A ketogén diéta részletes kezdő útmutatója

Akcióleső
2023.11.18 19:52


A ketogén diéta egy alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend, amely számos egészségügyi előnnyel jár.

A ketogén diéta során nagyon kevés szénhidrátot fogyasztunk, és ezeket zsírral helyettesítjük, hogy a szervezetünk zsírt égessen energiaként. Az egészségügyi előnyök közé tartozhat a fogyás és bizonyos betegségek kockázatának csökkentése.


Valójában számos tanulmány bizonyítja, hogy ez a fajta étrend segíthet a fogyásban és javíthatja az egészségi állapotodat.


A ketogén diéta még a cukorbetegség, a rák, az epilepszia és az Alzheimer-kór ellen is előnyös lehet.


Melyek a keto alapvető szabályai?

Keto alapjai


A ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend, amely sok hasonlóságot mutat az Atkins- és az alacsony szénhidráttartalmú étrenddel.

A szénhidrátbevitel drasztikus csökkentését és zsírral való helyettesítését jelenti. Ez a szénhidrátcsökkentés a szervezetet egy ketózisnak nevezett anyagcsere-állapotba helyezi.

Amikor ez megtörténik, a szervezeted hihetetlenül hatékonyan égeti a zsírt energiaként. A zsírt a májban ketonokká alakítja, amelyek energiát szolgáltatnak az agy számára.

A ketogén diéta jelentős vércukor- és inzulinszint-csökkenést okozhat. Ez, a megnövekedett ketonok mellett, néhány egészségügyi előnnyel jár.



Összefoglaló:

A keto diéta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend. Csökkenti a vércukor- és inzulinszintet, és a szervezet anyagcseréjét a szénhidrátoktól a zsír és a ketonok felé tolja el.



Mit egyek a keto-diéta során?

A ketogén diétának több változata létezik, és hogy mit eszel, az a típustól függ. Ezek közé tartoznak a következők:


Standard ketogén diéta (SKD): Ez egy nagyon alacsony szénhidrát-, mérsékelt fehérje- és magas zsírtartalmú étrend. Általában 70% zsírt, 20% fehérjét és csak 10% szénhidrátot tartalmaz.

Ciklikus ketogén diéta (CKD): Ez a diéta magasabb szénhidráttartalmú etetési időszakokat tartalmaz, például 5 ketogén napot követ 2 magas szénhidráttartalmú nap.

Célzott ketogén diéta (TKD): Ez az étrend lehetővé teszi, hogy az edzések környékén szénhidrátot adjon hozzá.

Magas fehérjetartalmú ketogén diéta: Ez hasonló a standard ketogén diétához, de több fehérjét tartalmaz. Az arány gyakran 60% zsír, 35% fehérje és 5% szénhidrát.

Azonban csak a standard és a magas fehérjetartalmú ketogén diétát vizsgálták széles körben. A ciklikus vagy célzott ketogén diéta fejlettebb módszer, és elsősorban testépítők vagy sportolók használják.


Az ebben a cikkben szereplő információk leginkább a standard ketogén diétára (SKD) vonatkoznak, bár sok alapelv a többi változatra is érvényes.



Összefoglaló:

A ketodiétának több változata létezik. A standard (SKD) változat a leginkább kutatott és leginkább ajánlott.



Mi a ketózis?

A ketózis egy olyan anyagcsere-állapot, amelyben a szervezet szénhidrát helyett zsírt használ üzemanyagként.

Ez akkor következik be, amikor jelentősen csökkenti a szénhidrátfogyasztást, ezzel korlátozva a szervezet glükóz (cukor) ellátását, amely a sejtek fő energiaforrása.

A ketogén diéta követése a leghatékonyabb módja a ketózisba való belépésnek. Általában ez azt jelenti, hogy a szénhidrátfogyasztást napi 20-50 gramm körüli értékre korlátozzuk, és zsírokkal, például hússal, hallal, tojással, diófélékkel és egészséges olajokkal töltődünk fel.


