Puffadt, homályos az elméd, és lehangolt vagy? A SIBO (vékonybélben elszaporodott baktériumok) lehet a ludas. A SIBO akkor következik be, amikor a vastagbélben élő baktériumok elszaporodnak és átterjednek a kisbélbe. Ott méreganyagokat termelnek, amelyek bekerülnek a véráramba, és hasi fájdalmat, puffadást [rendellenes duzzanatot], koncentrációs zavarokat, depressziót és súlygyarapodást okoznak.
Sajnos a SIBO gyakoribb, mint gondolnád, és aluldiagnosztizált. Miért? Ez az állapot még nem ismert jól, és olyan tüneteket okoz, amelyek számos betegséghez köthetők – mint például a puffadás, a székrekedés, a hasmenés, a koncentrációs zavarok és a depresszió. Emellett, ez lehet az irritábilis bél szindróma (IBS) elsődleges oka. Ezért fontos, hogy mielőbb ellenőrzés alá vedd. Ha úgy gondolod, hogy SIBO-ban szenvedsz, beszélj orvosoddal a tesztelésről és a kezelési lehetőségekről. Addig is az alábbi tippek segíthetnek megszüntetni az elszaporodást és csökkenteni a tüneteket.
- Termelj jó baktériumokat a bélflórádban otthon
A jó bélbaktériumok szintjének pótlása kulcsfontosságú a SIBO (bélben elszaporodott baktériumok) megoldásában. Azonban a legtöbb probiotikum termék nem tartalmazza azokat a törzseket és mennyiségeket, amelyek elősegítik a gyógyulást. Mi segíthet? Egy otthon készült joghurt, amely specifikus, a bélflórára kedvező törzseket tartalmaz, és 36 órán át fermentálódik. „Ez azt jelenti, hogy a hasznos baktériumok szintje 1000-szer magasabb, mint a hagyományos, boltban kapható joghurtoké” – jegyzi meg Dr. Davis, aki azt ajánlja, hogy napi fél csészét ebből a krémes finomságból fogyasszunk négy héten át - Fogyassz extra szűz olívaolajat
Dr. Davis azt javasolja, hogy használjuk az extra szűz olívaolajat (EVOO) salátaöntetként, csepegtessük zöldségekre, pizzára, sőt rántottára is. Miért segít ez a SIBO esetén? A test az olajban található oleinsavat oleoil etanolamiddá (OEA) alakítja, amely egy egyedi anyag, ami erősíti a bél nyálkahártyáját. Egy extra bónuszként a 2014-ben megjelent PNAS Journal kutatása megjegyzi, hogy az OAE étvágycsökkentő hatású - Kerüld el a magas cukortartalmú ételeket és ezeket a mesterséges édesítőszereket
A cukros ételek a SIBO egyik legfontosabb kiváltó okai, mivel a rossz baktériumok ebből táplálkoznak. Egy 2016-os tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a magas szénhidrát-, cukor- és rosttartalmú étrend összefüggésbe hozható a SIBO magasabb kockázatával. Dr. Davis szerint azonban a mesterséges édesítőszerek is okozhatnak olyan bakteriális egyensúlyzavarokat, amelyek beindítják a SIBO-t. Az ő tanácsa: Használjon monk gyümölcsöt, amely mogrozidokat tartalmaz, amelyek csillapítják a gyulladást. Okos döntés a gabonafélék, mint például a búza, a kukorica, az árpa és a rozs kerülése is, amennyiben lehetséges. Dr. Davis úgy véli, hogy ezek táplálhatják az elszaporodást, mivel emésztés során cukorrá bomlanak le - Adj kurkumint az étrendedhez
A kurkuminban lévő gyulladásgátló vegyületek – a növényi molekula, ami a kurkuma fűszernek élénk színét adja – segíthetnek a kisbél gyógyulásában. Ráadásul ezeknek a vegyületeknek gombaellenes hatásuk is van. Ez kulcsfontosságú, mivel a SIBO-t gyakran kíséri a kisbélben elszaporodott gombák (SIFO) túlzott növekedése, ami súlyosbítja a tüneteket. Dr. Davis azt tanácsolja, hogy kezdjünk 300 milligramm kurkuminnal naponta, és duplázzuk meg az adagot egy hét alatt. Ezután ezen a szinten egészítsük ki négy-hat héten át
Tipp: Válasszunk olyan terméket, amely nincs formulázva a felszívódás fokozására. Ahhoz, hogy a SIBO ellen hatékony legyen, a kurkuminnek a lehető legtovább kell maradnia az emésztőrendszerben
Dr. Davis Krémes Super Gut SIBO Joghurt Receptje
Szeretnél saját joghurtot készíteni otthon? Próbáld ki Dr. Davis receptjét. Ez az, amire szükséged lesz:
- 10 tabletta Lactobacillus reuteri törzsek DSM 17938 és ATCC PTA 6475
- 1 kapszula Lactobacillus gasseri törzs BNR17
- 1 kapszula Bacillus coagulans törzs GBI-30,6086
- 2 evőkanál nyers burgonyakeményítő
- 1 liter bio tej
Itt vannak az utasítások:
- Zúzd össze a BioGaia Gastrus 10 tabletta tartalmát mozsárban és törővel vagy egy kanál hátával. Add hozzá egy közepes méretű tálhoz
- Add hozzá a többi probiotikum kapszula tartalmát, és keverd össze 2 evőkanál bio tejjel. Keverd meg, hogy eltávolítsd a csomókat. Keverd bele a maradék bio tejet
- Öntsd a keveréket három befőttes üvegbe vagy a joghurtkészítőhöz mellékelt tartályokba. Fedd le lazán gézlap vagy műanyag fólia darabbal. Tedd joghurtkészítőbe vagy Instant Potba, amely lehetővé teszi a hőmérséklet beállítását, vagy egy sous vide eszközzel fűtött vízfürdőbe.
Erjeszd 36 órán át 41 fokon - Az azt követő adagokhoz használj 2 evőkanál túrót vagy savót az első adagból a probiotikumok helyett, és keverd össze a fél bio tejjel
Ez a tartalom nem helyettesíti a szakmai orvosi tanácsot vagy diagnózist. Mindig konzultálj orvosoddal, mielőtt bármilyen kezelési tervet követnél.