Biztonságos a lejárt gyógyszer használata? Gyógyszerészek válaszolnak

Akcióleső
2024.06.05 19:30


Előfordult már, hogy a gyógyszeres szekrényében kutatva próbált megszabadulni a lüktető fejfájástól, de rájött, hogy a fájdalomcsillapítójának lejárt a szavatossága? Most egy dilemma előtt áll: bevegye a gyógyszert (és mi történik, ha ezt megteszi?), vagy inkább dobja ki? Megkérdeztük a gyógyszerészeket, hogy meddig lehet valóban biztonságosan használni a lejárt gyógyszereket, és mi a legjobb módja a gyógyszerek tárolásának, hogy maximalizáljuk eltarthatóságukat.


Lejárt gyógyszer: Mit jelentenek valójában ezek a dátumok?


Kiderült, hogy a gyógyszere lejárati dátuma nem szigorú szabály a használhatóság tekintetében. Ez többet mond a gyártótól származó adatokról, amikor jóváhagyták, mondja Kate Naper, a PharmD, az UNC Hospitals Outpatient Pharmacy and Transitions of Care klinikai vezetője.


„A gyártóknak bizonyítékot kell szolgáltatniuk termékeik stabilitásáról, tisztaságáról, hatékonyságáról és hatékonyságáról megfelelő tárolási körülmények között, hogy megszerezzék az FDA jóváhagyását” – mondja Naper. "Vannak tényleges klinikai tanulmányok, amelyek meghatározzák, hogy egy termék mennyi ideig tudja fenntartani ezeket a szabványokat a piaci jóváhagyás előtt."


James Reissig, a PharmD , az Ohio-i Egyetemi Kórházak munkatársa rámutat, hogy a lejárati dátumok meghatározása gyakorlati megfontolásokat is magában foglal. A gyógyszergyártók gyakran konzervatív lejárati időt választanak (általában két-három éven túl), mert nem tudják a végtelenségig tesztelni a gyógyszer hatékonyságát.


„Sok gyógyszer hosszabb ideig is stabil lehet, de egy ponton a gyártónak el kell kezdenie a termék értékesítését” – magyarázza. "A lejárati dátumot az alapján határozzák meg, hogy mennyi ideig tudják garantálni, hogy a gyógyszer ugyanolyan hatásos marad, mint az első gyártáskor, bizonyos százalékon belül."


Valójában egy, az Archives of Internal Medicine -ben megjelent tanulmány megállapította, hogy sok gyógyszer 40 évvel a lejárati idő után is megőrzi a hatékonyságot . És a tesztelt gyógyszerek 86%-a megtartotta jelzett hatásának legalább 90%-át ideális tárolási körülmények között.


Biztonságos a lejárt gyógyszer szedése?


Bár az FDA azt tanácsolja, hogy ne használjon lejárt gyógyszert, a valóság nem ilyen egyszerű. Amikor a szokásos vény nélkül kapható gyógymódokról van szó, „e tabletták többsége valószínűleg a lejárati dátumuk után jelentős ideig stabil” – mondja Reissig. "Ha migrénje van, és a gyógyszeres üvege három hónapja lejárt, akkor teljesen biztonságos a szedése."


Bár a lejárt gyógyszerek biztonságosak maradhatnak, hatékonyságuk nem feltétlenül ugyanaz, mint korábban. Sok gyógyszer, ha megfelelően tárolják, a lejárati dátum után is megőrzi hatékonyságának körülbelül 90%-át legalább öt évig, és néha ennél is tovább.


Útmutató a lejárt gyógyszer használatához


Íme, szakértőink szerint mennyi ideig használhatja biztonságosan a vény nélkül kapható lejárt gyógyszereit.


1. Fájdalomcsillapítók


Hedva Barenholtz Levy, a PharmD vezető egészségügyi szakembere szerint a fájdalomcsillapítók és a lázcsillapítók (például az Advil, a Tylenol és az Aleve) általában a lejárati dátumuk után 6 hónapig használhatók. „Valószínűleg 12 hónapig – vagy még tovább – rendben van, amíg megfelelően tárolják. De a változékonyság miatt, ha egy termék az ember otthonában van, a legbiztonságosabb egyszerűen kidobni a vény nélküli terméket, ha 6-12 hónappal a lejárati dátum után van” – mondja Levy.


Tipp: A fájdalomcsillapítók már lejártak? Az NYU tudósai szerint egy csésze kávéval együtt fogyasztva 40%-kal fokozhatják a hatékonyságukat. A koffein felgyorsítja a gyógyszer bejutását a véráramba, miközben enyhe fájdalomcsillapítóként hat.


2. Köhögés elleni gyógyszer


Függetlenül attól, hogy csillapítót keresel a kellemetlen köhögés csillapítására, vagy köptetőt a torlódásos tüdő kiürítésére, Levy szerint a köhögés elleni gyógyszernek a lejárati dátuma után körülbelül 6 hónapig jónak kell lennie tabletta formájában. „A folyékony termékek kevésbé stabilak, mint a szilárd adagolási formák, például a tabletták és kapszulák” – magyarázza. Mivel a köhögés elleni szirupok folyékonyak, ezért kevésbé stabilak, jobb, ha lecseréli őket, ha lejárt.