Az is fontos, hogy mérsékeld a fehérjefogyasztást. A fehérje ugyanis nagy mennyiségben fogyasztva glükózzá alakulhat, ami lassíthatja a ketózisba való átmenetet.

Az időszakos böjt gyakorlása szintén segíthet abban, hogy gyorsabban lépj ketózisba. Az időszakos böjtnek számos különböző formája létezik, de a legelterjedtebb módszer lényege, hogy naponta körülbelül 8 órára korlátozd az ételbevitelt, és a fennmaradó 16 órában böjtölj. 


Rendelkezésre állnak vér-, vizelet- és kilégzési tesztek, amelyek a szervezet által termelt ketonok mennyiségének mérésével segíthetnek megállapítani, hogy ketózisba kerültél-e már.

Bizonyos tünetek is jelezhetik, hogy ketózisba léptél, például a fokozott szomjúság, szájszárazság, gyakori vizelés és csökkent éhség vagy étvágy.



Összefoglaló:

A ketózis egy olyan anyagcsere-állapot, amelyben a szervezet a szénhidrátok helyett zsírt használ üzemanyagként. Az étrend módosítása és az időszakos böjtölés gyakorlása segíthet abban, hogy gyorsabban lépjünk ketózisba. Bizonyos vizsgálatok és tünetek is segíthetnek megállapítani, hogy belépett-e a ketózisba.



Segíthet a keto diéta a fogyásban?

A ketogén diéta hatékony módja a fogyásnak és a betegségek kockázati tényezőinek csökkentésének.

Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy a ketogén étrend ugyanolyan hatékony lehet a fogyás szempontjából, mint az alacsony zsírtartalmú étrend. Ráadásul a diéta annyira laktató, hogy kalóriaszámlálás vagy az ételbevitel nyomon követése nélkül is fogyhatsz.


Egy 13 tanulmányt vizsgáló áttekintés megállapította, hogy a nagyon alacsony szénhidráttartalmú, ketogén diéta követése valamivel hatékonyabb a hosszú távú fogyás szempontjából, mint az alacsony zsírtartalmú diéta. A keto-diétát követők átlagosan 2 kilóval (0,9 kg) többet fogytak, mint az alacsony zsírtartalmú étrendet követő csoport.

Mi több, a diasztolés vérnyomás és a trigliceridszint csökkenéséhez is vezetett.


Egy másik, 34 idősebb felnőtt bevonásával végzett vizsgálat szerint azok, akik 8 héten keresztül ketogén étrendet követtek, közel ötször annyi teljes testzsírt veszítettek, mint azok, akik alacsony zsírtartalmú étrendet követtek. A megnövekedett ketonok, az alacsonyabb vércukorszint és a jobb inzulinérzékenység szintén kulcsszerepet játszhat.



Összefoglaló:

A ketogén diéta segíthet abban, hogy valamivel több súlyt veszítsen, mint az alacsony zsírtartalmú étrend. Ez gyakran kevesebb éhséggel jár.



Jó-e a keto diéta a cukorbetegeknek és a prediabéteszeseknek?

A cukorbetegséget az anyagcsere megváltozása, magas vércukorszint és károsodott inzulinműködés jellemzi. A ketogén diéta segíthet a felesleges zsírvesztésben, amely szorosan összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel, a prediabétesszel és a metabolikus szindrómával.

Egy régebbi tanulmány szerint a ketogén diéta hatására az inzulinérzékenység 75%-kal javult.


Egy 2. típusú cukorbetegségben szenvedő nőkön végzett kis tanulmány azt is megállapította, hogy a ketogén diéta 90 napon át történő követése jelentősen csökkentette a hemoglobin A1C szintjét, ami a hosszú távú vércukorszint-szabályozás mérőszáma.


