Tudtad, hogy a multivitaminok nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészséget is támogathatják? Több brit idegtudós csoport tanulmányozta a multivitamin-kiegészítés hatásait a hangulatra és a kognitív működésre felnőttek és gyermekek körében. Az eredmények lenyűgözőek voltak, és érdemes elmélyedni bennük.
A multivitaminok hatása a kognitív funkciókra
Mindegyik vizsgálatban egészséges férfiak, nők és gyermekek négy-tizenkét héten át szedték a napi étrend-kiegészítőket, majd tesztelték a figyelem, a memória, a pontosság, a többfeladatos és egyéb kognitív funkciók szempontjából. A kutatók felmérték a résztvevők hangulati és stressz-szintjét is.
A tanulmányok eredményei azt mutatták, hogy a multivitaminok javították a kognitív funkciókat – még néhány hét pótlás után is. Valójában azoknál a férfiaknál, akik nagy dózisban szedtek B-vitamin-komplex-kiegészítőket, javult a kognitív funkciójuk, és kevesebb mentális fáradtságról és magasabb energiaszintről számoltak be.
A nők is részesültek a napi táplálékkiegészítőkből, amit a többfeladatos munkavégzés képességének javulása is bizonyít. A 8 és 14 év közötti gyerekek jól teljesítettek a figyelem alapú feladatokban.
Az egészséges táplálkozás alapjai
A multivitamin nem egy varázsgolyó, és természetesen nem helyettesítheti az egészséges táplálkozást – de az egészséges életmód egyik összetevője lehet.
Ez azon dolgok egyike, amelyek a „nem árthat, de segíthet” kategóriába tartoznak. Tehát ha további indokra volt szükséged, hogy multivitamint vegyél be a napi egészségügyi rutinodba, akkor a kognitív funkciók javítása is egy jó érv lehet. Ha szeretnél lendületet adni az agyadnak, kezdd el a vitaminok szedését.
Konyhai tippek az agy egészségéért
A tanulmányok azt mutatják, hogy nem egy varázslatos étel, hanem élelmiszerek kombinációja segíti az agy egészségét. Az alábbi, a mediterrán étrenden alapuló ajánlások jó iránymutatást adnak a fej-egészséges táplálkozáshoz:
* Korlátozd az állati fehérje adagod napi 250-280 grammra férfiaknak és 170-225 grammra nőknek.
* Egyél egy adag dióféléket vagy magvakat minden nap. Egy adag mérete nagyjából 2 evőkanál természetes dióvajnak vagy 30 gramm diónak vagy magnak felel meg.
* Heti három adag zsíros hal (például szardínia és lazac) fogyasztása legyen a cél.
* Egyél naponta 7-10 adag gyümölcsöt és zöldséget, ahol egy adag nagyjából egy közepes méretű gyümölcsnek vagy egy fél csészényi főtt zöldségnek felel meg.
* Fogyassz egészséges zsírokat, például olíva-, repce-, szőlőmag-, avokádó- és dióolajat.
* Egyél teljes kiőrlésű gabonát, például zabpelyhet, farro-t, quinoát, árpát, valamint teljes kiőrlésű kenyeret és gabonaféléket.
* Egyél babot és lencsét.
* Válassz zsírmentes tejtermékeket.
* Igyál meg naponta 1,5 deciliter vörös vagy fehér bort. Bármilyen bor, vagy napi 30 milliliter alkohol csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL vagy „rossz” koleszterin) szintjét, és csökkenti a stroke kockázatát. A mérsékelt mennyiségnél több azonban növeli a vérnyomást.
* Használj több fűszert és fűszernövényt, és kevesebb sót.
* Kerüld a hozzáadott finomított cukrot tartalmazó ételeket és italokat.
Az egészséges agyért
Nem kell szellemileg lelassulnunk az életkor miatt. Szerepet játszhatunk agyunk egészségének javításában, és minél hamarabb kezdünk el gondolkodni agyunk megőrzésén, annál jobb. A kognitív „feltámadás” erősebbé, okosabbá és határozottabbá tehet bennünket. Az egészséges életmódra összpontosítva, amely magában foglalja a diétát, a testmozgást, az alvást és a pihenést, javíthatja általános közérzetünket, és jó egészségnek örvendhet az elkövetkező években.
Kezd el ma az agybarát étrendet és életmódot, hogy hosszú távon megőrizd kognitív képességeid és élvezd az életet teljes egészében!