Mindannyian keressük azokat az egyszerű, apró változtatásokat, amelyeket az életünkben végrehajthatunk, és amelyek nagy egészségügyi előnyökkel járnak. És ebben a céklát nem lehet felülmúlni! Finom és könnyű vele főzni, ráadásul tetőtől talpig javíthat az egészségeden. Nem csoda, hogy az egészségügyi szakértők a céklát a természet egyik szuperélelmiszerének tartják. Íme, hogyan használható ki a cékla előnyei a nők számára.
Mi az a cékla?
Tudjuk, tudjuk, hogy tudod mi az a cékla – de sokan mégsem vannak tisztában azzal, milyen hatalmas gyógyereje rejlik ebben a sötétvörös zöldségben. Ez a föld alatt növekvő kincs nem csupán szemet gyönyörködtető színével hívja fel magára a figyelmet, hanem számos egészségügyi előnnyel is büszkélkedhet.
De vajon te tisztában vagy azzal, mennyire jótékony hatással lehet az egészségedre, ha rendszeresen fogyasztod, legyen szó nyersen történő fogyasztásról, főzésről vagy akár frissen facsart lé formájában? Cikkünkben részletesen bemutatjuk a cékla lenyűgöző tápértékét, azt, hogyan segíthet megőrizni az egészségedet, és milyen kreatív módon illesztheted be a mindennapi étrendedbe. Merüljünk el együtt a cékla csodálatos világában!
A klasszikus cékla vagy a Beta vulgaris növényből származó gyökérzöldség, amely földes-édes ízű. A nyers cékla körülbelül 88%-ban vízből áll. "Jó forrása az olyan vitaminoknak, mint a folsav, és az olyan ásványi anyagoknak, mint a mangán" - teszi hozzá Dr. William Li, az Angiogenesis Foundation orvosa és orvosi igazgatója, az Eat to Beat Disease című bestseller szerzője.
Nem meglepő tehát, hogy a céklát régóta használják gyógyászati célokra. Valójában a tengeri céklától származik, a Földközi-tenger partjainál, valamint Európa és Észak-Afrika partjainál termesztett vadnövénytől. A céklát ősidők óta használják székrekedés kezelésére és a keringés javítására.
Ha céklára gondolunk, legtöbbünknek az édesebb, élénk lila fajta jut eszébe, amelyet általában olyan ételekben használnak, mint a borscs leves. De vannak más fajták is, például a zöld és a sárga cékla, amelyeknek földesebb és diósabb az ízük. Egy másik fajtát, a cukorrépát a 19. században alternatív édesítőszerként használták. A gyökerek és a levelek ehetők, és főzve, párolva, sütve vagy akár nyersen is fogyaszthatók.
A cékla előnyei a nők számára
Jó hír: Nem kell átalakítanod az étrendedet, vagy hosszú órákat töltened az edzőteremben ahhoz, hogy javítsd az egészséged. Egyszerűen csak egy kis cékla beépítése az étrendedbe erőteljes egészségügyi előnyöket biztosíthat a számodra. Ez az a pont, ahol a zöldség igazán ragyog:
1. A cékla javítja a vérnyomást
Ismerjük a menopauzával járó általános egészségügyi gondokat - hőhullámok, súlygyarapodás, ingerlékenység. De a hormonális változások váratlan problémákat is kiválthatnak. Az egyik ilyen példa: Megváltozhat a szervezeted sófelvételének módja, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezethet. Ez fejfájást, szívdobogást és szorongást okozhat.
Ráadásul a tartósan megemelkedett vérnyomás károsíthatja az ereket, ami növeli a stroke kockázatát - mondja Dr. Li. "A magas vérnyomás a szívet is arra kényszeríti, hogy a szokásosnál sokkal keményebben dolgozzon, ami végül szívelégtelenséghez vezethet" - teszi hozzá.
A megmentő: a cékla, amely bizonyítottan csökkenti a szisztolés vérnyomást. Ez azért van, mert a zöldség táplálkozási nitrátokat tartalmaz, "olyan vegyi anyagokat, amelyek a talajban természetesen megtalálható nitrogénből származnak" - magyarázza Dr. Li. "Ezek kémiailag módosulnak a szervezetben, hogy más típusú vegyi anyagokat, például nitrogén-oxidot hozzanak létre". Ez kulcsfontosságú a sejtjeidnek küldött jelzések szempontjából, amelyek segítenek fenntartani az egészséges véráramlást, ami biztonságos tartományban tartja a vérnyomásodat.
2. A cékla fokozza az energiát
Ha olyan vagy, mint mi, valószínűleg észrevetted már, hogy az energiaszinted nem egészen olyan, mint régen. Ez pedig a nap végére kimerültnek érezheted magad, vagy megnehezítheti, hogy élvezd a kedvenc hobbijaidat. Szerencsére a cékla visszaadhatja a vitalitását. A cékla fokozza a mitokondriumok, a sejtek energiamotorjainak működését, amelyek segítenek mindent megtenni, az unokák üldözésétől kezdve a lépcsőn való felmászásig.
Ez azt jelenti, hogy nap mint nap erősebbnek és energikusabbnak fogod érezni magad. Ráadásul a zöldség fokozhatja a sportteljesítményt, megkönnyítve ezzel a testmozgást. A cékla által biztosított jobb véráramlás segít táplálni a szívet, a tüdőt és az izmokat, hogy javuljon a működés.
Sőt, a Contemporary Clinical Trials Communications című szaklapban megjelent tanulmány szerint a cékla 8 héten belül javította a mobilitást a posztmenopauzában lévő nőknél. (A csontok erősítése szintén kulcsfontosságú a mobilitás szempontjából.