Egy másik, 349 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberen végzett vizsgálat megállapította, hogy azok, akik ketogén diétát követtek, átlagosan 11,9 kilogrammot fogytak 2 év alatt. Ez fontos előny, ha figyelembe vesszük a testsúly és a 2-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolatot.


Mi több, a résztvevőknél javult a vércukorszint-szabályozás is, és bizonyos vércukormérő gyógyszerek használata is csökkent a vizsgálat során.



Összefoglaló:

A ketogén diéta fokozhatja az inzulinérzékenységet és zsírégetést okozhat, ami jelentős egészségügyi előnyökkel jár a 2-es típusú cukorbetegségben vagy prediabéteszben szenvedők számára.



Milyen egyéb előnyei vannak a keto diétának?

A ketogén diéta valójában neurológiai betegségek, például az epilepszia kezelésére szolgáló eszközként jött létre.

A tanulmányok mára kimutatták, hogy az étrendnek számos különböző egészségügyi állapot esetében lehetnek előnyei:


Szívbetegségek. A ketogén diéta javíthatja az olyan kockázati tényezőket, mint a testzsír, a HDL (jó) koleszterinszint, a vérnyomás és a vércukorszint.


Rák. A diétát jelenleg a rák kiegészítő kezeléseként vizsgálják, mivel segíthet a tumor növekedésének lassításában. 


Alzheimer-kór. A keto diéta segíthet az Alzheimer-kór tüneteinek csökkentésében és a betegség progressziójának lassításában.


Epilepszia. Kutatások kimutatták, hogy a ketogén diéta jelentősen csökkentheti a rohamokat epilepsziás gyermekeknél.


Parkinson-kór. Bár még több kutatásra van szükség, egy tanulmány szerint az étrend segített javítani a Parkinson-kór tüneteit.


Policisztás ovárium szindróma. A ketogén diéta segíthet csökkenteni az inzulinszintet, amely kulcsszerepet játszhat a policisztás ovárium szindrómában.


Agysérülések. Egyes kutatások szerint az étrend javíthatja a traumás agysérülések kimenetelét.


Ne feledd azonban, hogy számos ilyen területre vonatkozó kutatás messze nem bizonyító erejű.



Összefoglaló:

A ketogén étrend számos egészségügyi előnnyel járhat, különösen anyagcsere-, neurológiai vagy inzulinnal kapcsolatos betegségek esetén.



Milyen ételeket kerüljek a keto-diétában?

Minden olyan ételt, amely magas szénhidráttartalmú, korlátozni kell.


Íme egy lista azokról az élelmiszerekről, amelyeket csökkenteni vagy ki kell iktatni a ketogén diéta során:


-Cukros ételek: üdítők, gyümölcslevek, turmixok, sütemények, fagylalt, édességek stb.

-Gabonafélék vagy keményítők: búzaalapú termékek, rizs, tészta, gabonapehely stb.

-Gyümölcsök: minden gyümölcs, kivéve kis adagokban a bogyós gyümölcsöket, mint például az eper.

-Bab vagy hüvelyesek: borsó, vesebab, lencse, csicseriborsó stb.

-Gyökérzöldségek és gumósok: burgonya, édesburgonya, sárgarépa, paszternák stb.

-Alacsony zsírtartalmú vagy diétás termékek: alacsony zsírtartalmú majonéz, salátaöntetek és ételízesítők.

-Egyes ételízesítők vagy szószok: barbecue szósz, mézes mustár, teriyaki szósz, ketchup stb.

-Egészségtelen zsírok: feldolgozott növényi olajok, majonéz stb.

-Alkohol: sör, bor, likőr, kevert italok

-Cukormentes diétás élelmiszerek: cukormentes cukorkák, szirupok, pudingok, édesítőszerek, desszertek stb.



Összefoglaló:

Kerüld a szénhidrát-alapú ételeket, mint a gabonafélék, cukrok, hüvelyesek, rizs, burgonya, édességek, gyümölcslevek, sőt a legtöbb gyümölcsöt is.



