Hogyan érheted el a hosszú élet titkát? 5 ital a hosszabb és egészségesebb életért

Akcióleső
2024.05.30 08:36


Jelenleg a bolygó legidősebb élő embere 118 éves, de az új kutatások szerint az emberek elméletileg akár 150 évig is élhetnek. Ha érdekel ez az elképzelés, érdemes feljegyzéseket készítened a hosszú élettartam szakértőitől arról, hogyan növelheted meg az életed és javíthatod az egészségi állapotod (azaz, hogy mennyi időt tölthetsz el vidáman és egészségesen). Szerencsére az ajánlásaik többsége könnyen követhető, és a hosszú élettartam érdekében javasolt italokra vonatkozó megállapításaik sem kivételek.


Dan Buettner író és kutató, aki a világ hosszú élettartamú gócpontjait (más néven kék zónákat, amelyek magukban foglalják Ikariát, Görögország; Loma Lindát, Kaliforniát; Szardínia, Olaszország; Okinawa, Japán; Nicoya, Costa Rica) tanulmányozza, a közelmúltban közzétette az említettek listáját. 


"Ezt isznak a kék zónában élők, akik statisztikailag a leghosszabb életet élik krónikus betegség nélkül" - magyarázza Buettner. "Tehát ez összefüggés. Nem tudok ok-okozati összefüggést levonni, de elmondhatom, hogy ezekben a kék zónákban ezt isszák az emberek naponta, évtizedeken vagy akár egy évszázadon keresztül."


Külön tudományos kutatások is alátámasztják ezeknek az italoknak a hosszú élettartamot növelő előnyeit. Olvass tovább, hogy megtudd, miért igaz az a mondás, hogy annyi idős vagy, amilyen italokat fogyasztasz.


Dan Buettner, a Blue Zones alapítója szerint az 5 legjobb ital a hosszú élettartamért:


1. Zöld tea


Az okinawai kék zónában Buettner szerint az emberek egy 6 deciliteres üveget töltenek meg tealevelekkel, és egész nap ezt kortyolgatják. Két okot is megemlít, amiért ez hozzájárulhat ahhoz, hogy náluk nagyobb arányban érik el a százéves kort, mint az általános népesség.


"Először is, a koffein nettó pozitívumként jelentkezett, és a cukorbetegség és a Parkinson-kór, a szívbetegségek alacsonyabb arányával, és az élesebb összpontosítással jár együtt " - mondja. Csak ne idd meg délután (főleg, ha érzékeny vagy a koffeinre), különben zavarja az alvást – figyelmeztet.


A másik ok, amiért a zöld tea lenyűgöző hosszú élettartamú italt nyújt, az az, hogy tele van antioxidánsokkal, mondja Buettner. És a regisztrált dietetikus, Neva Cochran, RD egyetért. Elmagyarázza, hogy a zöld teában magas a flavonoidok néven ismert antioxidáns, amely a rossz koleszterinszint csökkentésével hozható összefüggésbe. A tanulmányok pedig összefüggést mutattak ki a zöld tea fogyasztása és a szív- és érrendszer általános egészségi állapota között.


A zöld tea egyfajta katekinként ismert antioxidánsban is gazdag , amely megvédi a szervezetet a szabad gyököktől. Ezek a zöld tea koffeintartalmával és a zöld teában is megtalálható l-teanin aminosavval együtt segítik az agy védelmét. 21 különböző tanulmány áttekintése meggyőző bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a zöld tea fogyasztása összekapcsolódik a jobb figyelem és memória között . Ez a fent említett l-teanin is felelős lehet a zöld tea fogyasztása és a jobb hangulat közötti kapcsolatokért.


Ha még nem győzted meg magad arról, hogy zöld teát igyál, tudd, hogy ez az ital jelentősen csökkentheti az éhomi vércukorszintet, ami azt jelenti, hogy védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen.


A zöld tea is meglepően jó a csontjaidnak. "A tea polifenoljai fokozzák a csontképződést és gátolják a csontlebontást, ami nagyobb csontszilárdságot eredményez" - mondja Cochran.


Ez a többfeladatos egészségügyi ital potenciálisan védelmet is nyújt bizonyos ráktípusokkal szemben – a zöld tea EGCG-jeiről (egyfajta jótékony katechin) kimutatták, hogy gátolja a daganat növekedését. Ja, és végül, a zöld tea jót tesz a bélrendszernek. A kutatások azt sugallják, hogy ez egy prebiotikum, ami azt jelenti, hogy elősegíti a jó mikroorganizmusok növekedését a bélrendszerben, és csökkenti a nem túl jó mikroorganizmusok növekedését.


2. Fekete tea


A fekete tea ugyanazokat az előnyöket hordozza, mint a zöld tea. Koffeint, antioxidáns polifenolokat, L-teanint és flavanolokat is tartalmaz. Ennek eredményeként számos krónikus betegség, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a rák, a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával szemben is védelmet nyújt. És valójában még jobb a bélrendszernek/emésztésnek, mint a zöld tea.3. Kávé (fekete)A kávé hasonlóan koffeint tartalmaz , és tele van jótékony antioxidánsokkal . Buettner szerint valójában ez az antioxidánsok elsődleges forrása az amerikai étrendben, bár elismeri, hogy ez leginkább a kávé elterjedtségének köszönhető, mint bármi másnak.


A kávé gazdag alapvető tápanyagokban is, beleértve a B5-vitamint (a vörösvértestek előállításához), a mangánt (a csontok fejlődéséhez és az anyagcseréhez), a káliumot (a vérnyomás csökkentéséhez), a magnéziumot (az energiatermeléshez és az alváshoz), valamint a niacint, amely segít vitaminokat hasznosítható energiává alakítani.


