A húslevest régóta használják megfázás és influenza házi gyógymódjaként.
Egyes tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a leves gyulladáscsökkentő hatású lehet.
Bár a kutatások szűkösek, a szakértők szerint a tyúkhúslevest érdemes kipróbálni, ha beteg vagy.
Ha beteg vagy, nincs ikonikusabb vigasztaló étel a tyúkhúslevesnél. Az emberek már évtizedek óta - ha nem régebb óta - ehhez a sós klasszikushoz fordulnak, mert megnyugtató melegsége és tápláló összetevői sokak szerint gyógyító erővel bírnak.
Mégis, nem sok tudományos vizsgálatot végeztek ennek a betegnapokon használatos alapételnek az egészségügyi előnyeiről. Egy híres, gyakran idézett 2000-es laboratóriumi tanulmányon kívül, amely szerint a tyúkhúslevesnek gyulladáscsökkentő tulajdonságai lehetnek, a klinikai kutatók nem sok energiát fordítottak a nagymama házi megfázás és influenza elleni gyógymódjának előnyeire.
Én [nem találtam] sok más kutatást, amely kiemelte volna a húsleves konkrét előnyeit a megfázásból való felépülésben - mondta Alyssa Pike, RD, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács táplálkozási kommunikációjának vezető menedzsere.
Természetesen nem minden gyógyítási módszernek kell tudományos bizonyítékokkal rendelkeznie ahhoz, hogy hatékony legyen. (Az egyének anekdotikus hasznot tapasztalhatnak mindenféle olyan dologból, amelyet nem támasztanak alá tanulmányok). De elég sokan számolnak be arról, hogy jobban érzik magukat a húsleves fogyasztása után, hogy érdemes közelebbről is megvizsgálni. Vajon ez a leves tényleg étel mint gyógyszer, vagy csak egy nagy tál hype?
Mitől lehet gyógyító a tyúkhúsleves?
Mint minden több összetevőből álló étel esetében, a húsleves egészségügyi előnyei is az egyes összetevőkön múlnak. A tipikus leves tyúkhúslevesből, csirkehúsból és egy kis sós zöldségből és hagymából áll, mint például sárgarépa, fokhagyma, hagyma és zeller.
Amanda Sauceda, RDN, a Long Beach-i Kaliforniai Állami Egyetem oktatója szerint ezek az egészséges elemek a tyúkhúslevest többé tehetik, mint a részek összege.
"A húsleves összetevői tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek elősegíthetik a szervezet természetes gyógyulási folyamatát" - mondta Sauceda.
A sárgarépa az A-vitamin forrása, amely kritikus fontosságú az immunrendszered egészségéhez, valamint a tápcsatornádat bélelő sejtek számára is, amelyek a szervezeted első védelmi vonalát jelentik." Rámutatott egy 2021-es tanulmányra is, amely szerint a sárgarépából készült kivonat hasznos a rhinovírus ellen.
A hagymát és a fokhagymát vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt is kutatják. Egy 2023 májusában végzett vizsgálat szerint például azok az idős emberek, akik naponta fogyasztottak hagyma- és fokhagymakivonatot, jobban tudtak küzdeni a fertőző légzőszervi megbetegedések ellen.
Még a csirkelevesben lévő víz vagy húsleves is előnyös lehet. Betegség esetén könnyen dehidratálódunk, mondta Pike, ezért hasznos lehet, ha valami vízalapút fogyasztunk.
Ráadásul, ha a gyomor-bélrendszeri betegség miatt elektrolitokat veszítünk, a csirkeleves pótolhatja azokat - nátriumban gazdag, 924 milligramm/csésze.
A csirke csontleves még több elektrolitot, például káliumot, foszfort és kloridot tartalmaz.
A tyúkhúsleves valóban gyulladáscsökkentő?
A híres 2000-es húsleves-tanulmány a gyulladásra gyakorolt hatásával foglalkozott.
"A 2000-es tanulmány alapvetően azt találta, hogy a húsleves gátolta a neutrofil kemotaxist, ami egy divatos kifejezés arra, hogy segített átmenetileg csökkenteni a gyulladást, így a betegek átmenetileg könnyebben lélegezhettek" - mondta Pike.
A tanulmány szerint a levesben lévő összes zöldség és a tyúk, csirke egyenként is rendelkezett ezzel a gátló hatással.
Bár a tyúkhúslevesről nem készültek újabb mérföldkőnek számító tanulmányok, úgy tűnik, hogy 2000 óta nem sok minden változott. Sőt, az eredeti tanulmányt végző Nebraskai Egyetem kutatói 2021-ben újra áttekintették a témát, és megerősítették, hogy "amit a laboratóriumban végeztünk, az valójában nagyon szigorú volt... A munkánk azt mutatja, hogy vannak olyan összetevők a hétköznapi élelmiszerekben, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek".
Hogyan lehet a legtöbbet profitálni a húslevesből?
Szeretnél belekortyolni egy tálba a leggyógyítóbb levesből? Készítsd el magad (vagy kérj meg valakit, hogy készítse el neked) otthon.
"Ideális esetben a házi készítésű csirkeleves lenne a legmegfelelőbb, így két nagy tényezőt tudsz ellenőrizni: a nátriumot és a fűszereket" - mondta Sauceda.
Egyes boltban vásárolt levesek túlzott nátriumot tartalmazhatnak. Amellett, hogy ez hátrányos a vérnyomásra nézve, Sauceda szerint a túlzásba vitt só még a bélrendszeredet is irritálhatja. Ha otthon készítesz csirkelevest, próbálkozz alacsonyabb nátriumtartalmú húslevessel, és adj hozzá sok zöldséget. Vagy ha a boltban vásárolt változatot választod, fontold meg, hogy saját fagyasztott zöldségeket adsz hozzá az extra antioxidánsokért.
Valószínűleg a legjobb, ha a húslevest is szépen, melegen tálaljuk. A forró ételek és italok összefüggésbe hozhatók a pozitívabb érzelmi reakciókkal - ami biztosan nem árthat, ha rosszul érzed magad.
Összességében a tyúkhúsleves nem biztos, hogy csodaszer a betegség megállítására, de ha úgy találod, hogy ettől jobban érzed magad, csak rajta, és szürcsöld.
"A betegségből való felépülés általában részben fizikai, részben mentális folyamat, így még ha a csirkeleves jótékony hatásáról nem is állnak rendelkezésre széles körű adatok, van valami, amiért érdemes egy tál meleg levest megenni, ha rosszul vagy" - mondta Pike. "A melegség, a gőz és a jó íz (bónusz, ha valaki neked készítette!) biztosan jobb kedvre derít - még ha nem is gyógyítja meg teljesen a megfázást."