Milyen ételeket ehetek a keto-diéta során?

Az étkezések többségét ezekre az ételekre kell alapoznod:


Hús: vörös hús, steak, sonka, kolbász, szalonna, csirke és pulyka.

Zsíros halak: lazac, pisztráng, tonhal és makréla

Tojás: pásztorolt vagy omega-3 tartalmú egész tojások

Vaj és tejszín: fűvel táplált vaj és tejszín.

Sajtok: feldolgozatlan sajtok, például cheddar, kecskesajt, krémsajt, kék sajt vagy mozzarella.

Diófélék és magvak: mandula, dió, lenmag, tökmag, chia mag stb.

Egészséges olajok: extra szűz olívaolaj és avokádóolaj.

Avokádó: egész avokádó vagy frissen készített guacamole

Alacsony szénhidráttartalmú zöldségek: zöldségek, paradicsom, hagyma, paprika stb.

Fűszerek: só, bors, fűszernövények és fűszerek.

A legjobb, ha az étrendedet többnyire teljes értékű, egyetlen összetevőből álló élelmiszerekre alapozod. 



Összefoglaló:

Étrended nagy részét olyan élelmiszerekre alapozd, mint a hús, hal, tojás, vaj, diófélék, egészséges olajok, avokádó és sok alacsony szénhidráttartalmú zöldség.



Egy minta keto étkezési terv 1 hétre

Hogy segítsünk a kezdésben, íme egy minta ketogén diétás étkezési terv egy hétre:


Hétfő

Reggeli: paradicsomos zöldséges-tojásos muffinok

Ebéd: csirkesaláta olívaolajjal, feta sajttal, olajbogyóval és saláta körettel

Vacsora: lazac vajban főtt spárgával


Kedd

Reggeli: tojás, paradicsom, bazsalikom és spenótos omlett

Ebéd: mandulatej, mogyoróvaj, spenót, kakaópor és stevia turmix (további keto turmixok itt), szeletelt eperrel

Vacsora: sajtos taco salsa-val


Szerda

Reggeli: diótejes chia puding kókusszal és szederrel körítve

Ebéd: avokádós garnélasaláta

Vacsora: sertésszelet parmezán sajttal, brokkolival és salátával


Csütörtök

Reggeli: omlett avokádóval, salsával, paprikával, hagymával és fűszerekkel

Ebéd: egy marék dió és zellerrudacskák guacamoléval és salsával

Vacsora: pestóval és krémsajttal töltött csirke, grillezett cukkinivel


Péntek

Reggeli: cukormentes görög, teljes kiőrlésű joghurt mogyoróvajjal, kakaóporral és bogyós gyümölcsökkel

Ebéd: darált marhahúsos saláta wrap taco szeletelt paprikával

Vacsora: töltött karfiol és vegyes zöldségek


Szombat

Reggeli: krémsajtos palacsinta áfonyával és grillezett gombával

Ebéd: egy kis szendvics, egy kis sült krumpli és egy kis gomba: Cukkini és cékla "tészta" saláta

Vacsora: olívaolajban főtt fehér hal kelkáposztával és pirított fenyőmaggal


Vasárnap

Reggeli: tükörtojás és gomba

Ebéd: alacsony szénhidráttartalmú szezámos csirke és brokkoli

Vacsora: spagetti tök bolognai


Hosszú távon mindig próbáld meg váltogatni a zöldségeket és a húsokat, mivel mindegyik típus más-más tápanyagot és egészségügyi előnyöket biztosít.



Összefoglaló:

A ketogén diéta során sokféle ízletes és tápláló ételt ehetsz. Nem csak húsokból és zsírokból áll. A zöldségek fontos részét képezik az étrendnek.