3. Allergia gyógyszer


Jó hír van azoknak a szezonális allergiás betegeknek, akik évente csak rövid ideig használják ezeket a gyógyszereket. Levy szerint az antihisztaminok (beleértve a Zyrtec-et, a Claritin-t, az Allegrát és a Benadrylt) még körülbelül 6 hónapig képesek megszüntetni az orrfolyást, tüsszögést, könnyezést és más allergiás tüneteket, miután „lejárnak”, amíg tabletta formájában vannak, és nem folyékonyak.


4. Hashajtók


Ha hashajtóra van szüksége, olyanra van szüksége, amelyik működik. Vajon a szekrényedben lévő lejárt szavatosságú Dulcolax vagy Colace még mindig beválik? Ez lesz, ha tablettáról vagy kapszuláról van szó, és a lejárati dátumtól számított körülbelül 6 hónapon belül felhasználja, mondja Levy. A folyékony gyógyszereket, viszont kerülni kell, ha lejárt.


Mi történik, ha lejárt gyógyszert vesz be?


Nagyon kevés gyógyszer válik mérgezővé a lejárati dátuma után, és a többség valószínűleg nem okoz kárt. Hatékonyságuk azonban idővel csökkenhet, mondja Reissig. Például egy 10 mg-os gyógyszer úgy működhet, mint egy 7 mg-os adag a lejárata után.


Ez a csökkent hatékonyság a vény nélkül kapható gyógyszerek esetében jelentéktelen lehet. De a következmények jelentősek lehetnek a precíz adagolást igénylő vényköteles gyógyszerek esetében, mint például a vérhígítók, epinefrin tollak, inhalátorok, inzulin, nitroglicerin tabletták, görcsrohamok és pajzsmirigygyógyszerek – teszi hozzá.


És bár jelenleg csak a tetraciklin hatóanyagú antibiotikumról ismert, hogy káros, ha lejárt, vannak más szempontok is. „Mindig végezze el az antibiotikum teljes kúráját” – tanácsolja Reissig. „Ha jobban érzi magát, és idő előtt abbahagyja a szedését, kísértést érezhet, hogy a maradékot egy jövőbeni betegségre használja fel, amely ellen már nem hatásos. És ez további problémákat okozhat."


Ezenkívül a hűtést igénylő gyógyszerek gyorsabban lebomlanak, ha nem tárolják megfelelően, mondja Naper. „Az injekciós oldatokat meg kell semmisíteni, ha zavarossá válnak, elszíneződnek vagy üledéket képeznek. Előfordulhat, hogy az elavult tartósítószerek nem akadályozzák meg hatékonyan a baktériumok növekedését.”


Máskor fontos betartani a lejárati dátumot? Mikor a szemén vagy annak közelében használt termékekről van szó. „Teljesen dobja el a lejárati dátumukat meghaladó szemgyógyszereket, és ügyeljen a tisztaságra az ilyen termékek kezelésekor” – teszi hozzá.


Bár a vényköteles gyógyszerek lejárati idejére szigorúbban kell figyelni, a fenntartó gyógyszerek, mint például a koleszterinszint-csökkentők esetében van némi rugalmasság. „Ezek a gyógyszerek lehet, hogy nem tartják meg ugyanazt a hatékonyságot, mint az első gyártáskor, de nem valószínű, hogy károsak” – mondja Reissig. "Általában biztonságosak, ha átmeneti megoldásként használja őket, amíg új receptet nem kap."Hogyan kell tárolni a gyógyszert az eltarthatósági idő maximalizálása érdekében


Mindig kövesse a gyógyszer címkéjén található tárolási utasításokat. Általában ez egy hűvös, száraz és biztonságos hely, amely gyerekektől és állatoktól védett.

"Sok ember tárolja a gyógyszereket a fürdőszobában" - mondja Reissig. 


„Ha valaha is kilép a zuhany alól, és párát lát a levegőben, ez azt jelzi, hogy a fürdőszoba nem megfelelő hely a gyógyszerek tárolására.”


A nedvesség hatására a gyógyszerek gyorsabban lebomlanak. „Van esély arra, hogy a kémiai összetétel valóban megváltozzon” – tárja fel Naper. "Lehet, hogy kevésbé erős, és bizonyos esetekben még érzékeny is lehet a baktériumok növekedésére és a szennyeződésre."


A fényre érzékeny gyógyszereket gyakran védőcsomagolásban szállítják, hogy minimalizálják az expozíciót. Reissig azonban nem tanácsolja az önelégültséget. „Ne hagyja őket kint a napfényes konyhapulton, különösen azokat, amelyek adagonkénti csomagolásban, például buborékcsomagolásban, kis kartondobozban vannak” – mondja.


Bizonyos gyógyszerek hűtést igényelnek, hogy megőrizzék hatásukat. „Ha fel van tüntetve a hűtőszekrényben való tárolásra vonatkozó címkén, akkor feltétlenül kövesse ezt az irányelvet” – mondja Reissig. Az olyan gyógyszerek, mint az inzulin vagy bizonyos antibiotikumok, gyorsan elveszíthetik hatékonyságukat, ha nem a megfelelő hőmérsékleten tárolják.