Mi az oxidatív stressz, és kell-e aggódni miatta?

Akcióleső
2023.10.06 14:39

Mindannyian hallottunk már az antioxidánsokról és a szabad gyökökről - de az igazi aggodalom az oxidatív stressz. Tudja meg, mi váltja ki ezt a veszélyes állapotot, és hogyan akadályozhatja meg, hogy károsítja az egészségét.


Akár a bőrére, akár az általános egészségére összpontosít, kétségtelenül hallotta már az antioxidánsok és a szabad gyökök kifejezéseket. Az oxidatív stressz fogalma azonban kevésbé lehet ismerős. "Az oxidatív stressz az antioxidánsok és a szabad gyökök közötti egyensúlyhiány a szervezetben" - magyarázza Dr. Niket Sonpal, belgyógyász, a New York-i Touro College of Medicine tanára. Amikor a szabad gyökök száma meghaladja az antioxidánsokét, az egészségünk veszélybe kerül. "A szabad gyökök azért jelentősek, mert hatalmas dominóhatást okozhatnak. Olyan könnyen reagálnak más molekulákkal. Amikor ez bekövetkezik, azt oxidációnak nevezzük. Ez lehet káros vagy hasznos a szervezet számára".


Jó és rossz? Oxidáció és oxidatív stressz? Szabad gyökök és antioxidánsok? Ha ez zavarosan hangzik, akkor jó helyen jársz: Megvannak a válaszaink.


Szabad gyökök


Mik is pontosan ezek a bajkeverők? "A szabad gyökök olyan oxigéntartalmú molekulák, amelyeknek páratlan számú elektronjuk van, ami nagyon instabillá és reaktívvá teszi őket" - magyarázza Dr. Nancy Samolitis, a FACILE társalapítója és orvosi igazgatója. "Károsíthatják a sejteket, ami az öregedés és a betegségek jeleihez vezethet." Ezek a molekulák instabilak és erősen reaktívak, magyarázza Dr. Sonpal. "Annak ellenére, hogy élettartamuk csak a másodperc töredéke, károsíthatják a DNS-t, néha elég súlyosan ahhoz, hogy olyan mutációkat eredményezzenek, amelyek rákhoz vezethetnek."


A szabad gyökök "kétarcúnak" számítanak, magyarázza Dr. Kelly Bickle kaliforniai bőrgyógyász. A szabad gyökök képesek sejthalált okozni, így egyrészt rákellenes molekulának, másrészt olyasvalaminek tekintik őket, ami potenciálisan rákot okozhat. Mi több, a megfelelően működő szabad gyökök képesek elhárítani a fertőzéseket okozó kórokozókat, mondja Dr. Sonpal. A kutatók úgy találták, hogy a szabálytalan molekulák kritikusak lehetnek a sebgyógyulás szempontjából.


A kérdés az egyensúlyra vezethető vissza: "A szabad gyökök azért problematikusak, mert ha nincsenek egyensúlyban, akkor hozzájárulhatnak a betegségek kialakulásához - beleértve a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket és egyebeket -, és még az öregedési folyamathoz is hozzájárulhatnak" - mondja Dr. Bickle. Bár a tudomány még mindig vizsgálja, hogy pontosan mennyi bajt okoznak a szabad gyökök, szerinte a hatásuk minimalizálása segíthet megőrizni az egészségünket.



Antioxidánsok


Ha egy kis időt töltöttél a szépségápolási termékek címkéinek tanulmányozásával, sokszor belefutottál már az "antioxidáns" kifejezésbe. A név mindent elmond - a szabad gyökök megszelídítésével segítenek megelőzni az oxidációt. Az antioxidánsok közé tartoznak az olyan tápanyagok, mint a C- és E-vitamin, valamint az olyan anyagok, mint a növényi flavonoidok; az antioxidáns molekulák képesek egy elektront adni a szabad gyököknek, ami fékezi azok pusztító hajlamát, magyarázza Dr. Bickle. "Eltávolítják vagy semlegesítik a szabad gyököket."


Dr. Sonpal elmagyarázza, hogy a szervezetben beépített antioxidánsok tartják egyensúlyban a szabad gyököket; a szervezet antioxidánsait az elfogyasztott élelmiszerekkel is növelhetjük.


Az antioxidánsok a szervezet egyik fő eszköze a DNS vagy a sejtstruktúrák szabadgyökös károsodásának megelőzésére. "Gondoljunk rájuk úgy, mint a testünk belsejének fényvédőjére".




Mi az oxidáció - és különbözik-e az oxidatív stressztől?


Az oxidáció és az oxidatív stressz ugyanannak tűnhet, de vannak döntő különbségek. "Az oxidáció az a folyamat, amely szabad gyökök képződéséhez vezet" - mondja Dr. Waples. Az oxidatív stressz azonban olyan szabadgyök-képződésre utal, amely meghaladja a védőmechanizmusainkat - magyarázza. Tehát míg az oxidáció egy normális kémiai folyamat, amely szabad gyököket képez - amelyek egy része hasznos lehet, ne feledjük -, az oxidatív stressz azt jelenti, hogy a szabad gyökök legyőzték az antioxidánsokat, és megtámadják az egészséges szöveteket.


Gondoljunk az oxidációra úgy, mint valami olyanra, ami állandóan, természetesen történik.  Az oxidatív stressz olyan állapot, amelyet egészséges táplálkozással és életmóddal megelőzhetünk.


A test mely területei vannak veszélyben?