Egészséges keto snackek

Arra az esetre, ha két étkezés között megéheznél, íme néhány egészséges, keto-jóváhagyott snack:


zsíros hús vagy hal

sajt

egy marék dió vagy magvak

keto sushi falatok

olajbogyó

egy vagy két keményre főtt vagy buggyantott tojás

keto-barát rágcsálnivalók

90%-os étcsokoládé

teljes zsírtartalmú görög joghurt dióvajjal és kakaóporral keverve

paprika és guacamole

eper és sima túró

zeller salsával és guacamoléval

szárított marhahús

kisebb adagokban megmaradt ételek

zsírbombák



Összefoglaló:

A keto diétához nagyszerű rágcsálnivalók közé tartoznak a húsdarabok, a sajt, az olajbogyó, a főtt tojás, a diófélék, a nyers zöldségek és az étcsokoládé.



Keto tippek és trükkök

Bár a ketogén diéta elkezdése kihívást jelenthet, számos tipp és trükk létezik, amelyekkel megkönnyítheti a dolgod.


Kezd azzal, hogy megismerkedsz az élelmiszerek címkéivel, és ellenőrzöd a zsír-, szénhidrát- és rosttartalom grammjait, hogy meghatározhasd, hogyan illeszkedhetnek kedvenc ételeid az étrendedbe.

Az étkezések előzetes megtervezése szintén hasznos lehet, és segíthet abban, hogy a hét folyamán extra időt takaríts meg.

Számos weboldal, ételblog, alkalmazás és szakácskönyv is kínál keto-barát recepteket és étkezési ötleteket, amelyekből összeállíthatod saját, egyéni menüdet.


Alternatívaként néhány ételkiszállítási szolgáltatás még keto-barát opciókat is kínál, hogy gyorsan és kényelmesen élvezhesd a keto-étkezéseket otthon.

Nézz utána az egészséges fagyasztott keto-étkezéseknek, ha kevés az időd.

Ha társasági összejövetelekre mész, vagy meglátogatod a családodat és barátaidat, akkor is érdemes megfontolni, hogy saját ételt hozz magaddal, ami sokkal könnyebbé tehetsz a sóvárgások megfékezését és az étkezési terv betartását.



Összefoglaló:

Ha elolvasod az élelmiszerek címkéit, előre megtervezed az étkezéseket, és saját ételeket viszel magaddal, amikor családtagokat és barátaidat látogaatod meg, sokkal könnyebbé teheted a ketogén diéta betartását.



Tippek a ketogén diéta melletti étkezéshez

Sok éttermi étel keto-baráttá tehető.

A legtöbb étterem kínál valamilyen hús- vagy halalapú ételt. Rendelj ilyet, és minden magas szénhidráttartalmú ételt helyettesítsen extra zöldségekkel.


A tojásalapú ételek is remek választásnak bizonyulnak, például egy omlett vagy tojás és szalonna.

Egy másik kedvenc a zsemle nélküli hamburger. A sült krumplit is kicserélheted zöldségekre. Adj hozzá extra avokádót, sajtot, szalonnát vagy tojást.


A mexikói éttermekben bármilyen húst fogyaszthatsz extra sajttal, guacamoléval, salsával és tejföllel.

Desszertnek kérj vegyes sajttálat vagy bogyós gyümölcsöket tejszínnel.



Összefoglaló:

Ha étteremben eszel, válassz hús-, hal- vagy tojásalapú ételt. Szénhidrát vagy keményítő helyett rendelj extra zöldségeket, desszertnek pedig sajtot.



Mellékhatások és azok minimalizálása

Bár a ketogén diéta a legtöbb egészséges ember számára általában biztonságos, a szervezet alkalmazkodása során előfordulhatnak kezdeti mellékhatások.

Van némi anekdotikus bizonyíték ezekre a hatásokra, amelyeket gyakran keto influenzának neveznek. Az étkezési tervben részt vevők beszámolói alapján ez általában néhány napon belül elmúlik.


