminőségre


A nyári esték gyakran a baráti találkozókról, fröccsözésekről és sörözésekről szólnak. Az alkohol azonban nem támogatja a minőségi alvást. Bár kezdetben álmosabbá tehet, az éjszaka során a szervezetünk lebontja az alkoholt, ami sűrűbb ébredéseket és csökkent REM fázist eredményezhet. Az alkohol emellett fokozza a vizeletkiválasztást is, ami éjszakai mosdólátogatásokhoz vezethet.


Praktikus tippek:


 • Mérsékelt fogyasztás: Próbáljuk mérsékelni az alkoholfogyasztást, különösen lefekvés előtt.
 • Hidratálás: Igyunk sok vizet, hogy ellensúlyozzuk az alkohol dehidratáló hatását.
 • Alternatívák: Keresünk alkoholmentes italokat vagy alacsony alkoholtartalmú alternatívákat.


Alvás hűvös hálószobában


Az Egyesült Államokbeli NSF alváskutató alapítvány szerint az ideális hálószobai hőmérséklet 15,5-19,5 Celsius fok között van. A test belső hőmérséklete este 9 óra körül a legmagasabb, majd alvás alatt fokozatosan csökken. Ha a hálószoba túl meleg, a test nem tudja megfelelően csökkenteni a hőmérsékletét, ami elalvási nehézségekhez vezethet.


Praktikus tippek:


 • Hűvös környezet: Tartsuk a hálószobát hűvösen, a légkondicionálót vagy ventilátort használva.
 • Légáramlás: Biztosítsuk a jó légáramlást a szobában, hogy elkerüljük a fülledt levegőt.
 • Ágynemű: Használjunk könnyű, légáteresztő ágyneműt, amely segít a testhőmérséklet szabályozásában.


Tiszta levegő legyen a szobában


A levegő minősége is kulcsfontosságú az alvás szempontjából. Egy amerikai kutatás szerint azok, akik szennyezett levegőjű környéken élnek, 60%-kal nagyobb valószínűséggel számoltak be rossz alvásról. A szennyezett levegő irritálhatja a légutakat, ami negatívan hat az alvásra.


Praktikus tippek:


 • Légtisztító: Használjunk légtisztító berendezést, hogy javítsuk a hálószoba levegőjének minőségét.
 • Szellőztetés: Szellőztessünk rendszeresen, de kerüljük a huzatot, amely zavarhatja az alvást.
 • Növények: Helyezzünk növényeket a hálószobába, amelyek javítják a levegő minőségét.


Rendszeres testmozgás fontossága


A rendszeres testmozgás hozzájárulhat a jobb alváshoz. A fizikai aktivitás segít levezetni a napi feszültséget és fáradtságot, ami elősegíti a pihentető alvást. Azonban fontos, hogy a testmozgást ne közvetlenül lefekvés előtt végezzük, mert az felélénkíthet.


Praktikus tippek:


 • Napi rutin: Integráljuk a testmozgást a napi rutinba, lehetőleg a reggeli vagy kora esti órákban.
 • Laza mozgás: Lefekvés előtt végezzünk könnyű nyújtást vagy jógát, hogy ellazuljunk.
 • Szabadtéri aktivitás: Ha tehetjük, végezzünk szabadtéri tevékenységeket, hogy friss levegőn legyünk és természetes fényhez jussunk.


Egészséges étkezés


Az étrendünk is hatással van az alvás minőségére. A nehéz, zsíros ételek és a túlzott cukorfogyasztás megnehezítheti az elalvást. Érdemes könnyű, tápláló ételeket fogyasztani, különösen vacsorára.


Praktikus tippek:


 • Könnyű vacsora: Fogyasszunk könnyű, fehérjében gazdag ételeket vacsorára, kerüljük a nehéz, zsíros ételeket.
 • Rostok: Az élelmi rostokban gazdag étrend elősegíti az emésztést és javítja az alvás minőségét.
 • Kerüljük a koffeint: Lefekvés előtt legalább 6 órával kerüljük a koffeintartalmú italokat és ételeket.


Alvásbarát környezet megteremtése


Az alvási környezet kialakítása kulcsfontosságú a pihentető éjszakai pihenéshez. A kényelmes matrac és párnák, a megfelelő ágynemű és a nyugodt, rendezett hálószoba mind hozzájárulnak az alvás minőségéhez.


Praktikus Tippek:


 • Matrac és párnák: Válasszunk kényelmes matracot és párnákat, amelyek megfelelő alátámasztást nyújtanak.
 • Ágynemű: Használjunk természetes anyagokból készült ágyneműt, amely lélegző és kényelmes.
 • Rend és nyugalom: Tartsuk rendben a hálószobát, kerüljük a zsúfoltságot és a felesleges tárgyakat, amelyek zavarhatják a nyugalmat.


Stresszkezelés


A stressz és a szorongás gyakran megnehezíti az elalvást és rontja az alvás minőségét. Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő módszereket a stressz kezelésére és a nyugodt elalvás elősegítésére.


Praktikus Tippek:


 • Relaxációs technikák: Alkalmazzunk relaxációs technikákat, mint például a mély légzés, meditáció vagy progresszív izomrelaxáció.
 • Rituálék: Hozzunk létre esti rituálékat, amelyek segítenek ellazulni és felkészíteni a testünket az alvásra.
 • Pihentető tevékenységek: Lefekvés előtt végezzünk pihentető tevékenységeket, mint például olvasás vagy hallgassunk nyugtató zenét.


Összegzés


A nyári hónapokban különösen fontos, hogy odafigyeljünk alvási szokásainkra és környezetünkre, hogy biztosítsuk a pihentető éjszakai pihenést. A zajok és fények kizárása, a cirkadián ritmus támogatása, az alkoholfogyasztás mérséklése, a hűvös hálószoba biztosítása, a tiszta levegő, a rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban aludjunk a nyári hőségben is. 


Az alvásbarát környezet megteremtése és a stressz megfelelő kezelése pedig tovább javíthatja az alvás minőségét. Ha odafigyelünk ezekre a tényezőkre, nyáron is pihentetően alhatunk, ami pozitív hatással lesz mindennapi életünkre és közérzetünkre.