Módszereket keresel a magas koleszterinszint kezelésére? Egy vezető kardiológus és vezető dietetikus szerint a sült ételek és a hús nem az egyetlen falat, amelyre jobban oda kell figyelni...
A szervezetnek szüksége van némi koleszterinre a sejtek felépítéséhez – de ez a felesleges koleszterin okozhat problémát – magyarázza az American Heart Association. A máj termeli a szükséges természetes koleszterint, míg a szervezetben lévő felesleges koleszterin általában állati eredetű élelmiszerekből származik.
Nick West, MD, kardiológus, tiszti főorvos és az Abbott's Vascular Business globális egészségügyi ügyekért felelős részlegének alelnöke azt mondja, hogy „bár a vérben keringő koleszterin mennyisége genetikailag meghatározott, az étrend hatását nem szabad alábecsülni”.
A legjobb és legrosszabb étrend a koleszterinszinthez, mondja a UCLA kardiológusa
Dr. West szerint az egyik diéta, amely segíthet a koleszterin csökkentésében, a DASH diéta (a DASH diéta azoknak ajánlott, akik szeretnék megelőzni vagy kezelni a magas vérnyomást és csökkenteni szeretnék a magas vérnyomást. A DASH diétás ételek listája a gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonákra és sovány húsokra összpontosít.).
A DASH diéta csökkentheti a vérben lévő alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL vagy „rossz”) koleszterinszintet, és ezt az American Heart Association és az American College of Cardiology is jóváhagyja.
A DASH diéta főként zöldségekből, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű gabonákból áll, és tartalmaz zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, halat, baromfit, babot és dióféléket. Ez a szív-egészséges táplálkozási terv korlátozza a magas telített zsírtartalmú ételeket, például a zsíros húsokat és a teljes zsírtartalmú tejtermékeket.
Nem kell feltétlenül betartanod a DASH diétát, hogy lásd annak előnyeit. Megpróbálhatod úgy módosítani jelenlegi étkezési szokásaid, hogy azok jelentősen javítsák a koleszterinszinted. Dr. West és a regisztrált dietetikus, Theresa Gentile, MS, RDN, CDN – aki a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia országos szóvivője – felsorolja a hét legfontosabb élelmiszert, amelyet korlátoznod kell, amikor megpróbálod kordában tartani a koleszterinszintedet.
Sült ételek
A sült krumpli és a hagymakarikák csábítóak lehetnek a gyorséttermekben, de általában megemelik az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintet, amelyet „rossz” koleszterinnek is neveznek, és gyakran tartalmaznak transzzsírsavakat.
Gentile szerint a transz-zsírsavakról kimutatták, hogy a telített zsírsavakhoz hasonlóan növelik a szív- és érrendszeri halálozást és a betegségeket.
Egy új tanulmány szerint ezeknek az ételeknek az elfogyasztása korai halálhoz vezethet.
Vaj
A vaj magas telített zsírsavakban (amelyek állati zsírokból és növényi olajokból is származnak), és a megnövekedett koleszterinszint bűnöse lehet, mondja Gentile. Az American Heart Association körülbelül 13 gramm telített zsírt javasol naponta.
Sajt
A sajt sokunk számára alapvető fontosságúvá vált, mivel magas a fehérje- és kalciumtartalma – csak vedd figyelembe, hogy a sajt telített zsírsavakban is magas.
Valószínűleg nem szükséges teljesen kihagynod a sajtot az étrendedből, de a fondü vagy a sajttál legyen inkább ritka csemege, mint mindennapos fogyasztás.
A mértékletesség kulcsfontosságú a tejtermékek számára általában.
Pékáruk
A sütemények, a pékáruk minden bizonnyal finomak, de nagy mennyiségű vajat vagy zsiradékot is tartalmaznak… ami – kitaláltad – sok telített zsírt tartalmazhat.
Trópusi olajok
A trópusi olajokat, például a pálmaolajat és a kókuszolajat is korlátozni kell. Gentile szerint egyes tanulmányok szerint ezek az olajok a rossz koleszterinszintet (LDL) és a jó koleszterinszintet (HDL) is növelik.
A kókuszolaj hatása a koleszterinszintre vitatott. Néhány tanulmány szerint a kókuszolaj növelheti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL vagy "rossz") koleszterinszintet, mert magas a telített zsírsavtartalma. Ugyanakkor más kutatások azt sugallják, hogy növelheti a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL vagy "jó") koleszterinszintet is.
A végső hatás tehát függ az egyéni étrendtől és az általános egészségi állapottól. Mindig érdemes konzultálni egy dietetikussal vagy orvossal, mielőtt jelentős változtatásokat eszközölnél az étrendedben.
Ha gyakran használsz kókuszolajat a főzéshez, figyelj arra, hogy mértékkel használd. Ezenkívül lehetőség szerint használj avokádó olajat vagy olívaolajat.
Marhahús
Gentile azt javasolja, hogy korlátozd a fogyasztását magas telített zsírtartalma miatt (100 gramm vágatlan marhahús körülbelül 99 milligramm koleszterint és 29,4 gramm telített zsírt tartalmaz).
Dr. West azt mondja: „A vörös húsok és a feldolgozott húsok fogyasztása több tanulmányban is következetes kapcsolatot mutatott ki a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség fokozott kockázatával – a megnövekedett kockázat mértéke pedig az elfogyasztott vörös hús mennyiségétől függően változik. Ez azt jelenti – teszi hozzá –, hogy a vörös hús jó forrása az étrendi fehérje-, vas- és B12-vitaminnak, de a jelenlegi iránymutatás az ilyen előnyök ellenére az, hogy a bevitelt hetente legfeljebb két-három adagra korlátozzák.
Egy adag méretének megjelenítéséhez gondolj egy fél csészére – ami körülbelül akkora, mint egy pakli kártya.
Feldolgozott húsok és kolbász
Gentile szerint a csemegehúsokat és a kolbászokat csak minimális mennyiségben kell fogyasztani, mert gyakran a legzsírosabb húsdarabokból készülnek.
Dr. West hangsúlyozza a feldolgozott húsok, például a kolbászbacon és a szeletelt húsok magas sótartalmát. Szerinte ez a só hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez.
A magas koleszterinszintet tartalmazó élelmiszerek mennyiségének korlátozása jó kiindulópont lehet – Dr. West szerint azonban fontos, hogy saját magaddal szemben támasztott követelményeidet kezeld. „A magas koleszterinszintű emberek számára lehetetlen egy teljesen koleszterinmentes étrendet betartani – ezért a mértékletesség és lehetőség szerint ajánlatos az alacsonyabb zsírtartalmú ételeket választani” – magyarázza.
„A növényi alapú étrend jelentősen hozzájárulhat a koleszterinbevitel csökkentéséhez: a gyümölcsök és zöldségek általában kevés vagy egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint. Magas rost- és vitamintartalmuk nemcsak a szív egészségét támogatja, hanem a rák kockázatát is csökkentheti.”