A bejelentett keto influenza tünetei közé tartozik a hasmenés, a székrekedés és a hányás. Egyéb, kevésbé gyakori tünetek közé tartoznak:


-gyenge energia és szellemi funkciók

-fokozott éhségérzet

-alvási problémák

-hányinger

-emésztési panaszok

-csökkent fizikai teljesítmény


Ennek minimalizálása érdekében az első néhány hétben kipróbálhatja a szokásos alacsony szénhidráttartalmú étrendet. Ez megtaníthatja a szervezetedet arra, hogy több zsírt égess, mielőtt teljesen kiiktatnád a szénhidrátokat.


A ketogén diéta a szervezet víz- és ásványi anyag egyensúlyát is megváltoztathatja, ezért segíthet, ha extra sót adsz az ételeidbe, vagy ásványi anyag kiegészítőket szedsz. Beszélj az orvosoddal a táplálkozási szükségleteiről.

Legalábbis az elején fontos, hogy addig egyél, amíg jóllaksz, és kerüld a kalóriák túlzott korlátozását. Általában a ketogén diéta szándékos kalóriaszűkítés nélkül okoz fogyást.



Összefoglaló:

A ketogén diéta elkezdésének számos mellékhatása korlátozható. A diétába való könnyített belépés és az ásványi anyagok pótlása segíthet.



A keto-diétának vannak kockázatai?

Bár a keto-diétának megvannak az előnyei, a hosszú távú kitartásnak lehetnek negatív hatásai, beleértve a következő kockázatokat:


Alacsony fehérjetartalom a vérben

extra zsír a májban

vesekövek

mikrotápanyaghiány


A 2-es típusú cukorbetegségre alkalmazott nátrium-glükóz kotranszporter 2 (SGLT2) gátló gyógyszerek egy típusa növelheti a diabéteszes ketoacidózis kockázatát, ami egy veszélyes állapot, amely növeli a vér savasságát. Aki ezt a gyógyszert szedi, kerülje a keto-diétát.


További kutatások folynak a keto diéta hosszú távú biztonságosságának megállapítására. Tájékoztassa kezelőorvosát az étkezési tervéről, hogy irányt mutasson a döntéseihez.



Összefoglaló:

A keto-diétának van néhány mellékhatása, amelyekről beszélned kell az orvosoddal, ha hosszú távon kívánod tartani a diétát.



Vannak kiegészítők a keto-diétához?

Bár nincs szükség kiegészítőkre, néhány hasznos lehet.


MCT-olaj. Italokhoz vagy joghurthoz adva az MCT-olaj energiát biztosít és segít a ketonszint növelésében. Az MCT olaj a kókusz- és a pálmaolaj kombinációjából készült speciális olaj.

Ásványi anyagok. A hozzáadott só és más ásványi anyagok fontosak lehetnek a kezdetekben a víz- és ásványi anyag egyensúly eltolódása miatt.

Koffein. A koffein előnyös lehet az energia, a zsírégetés és a teljesítmény szempontjából.

Exogén ketonok. Ez a kiegészítő segíthet a szervezet ketonszintjének emelésében.

Kreatin. A kreatin számos előnnyel jár az egészség és a teljesítmény szempontjából. Ez segíthet, ha a ketogén étrendet edzéssel kombinálod.

Tejsavó. Használj fél kiskanál tejsavófehérjét turmixban vagy joghurtban, hogy növeld a napi fehérjebevitelt. 



Összefoglaló:

Bizonyos kiegészítők előnyösek lehetnek a ketogén diéta során. Ezek közé tartoznak az exogén ketonok, az MCT-olaj és az ásványi anyagok.



Gyakran ismételt kérdések

Az alábbiakban a ketogén diétával kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre találhatók válaszok.


Ehetek valaha is újra szénhidrátot?

Igen. Fontos azonban, hogy kezdetben jelentősen csökkentsd a szénhidrátbevitelt. Az első 2-3 hónap után különleges alkalmakkor ehetsz szénhidrátot - csak közvetlenül utána térj vissza a diétához.


El fogok veszíteni az izomtömegemből?