"A szabad gyökök általában a véráramban terjednek el az egész testben, így valószínűbb, hogy az oxidatív károsodás mindenhol előfordul" - magyarázza Dr. Reza Tirgari, a San Diegó-i Avalon Laser alapítója. Dr. Tirgari szerint az oxidatív stresszt többek között azért társítjuk a bőrrel, mert ott vesszük észre a legnagyobb valószínűséggel. Mitesszerek? Öregségi foltok? Ráncok? Ezek az oxidatív stressz termékei. Az oxidatív károsodás halmozottan hathat a bőr olyan struktúráira is, mint a kollagén és az elasztin - magyarázza Dr. Tirgari. "Ez hajlamos laza vagy megereszkedett bőrhöz vezetni, ha a károsodás idővel felhalmozódik."


De nem csak a bőrről van szó, mondja Dr. Samolitis. "Az oxidatív stressz a test bármely szövetét érintheti, gyulladást és sejtműködési zavarokat okozva.


Ez magában foglalja a létfontosságú szervek megtámadását is: Az oxidatív stressz növelheti a szívbetegségek, a rák, potenciálisan az ízületi gyulladás, a légzőszervi megbetegedések és más gyulladásos betegségek kockázatát is - figyelmeztet Dr. Bickle.


Az oxidatív stressz hozzájárulhat az olyan neurodegeneratív betegségekhez is, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint az erek megkeményedéséhez, a cukorbetegséghez és a magas vérnyomáshoz - mondja Dr. Sonpal.


Más szóval, rengeteg nyomós okunk van arra, hogy fenntartsuk a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyát.


Antioxidánsokban gazdag élelmiszerek


Az elfogyasztott ételek belsőleg is megszelídíthetik az oxidatív stresszt, mondja Dr. Samolitis. "Vannak tanulmányok, amelyek szerint bizonyos élelmiszerek csökkenthetik az oxidatív károsodást és a gyulladást" - mondja Dr. Tirgari. "Nem lesz meglepő, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend nagy védelmet nyújt, míg a húsban és tejtermékekben gazdag étrend általában sokkal rosszabb." Dr. Bickle a magas C-vitamin-, E-vitamin- és béta-karotin-tartalmú, antioxidánsokban gazdag élelmiszereket ajánlja. Néhány példa:


-citrusfélék

-eper

-brokkoli

-áfonya

-búzacsíraolaj

-napraforgómag

-mandula

-fenyőmag

-avokádó

-brazil dió

f-öldimogyoró

-sütőtök

-sárgarépa

-édesburgonya

-sötét leveles zöldségek

-sárgabarack

-sárgadinnye


Jó ökölszabály, hogy több növényi alapú élelmiszert iktassunk be az étrendünkbe - és ne feledkezzünk meg a gyógynövényekről, fűszerekről sem, mondja Dr. Bickle.




Az oxidatív stresszt rontó életmódbeli tényezők


Az olyan viselkedési formák, mint a cigarettázás és a barnulásból származó UV-fénykárosodás fokozzák az oxidatív stresszt. "Mindkettő olyan vegyi anyagokat hoz létre, amelyek szabad gyökök képződését okozhatják a szervezetben és károsíthatják a szerveket" - mondja Dr. Tirgari. Úgy tűnik, hogy a mozgásszegény életmód is növeli az oxidatív stresszt. Dr. Samolitis a mérgező vegyi anyagoknak való kitettséget és a légszennyezést is további hozzájáruló tényezőként említi.


Míg az egészséges étrend segíthet, az alacsony minőségű étrend árthat - különösen a vörös húsban gazdag étrend. Bár tanulmányok kimutatták, hogy a vörösbor segíthet az oxidatív stressz csökkentésében és a szervezet antioxidánsainak növelésében. A túl sok alkohol, valamint az erősen feldolgozott vagy cukros ételek károsak. "Úgy gondoljuk, hogy az étrend, az életmód és a környezet mind hozzájárulhat" - mondja Dr. Bickle. "Az elhízás, a feldolgozott élelmiszerek és a cukor fogyasztása, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint a környezetszennyezésnek és a vegyi anyagoknak/peszticideknek való kitettség hozzájárulhat a szervezetünkben az oxidatív stresszhez."


Az oxidatív stressz megelőzése


Végső soron az egészséges életmód kulcsfontosságú az oxidatív stressz megelőzésében. "Az oxidatív stresszt kiváltó környezeti tényezők elkerülése a leghatékonyabb módja a szervezet védelmének" - mondja Dr. Samolitis. "Az olyan magatartásformák, mint az UV-védelem naptejjel, napvédő ruházattal és a nap elkerülése, a dohányzás mellőzése, a feldolgozott élelmiszerek kerülése és a bioélelmiszerek fogyasztásának növelése csökkenthetik a káros szabad gyököknek való kitettséget, és megőrizhetik a szervezet egészségét."


Dr. Tirgari számára a testmozgás és a folyadékbevitel egyaránt fontos. "A legalább heti három-négy alkalommal végzett mérsékelt testmozgás nagymértékben javíthatja a szervezet oxidatív károsodások helyreállítására való képességét. A hidratáltság fenntartása - azaz a sok folyadék fogyasztása -, a koffein- és különösen az alkoholfogyasztás korlátozása, valamint a jó alvási szokások fenntartása szintén segíthet".
"Antioxidánsokban gazdag növényi alapú étrend fogyasztása, megfelelő alvás, az alkohol és a dohánytermékek kerülése, naptej viselése. Alapvetően: mindazok a dolgok, amiket az édesanyád mondott neked" - mondja Dr. Waples.