3. A cékla stabilizálja a vércukorszintet
Akár egy pohár céklalevet kortyolsz a vacsorához, akár az egész zöldséget az étkezés részeként fogyasztod, a cékla segíthet a vércukorszinted szinten tartásában. A Journal of Nutritional Science című szaklapban beszámoló kutatók szerint azoknál a népeknél, akik céklalevet ittak, alacsonyabb volt az inzulinreakció és jobb volt a glükózszint kontrollja étkezés után.
"A cékla olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, mint a betanin, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik" - magyarázza Dr. Li. (Megjegyzi, hogy ezt a tanulmányt cukorbetegség nélküli embereken végezték, így nem világos, hogy azok, akik már szenvednek a betegségben, ugyanilyen előnyöket tapasztalnak-e).
4. A cékla enyhíti a gyulladást
A gyulladás a betegségek egyik fő mozgatórugója. Valójában a szívbetegségektől kezdve a gyomor-bélrendszeri rendellenességeken át az elhízásig mindenhez hozzájárulhat. A jó hír: a cékla azon képessége, hogy segíthet a szervezetnek nitrogén-oxidot termelni. "A nitrogén-oxid az egészség megőrzésében betöltött szerepének részeként csillapíthatja a gyulladást" - mondja Dr. Li.
A Human Nutrition & Metabolism című folyóiratban megjelent kutatás ezt alátámasztja. A tanulmány szerzői megállapították, hogy a betalainok, a pigmentek, amelyek a céklának élénk lila árnyalatot adnak, csökkenthetik a gyulladást. A Nutrition and Dietary Supplements című szaklapban beszámoló kutatók pedig a gyulladásból eredő ízületi fájdalmakkal küzdők esetében megállapították, hogy a cékla csökkentheti a kellemetlenségeket.
5. A cékla javítja az emésztést
Viszlát, emésztőrendszeri zavarok! A rostban gazdag cékla javítja a bélrendszer egészségét, ami létfontosságú az emésztés és az általános egészség szempontjából. A gyökér oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaz. Ezek a rostok növelik az egészséges mikrobák szintjét a bélben, ami a jobb tápanyag felszívódáshoz, az erősebb bélfalakhoz és a jobb emésztéshez kapcsolódik.
Ha székrekedéssel küzdesz, a rostok is enyhülést hozhatnak. Amikor egy brit vizsgálatban részt vevők megnövelték a rostbevitelüket, 77%-uknál javult a székrekedés.
A cékla rosttartalmának előnyei a nők számára azonban nem érnek csak itt véget. "A jól táplált mikrobiom viszont egészségesebb bélrendszerhez, jobb anyagcseréhez, kevesebb gyulladáshoz vezet a bélben és a test más részein is, valamint jobb általános immunitáshoz" - teszi hozzá Dr. Li.
6. A cékla védi a szívet
Bár már foglalkoztunk azzal, hogy a céklából származó nitrogén-oxid hogyan segít csökkenteni a vérnyomást, ez a hatásos vegyület ennél többre is képes. Véd a szívbetegségektől, a stroke-tól és más szívvel kapcsolatos egészségügyi problémáktól is.
"A nitrogén-oxid által javított véráramlás támogathatja a keringés egészségét, és hozzájárulhat a magas vérnyomás okozta szívbetegségek és a stroke kockázatának csökkentéséhez" - magyarázza Dr. Li. A londoni Queen Mary Egyetem kutatói valóban megállapították, hogy a céklalé rendszeres kortyolgatása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
7. A cékla élesíti a fókuszt
Az étrendi nitrátok ismét hősök, ha az agyműködés támogatásáról van szó. Amikor a nitrogén-oxid fokozza a véráramlást, az élesen tartja az elmédet. "Ugyanaz a jobb keringés, ami az izmokban zajlik, az agyban is megtörténik, ami jobb energiaszinthez és jobb szellemi éberséghez vezet" - mondja Dr. Li. Ráadásul a véráramlás fokozása és a vérnyomás csökkentése az étrendi nitrátok révén támogatja a homloklebenyt, az agyad munkamemóriáját és döntéshozatali központját.
8. A cékla védi a látást
Az időskori makuladegeneráció (AMD), vagyis a központi látás homályosodása a látásvesztés vezető oka. Szerencsére a cékla segíthet a látást rontó állapot kockázatának csökkentésében.
A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című folyóiratban megjelent kutatás szerint a céklából származó magasabb étrendi nitrátbevitel 35%-kal csökkentette az AMD kockázatát. Ismét a jobb véráramlásnak köszönhetjük, mivel a szervezetünk jobban tudja szállítani az oxigént és a tápanyagokat a szemünkbe, hogy támogassa az egészséges látást.
Bónusz: Dr. Li hozzáteszi, hogy a cékla zöldje, a növény föld felett növő leveles része nagy mennyiségű luteint és zeaxantint is tartalmaz, két kulcsfontosságú tápanyagot az AMD kockázatának csökkentése szempontjából.
Hogyan lehet a cékla előnyei a nők számára
A cékla bővelkedik az egészséget fokozó tápanyagokban, függetlenül attól, hogy hogyan élvezed. Azonban "a nyers cékla nagyobb mennyiségű tápanyagot tartalmaz, mint a főtt cékla" - mondja Dr. Li, aki hozzáteszi, hogy a zöldség tápanyagainak hatékony módja lehet a gyümölcslé készítése.
"Ennek ellenére a cékla főzése ízletes módja annak, hogy beépítsük egy ételbe" - teszi hozzá. Örömteli hír, hogy a cékla főzve, párolva, sülve vagy grillezve is finom lesz. Dr. Li személy szerint szereti a sült céklát egy egészséges salátában, pisztáciával és egy kis olívaolajjal és balzsamecettel megcsepegtetve.