Minden diéta esetén fennáll a kockázata annak, hogy némi izomveszteséget szenved. A fehérjebevitel és a magas ketonszint azonban segíthet minimalizálni az izomvesztést, különösen, ha súlyokat emelsz.


Lehet izmot építeni ketogén diéta mellett?

Igen, de lehet, hogy nem működik olyan jól, mint egy mérsékelt szénhidráttartalmú diéta esetén. 


Mennyi fehérjét ehetek?

A fehérje mennyisége legyen mérsékelt, mivel a nagyon magas bevitel megemelheti az inzulinszintet és csökkentheti a ketonok szintjét. A teljes kalóriabevitel körülbelül 35%-a valószínűleg a felső határ.


Mi van, ha állandóan fáradt, gyenge vagy kimerült vagyok?

Lehet, hogy nem vagy teljes ketózisban, vagy nem hasznosítod hatékonyan a zsírokat és a ketonokat. Ennek ellensúlyozására csökkentsd a szénhidrátbevitelt, és térj vissza a fenti pontokra. Egy olyan kiegészítő, mint az MCT-olaj vagy a ketonok is segíthetnek.


A vizeletemnek gyümölcsös illata van. Miért van ez így?

Ne ijedj meg! Ez egyszerűen a ketózis során keletkező melléktermékek kiválasztásának köszönhető.


Büdös a leheletem. Mit tehetek?

Ez egy gyakori mellékhatás. Próbáljd meg természetes ízesítésű vizet inni vagy cukormentes rágógumit rágni.


Azt hallottam, hogy a ketózis rendkívül veszélyes. Igaz ez?

Az emberek gyakran összekeverik a ketózist a ketoacidózissal. A ketoacidózis veszélyes, de a ketózis a ketogén diéta során általában rendben van az egészséges emberek számára. Beszélj orvosoddal, mielőtt bármilyen új diétába kezdene.


Emésztési problémáim és hasmenésem van. Mit tehetek?

Ez a gyakori mellékhatás általában 3-4 hét után elmúlik. Ha továbbra is fennáll, próbálj meg több magas rosttartalmú zöldséget enni.


Mennyit lehet fogyni 1 hét alatt a keto-diétán?

A keto-diéta első hetében a fogyás jellemzően vízsúly. Anekdotikusan az emberek arról számolnak be, hogy körülbelül 0,5 kg vagy több 5 kg közötti súlyveszteségről számolnak be.


Tudj meg többet a fogyásról 1 hét keto diéta után

Jó vagy rossz a keto neked?

A ketogén diéta nagyszerű lehet azok számára, akik:


túlsúlyosak

cukorbetegek

javítani szeretnék anyagcsere-állapotukat

Kevésbé alkalmas lehet az élsportolóknak vagy azoknak, akik nagy mennyiségű izmot vagy súlyt szeretnének hozzátenni.


Az is előfordulhat, hogy egyesek életmódja és preferenciái miatt nem fenntartható. Beszélj az orvosoddal az étkezési tervedről és céljaidról, hogy eldönthesd, hogy a keto-étkezési terv megfelelő-e számodra.


A lényeg

A ketogén diéta követése során csökkenti a szénhidrátbevitelt, és azt egészséges zsírokkal helyettesíti. Ez segíthet a szervezetednek abban, hogy a zsírokat használja fel energiaként, ami elősegíti a fogyást, és esetleg csökkenti bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának esélyét.


