4 lenyűgöző egészségügyi előny, amit a tojásfogyasztás nyújt az egészséges öregedésért

Akcióleső
2024.05.24 08:58


Mi jut eszedbe, ha a legnépszerűbb reggeli alapanyagokra gondolsz? Valószínűleg a tojásételek az elsők között szerepelnek. A regisztrált dietetikusok szerint azonban ez nem meglepő, mivel a tojás az egyik legjobb élelmiszer a hosszú távú egészség érdekében.


A tojásfogyasztás sokféle módon segítheti jólétünk szinte minden aspektusát, a megfelelő fehérjeforrás biztosításától a csontok egészségének támogatásáig, ahogy öregszünk. Előzetesen megvizsgáljuk azt a sok okot, amiért a legtöbben a tojást a „természet multivitaminjának” tekintik, és azt, hogy a hosszú életű gócpontokban élők hogyan fogyasztják azt, hogy hosszú távon megerősítsék egészségüket.


Milyen egészségügyi előnyökkel jár a tojás fogyasztása?

A tojás táplálkozási, gazdaságos és rendkívül sokoldalú erőmű összetevő, amely hosszú és rövid távú előnyökkel is jár. Rövid távon a tojás kiváló minőségű fehérjeforrás – egy nagy tojás valamivel több, mint hat gramm tápanyagot biztosít –, amit érdemes szem előtt tartani, ha figyelembe vesszük, hogy a beszerezhető összes fehérjét felhasználhatjuk a szervezetünk táplálására. 


Tele vannak olyan alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, mint az A-, D-, E-, K- és B-vitaminok, amelyek segíthetik az immunrendszert, valamint foszfort, amelyek jótékony hatással vannak a csontok és a fogak egészségére. Ennek ellenére hosszú távú előnyeik még nagyobb értékesítési pontot jelenthetnek. Hello , egészséges öregedés.


A tojás 4 lenyűgöző, hosszú távú előnye az egészséges öregedés érdekében


1. A fehérje segítheti az izomfejlődést


Ami potenciálisan még meggyőzőbb, az a tojás rendszeres fogyasztásával járó hosszú távú egészségügyi előnyök. Melissa Rifkin (MS, RD, CDN) regisztrált dietetikus azt mondja, hogy a fehérje nem csak a mindennapi tevékenységekhez elengedhetetlen. „ Teljes értékű fehérjeként a tojás segíthet az izomszövetek támogatásában. Az életkor előrehaladtával általában gyorsabban veszítünk izomzatot, így a fehérjében gazdag étrend képes lehet lassítani ezt a természetes fejlődést, és még izomgyarapodást is lehetővé tesz” – mondja Rifkin. Tojásevés = erőmozgás.


2. Segíthetnek a kognitív funkciók és az idegrendszer támogatásában


Ami még lenyűgözőbb, hogy a tojás nemcsak fizikailag segíti testünket, hanem mentális egészségünkben is kritikus szerepet játszhat . „A tojássárgája a kolin egyik legjobb forrása, egy olyan tápanyag, amely egész életciklusa során hatással van az agy egészségére. Az adatok szerint a kolinbevitel összefüggésbe hozható a jobb kognitív funkciókkal.


 Rifkin hozzáteszi, hogy a kolin alapvető tápanyag, amely táplálja az idegrendszer sejtjeit, és támogatja az idegrendszer általános egészségét.


3. Támogatják a szem egészségét


Amellett, hogy mentálisan és fizikailag támogatja testünket, a tojás ígéretes szem egészségi előnyökkel is bír. Ennek oka a tojássárgájában található két karotinoid, a lutein és a zeaxantin, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva csökkenthetik a makuladegeneráció ( az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegség) kialakulásának kockázatát.


4. Csökkenthetik a szívbetegség kockázatát


A dietetikusok egyetértenek abban, hogy rendszeres fogyasztásuk növelheti a HDL „jó” koleszterinszintjét. " A magasabb HDL-értékkel rendelkezőknél alacsonyabb a szívbetegség és a stroke kockázata" - mondja Rifkin. Az American Heart Association szerint egy egész tojást egy szív-egészséges táplálkozási minta részének kell tekinteni. Más adatok arra utalnak, hogy a tojás antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatában.


Melyek a tojásevés legjobb módjai, hogy kihasználják annak előnyeit? 


Rifkin szerint az egész tojás remek kiindulópont, mivel nagyon sokféleképpen elkészíthető, és végtelen lehetőségekkel párosítva kiegyensúlyozott ételeket és harapnivalókat készíthetsz. 


Kiélheted a tojás hosszú távú előnyeit, ha csak egy részét fogyasztod el?


Az étrendi igényektől és preferenciáktól függően előfordulhat, hogy néhány ember csak a tojás sárgáját vagy fehérjét fogyasztja. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljesen kimarad a hosszú távú előnyeikből. Ez azt jelenti: nem kell teljes egészében elfogyasztanod a tojást ahhoz, hogy kiéld a tápanyag előnyeit. „A tojásfehérje kiváló módja annak, hogy fehérjével egészítsd ki napi bevitelét, miközben minimalizálod a kalóriabevitelt. Valójában a tojásfehérje nem tartalmaz zsírt és koleszterint” – mondja Rifkin.


Szóval, hogyan élvezik a tojást a hosszú életű gócpontokban élők?


A kék zónák táplálkozási irányelvei szerint a tojást mértékkel fogyasztják ezeken a hosszú élettartamú gócpontokon, ahol a legmagasabb a százévesek koncentrációja. A kutatások azt mutatják, hogy a kék zónák mindegyikében hetente kétszer-négy alkalommal esznek tojást. Ezenkívül általában valamilyen teljes kiőrlésű vagy növényi alapú étellel kombinálják őket.


Ha közelebbről megvizsgáljuk néhány kék zónát és tojásevési szokásaikat, azt tapasztalhatjuk, hogy a nicoyaiak megsütik a tojást, hogy babos kukorica tortillává hajtsák, az okinawaiak tojást főznek a leveseikben, a mediterrán kék zónákban pedig (Szardínia és Ikaria) egy tojást sütnek köretként, és reggelire kenyérrel, mandulával és olajbogyóval tálalják. A kék zónák irányelvei azt is javasolják, hogy olyan szabadon tartott csirkékből származó tojásokat szerezzenek be, amelyek hormon- és antibiotikummentes étrendnek vannak kitéve, a legtöbb hosszú távú előny érdekében.