A kalóriák csökkentése, akárcsak a lépcsőzés és az elegendő alvás, csak egy része az egészséges életmódnak. De tagadhatatlan, hogy a kalóriák csökkentését nehéz betartani, különösen akkor, ha a kevesebb kalória kisebb adagokat jelent. Ezért olyan fontosak a volumetrikus élelmiszerek, vagyis azok az ételek, amelyek kevesebb kalória mellett laktatóak - és a kutatók megtalálták a módját annak, hogy a fehér rizst volumetrikus-barát étellé alakítsák, csupán a főzési mód megváltoztatásával.
Valójában a felére csökkentheted a rizs kalóriatartalmát, ha követed a főzési utasításaikat. Normális esetben a rizs glikogénné alakul a szervezetedben, ami fantasztikus edzés utáni regeneráló üzemanyag az izmaid számára, ha órákat töltesz az edzőteremben. De ha ezt a glikogént nem használja fel a szervezeted, akkor glükózzá alakul, ami aztán zsírként raktározódik el a testedben.
A kutatók megtalálták a módját annak, hogy a rizsben lévő keményítőt rezisztens keményítővé alakítsák át, egy olyan keményítőtípussá, amely azzal érdemli ki a nevét, hogy ellenáll az emésztésnek, és feldolgozatlanul halad át a bélrendszeren. Lényegében olyan kalóriákkal tölt fel, amelyeket a szervezet nem tud felhasználni. És ez még nem minden: a napi szénhidrátbeviteled mindössze 5,4 százalékát helyettesítheted rezisztens keményítőforrásokkal - például ezzel a módszerrel főzött rizzsel, főzés nélküli zabpehellyel és enyhén zöld banánnal, hogy csak néhányat említsünk -, és máris 20-30 százalékkal növelheted a zsírégetésedet!
Így főzzük a rizst kevesebb kalóriával
Készen állsz az indulásra? Íme az új főzési technikád:
Adj egy teáskanál kókuszolajat a forrásban lévő vízhez.
Adj hozzá fél csésze rizst
Forraljuk 20-25 percig
12 órán át hűtőszekrényben tároljuk
De ez nem jelenti azt, hogy hidegen kell megenned! A főzési folyamat során keletkező rezisztens keményítő megmarad, még akkor is, ha újra felmelegíted a rizst. Lehet, hogy egy kis plusz tervezést igényel, hogy így élvezhesd a rizst, de mi azt mondjuk, megéri a várakozási időt.