A ketogén diéta fogyást elősegítő hatásairól, újabb menü sorról, előnyeiről bővebben ebben a cikkben olvashatsz:


Keto diétás étkezési terv és menü a szénhidrátszegény életmódhoz
Ebben a cikkben többet megtudhatsz arról, hogy mit érdemes enni és mit kell korlátozni a keto diéta követése során.
KATTINTS IDE A CIKKHEZ

Akcióleső Webáruház

Állítható nyakörv kutyáknak vagy macskáknak, textil, haranggal,32cm
Állítható nyakörv kutyáknak vagy macskáknak, textil, haranggal,32cm
1 390 Ft
Air2S bluetooth headset
Air2S bluetooth headset
6 490 Ft
AlphaOne DZ Magyar nyelvű okos óra arany,barna szíjal - Te sem szereted elővenni a telefont a buszon
AlphaOne DZ Magyar nyelvű okos óra arany,barna szíjal - Te sem szereted elővenni a telefont a buszon
6 690 Ft
Autós napellenző szett
Autós napellenző szett
3 590 Ft
Alphaone C800A érintőkijelzős 4 inch-es autós kamera
Alphaone C800A érintőkijelzős 4 inch-es autós kamera
15 890 Ft
8 RÉSZES FEHÉR GYERTYA SZETT
8 RÉSZES FEHÉR GYERTYA SZETT
5 790 Ft
AlphaOne Type-C <> USB 3.0 ,USB C,VGA,
AlphaOne Type-C <> USB 3.0 ,USB C,VGA,
6 690 Ft
100 LED vezetékes lámpa - többszínű - elemes
100 LED vezetékes lámpa - többszínű - elemes
1 790 Ft
5m RGB LED szalag szett 2835 (szilikonos)
5m RGB LED szalag szett 2835 (szilikonos)
3 690 Ft
AUTÓ PÁRÁTLANÍTÓ PÁRNA TELÍTETTSÉG -JELZŐVEL
AUTÓ PÁRÁTLANÍTÓ PÁRNA TELÍTETTSÉG -JELZŐVEL
2 790 Ft
ALphaOne visszapillantóra rögzíthető autós kamera
ALphaOne visszapillantóra rögzíthető autós kamera
7 190 Ft
Anti-stressz szőnyeg / kutyatálca
Anti-stressz szőnyeg / kutyatálca
2 690 Ft
138 Ledes Szolár Led Fali lámpa, 360 fokban világít, mozgásérzékelős
138 Ledes Szolár Led Fali lámpa, 360 fokban világít, mozgásérzékelős
3 990 Ft
Alpina Multifunkciós konyhai zöldségszeletelő, aprító
Alpina Multifunkciós konyhai zöldségszeletelő, aprító
2 890 Ft
Autós Póráz kutyáknak, biztonsági övre csatolható, fekete színű
Autós Póráz kutyáknak, biztonsági övre csatolható, fekete színű
1 890 Ft
240 LED-ES KÜLTÉRI SZOLÁR LÁMPA TÁVIRÁNYÍTÓVAL
240 LED-ES KÜLTÉRI SZOLÁR LÁMPA TÁVIRÁNYÍTÓVAL
4 990 Ft
168 db-os festő és rajzoló készlet, rózsaszín bőrönd
168 db-os festő és rajzoló készlet, rózsaszín bőrönd
3 690 Ft
Automata életmentő biztonsági karszallag
Automata életmentő biztonsági karszallag
12 290 Ft
100 led vezetékes lámpa elemes 10m színes
100 led vezetékes lámpa elemes 10m színes
2 490 Ft
2 db Hd Vision Wrap Arounds szemüveg - Az Éjjeli és Nappali tökéletes látásért!
2 db Hd Vision Wrap Arounds szemüveg - Az Éjjeli és Nappali tökéletes látásért!
2 190 Ft
3 Darabos Távirányítós LED Lámpa Készlet - Bárhol elhelyezhető Led lámpákkal - Fényerő állítás, időz
3 Darabos Távirányítós LED Lámpa Készlet - Bárhol elhelyezhető Led lámpákkal - Fényerő állítás, időz
6 190 Ft
Állatfigura persely Macska
Állatfigura persely Macska
5 690 Ft
2db sarokrögzítő, sarokvédő
2db sarokrögzítő, sarokvédő
2 490 Ft
Állatfigura persely Panda
Állatfigura persely Panda
5 690 Ft
Még több
Akcióleső Webáruház
akciós termék