Összességében fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség , a depresszió, a neurodegeneratív betegségek, a rák és a májbetegség kockázatának csökkenéséhez kapcsolódik. Buettner megjegyzi továbbá, hogy Ikaria kék zónájában nagyon finomra őrlik a kávét, majd felforralják, mint a török kávét, és azt mondja, hogy van egy másik típusú antioxidáns is, amely ezzel a folyamattal szabadul fel.


"Tehát további előnyökkel járhat az ilyen kávéivás" - mondja. Buettner hozzáteszi, hogy Szardínia kék zónájában a kávé az ébresztő ital, de Costa Ricán az emberek egész nap nagyobb mennyiségben fogyasztanak gyengébb kávét. „Majdnem úgy fogyasztják, mint bármely más italt, és nem annyira úgy, mint egy elviteles kávét” – mondja.


4. Víz


Mondanunk sem kell, hogy a víz jót tesz. Nyilvánvaló, hogy a szervezetnek szüksége van rá, és csak körülbelül három napig tud élni nélküle. De hihetetlenül egészséges is, ha összehasonlítjuk a legtöbb itallal, amely manapság a boltok polcain található, mivel nem tartalmaz cukrot, vegyszereket vagy adalékanyagokat.


Buettner szerint az összes kék zónában az emberek vizet isznak étkezés közben. "Ez nem egy nagy gallon tej, mint amilyeneket gyerekkorunkban fogyasztottunk, vagy valami erős ital vagy kombucha, vagy bármely ilyen főzet, amelyet könyörtelenül forgalmaznak" - mondja. Buettner elmélete szerint a kék zónák vize egészségesebb lehet, mint más helyeken. 


„Ha megkérdezünk egy százévest, hogy mi magyarázza a terület hosszú élettartamát, azt mondják, hogy jó étel, tiszta levegő és friss víz” – mondja. – És valóban lehet, hogy a kék zónák vize tisztább. (A tiszta vízhez való hozzáférés természetesen komoly probléma a világ számos részén.)


A Nicoya-félszigeten, Costa Ricán, Buettner elmagyarázza, hogy a földből feltörő víz nagyon magas kalcium- és magnéziumtartalommal rendelkezik. "A magas kalciumszint és a napsütés együttműködnek, hogy erősítsék a csontokat, így az embereknél kevesebb csonttörés és halálos esés fordul elő" - magyarázza. "A magnézium pedig jót tesz a szívműködésnek. Ez kis mértékben hozzájárulhat a Nicoyában tapasztalható hosszú élettartamhoz." Ez az elmélet érthető, ha figyelembe vesszük a palackozott ásványvíz fogyasztásának bizonyított egészségügyi előnyeit.


5. Vörösbor


Meglepődhet, ha ezt találod a listán, és Buettner készségesen beismeri, hogy viták folynak a körül, hogy az alkoholt bármilyen módon jótékony hatásúnak kell tekinteni.


"Jól ismerem az alkohollal kapcsolatos közelmúltbeli tanulmányokat, amelyek azt mutatják, hogy növeli a mellrák esélyét a nőknél, vagy az eleséseket, autóbaleseteket és más végzetes eseményeket okozhat" - mondja. "De elmondhatom, hogy mind az öt kék zónában minden nap isznak egy keveset, és ez javítja az életminőségüket" - mondja. 


" Ha egy kis vörösbort iszol egy növényi alapú étel mellé, az körülbelül megnégyszerezi a flavonoidok vagy az antioxidánsok felszívódását, és csökkenti a kortizolszintet a nap végén."


Megjegyzi továbbá, hogy vannak olyan tanulmányok , amelyek összefüggésbe hozzák a  halálozás alacsonyabb  kockázatával. "Azok az emberek, akik keveset isznak, legfeljebb napi két italt, valójában kisebb eséllyel halnak meg, mint azok, akik egyáltalán nem isznak" - mondja Buettner. Ez valószínűleg a bor magas antioxidáns tartalmának köszönhető, amelyről kimutatták, hogy védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek , a 2-es típusú cukorbetegség és még a rák bizonyos formái ellen is.


Buettner pedig megjegyzi, hogy nem lehet alábecsülni a mérsékelt alkoholfogyasztás kötődő hatásait. A The Atlantic legutóbbi cikkében rámutattak, hogy az alkohol közösségteremtő ereje lehet az egyik oka annak, hogy az emberiség nem hagyta abba a fogyasztását, annak ellenére, hogy vannak káros hatásai, mint például a másnaposság és a hosszú távú egészségügyi problémák.


Mivel az erős társadalmi kötelékek a hosszú élet egyik sarokkövei, ésszerűbb, mint bármi, ami lehetővé teszi, hogy az emberek tovább éljenek. Ennek ellenére ez sok figyelmeztetéssel jár, ahogy Buettner megjegyzi. A mértékletesség kulcsfontosságú – legfeljebb egy italt igyunk naponta –, és egyes tanulmányok kimutatták, hogy az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje.


Tehát a borral kapcsolatos érv továbbra is rendkívül árnyalt és vita tárgyát képezi; Buettner azonban fenntartja, hogy a kék zónák nyomós érvet kínálnak a mértékletes ivás mellett. „Ezek az emberek, akik a legtovább élnek a Földön, minden nap fogyasztanak egy keveset kedvenc alkoholos italukból” – mondja.