Hogyan tisztítsd meg és tartsd karban a fehér kerti székeidet: Egyszerű lépések és tippek

Akcióleső
2024.06.05 09:06


A fehér színű kerti műanyag székek és a hozzá tartozó asztalok könnyű tisztíthatóságuk és kedvező áruk miatt még mindig népszerű választások a kertekben és teraszokon. Azonban az idő múlásával és a környezeti hatásoknak kitéve ezek a bútorok hajlamosak elszíneződni, koszosak és kopottak lesznek. 


De ne aggódj, néhány egyszerű és hatékony trükkel újra hófehérré varázsolhatod őket! Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan teheted meg ezt otthon, könnyen elérhető anyagokkal és lépésről lépésre követhető módszerekkel.


1. Előkészületek


Mielőtt nekiállnál a tisztításnak, győződj meg róla, hogy minden szükséges eszköz kéznél van:


 • Gumikesztyű
 • Puha szivacs vagy mikroszálas kendő
 • Fogkefe a nehezen elérhető helyekhez
 • Meleg víz
 • Mosogatószer
 • Szódabikarbóna
 • Ecet
 • Fehérítő (opcionális, ha nagyon makacs foltokkal kell megbirkóznod)
 • Kerti tömlő vagy vödör víz


2. Alapvető tisztítás


Kezdd azzal, hogy alaposan lemosod a székeket és asztalokat kerti tömlővel vagy vödör vízzel. Ezzel eltávolítod a laza szennyeződéseket és port. Ha van rá lehetőséged, végezd ezt a lépést szabad téren, hogy a víz könnyen elfolyhasson.


3. Szappanos tisztítás


Keverj el egy kevés mosogatószert meleg vízben, majd egy puha szivacs vagy mikroszálas kendő segítségével alaposan dörzsöld át a bútorokat. Ne feledkezz meg a nehezen elérhető helyekről sem; ezekhez használj fogkefét. Ez a lépés segít eltávolítani a felszíni koszt és zsíros lerakódásokat.


4. Szódabikarbónás paszta

A makacs foltokhoz készíts pasztát szódabikarbónából és egy kevés vízből. Ezt a pasztát vidd fel a foltos területekre, majd hagyd hatni 10-15 percig. Ezután dörzsöld át a felületet egy szivaccsal, majd öblítsd le tiszta vízzel.


5. Ecetes öblítés


Az ecet nagyszerű természetes tisztítószer, amely segít megszabadulni a makacs foltoktól és visszaadja a műanyag fehérségét. Keverj el egy rész ecetet négy rész vízzel, majd egy szivacs vagy kendő segítségével töröld át a bútorokat. Hagyd hatni néhány percig, majd alaposan öblítsd le.


6. Fehérítő használata


Ha a fent említett módszerek nem hozták meg a kívánt eredményt, alkalmazhatsz hígított fehérítőt is. Fontos, hogy csak jól szellőző helyen használd és viselj gumikesztyűt. Keverj el egy rész fehérítőt tíz rész vízzel, majd egy szivacs segítségével töröld át a székeket és asztalokat. Hagyd hatni néhány percig, majd alaposan öblítsd le tiszta vízzel.


7. Szárítás és ápolás


Miután alaposan leöblítetted és megtisztítottad a bútorokat, hagyd őket megszáradni a napon. A szárítás után érdemes lehet ápoló szert használni a műanyag felület védelme érdekében. Ez segít megőrizni a bútorok fehérségét és megvédi őket az időjárás káros hatásaitól.


8. Megelőző karbantartás


A rendszeres tisztítás és karbantartás segít megelőzni a makacs foltok kialakulását és meghosszabbítja a bútorok élettartamát. Hetente egyszer töröld át a székeket és asztalokat egy nedves kendővel, és szükség esetén ismételd meg a fent említett tisztítási lépéseket.


9. Tippek és trükkök


 • Napvédelem: Amikor nem használod a bútorokat, tartsd őket árnyékban vagy takard le egy vízhatlan huzattal, hogy megvédd őket a közvetlen napsugárzástól és az időjárás viszontagságaitól.

 • Karbantartó spray: Kaphatók speciális műanyag karbantartó spray-k, amelyek segítenek megőrizni a bútorok eredeti színét és fényét.

 • Rendszeres tisztítás: Ne várd meg, amíg a székek és asztalok nagyon koszosak lesznek. A rendszeres, enyhe tisztítás segít fenntartani a bútorok tisztaságát és fehérségét.

Ezekkel az egyszerű és hatékony módszerekkel könnyedén visszanyerheted fehér kerti székeid és asztalaid eredeti ragyogását, így újra élvezheted a kerted nyújtotta kényelmet és szépséget. Tartsd szem előtt a megelőző karbantartást, hogy bútorok sokáig megőrizzék friss és tiszta megjelenésüket!