Macskák trükkjei: Miért döntenek fel tárgyakat, és mi lehet erre a megoldás

Akcióleső
2024.01.19 10:39


Az epikus dorombolás, az imádnivaló bohóckodás és a meghitt ölelés általában elégedetté teszi a macskabarátokat. De aztán ott van a macskák őrülete, hogy felborítanak dolgokat. Mi lehet az oka?


Egyes macskák ragaszkodóak, mások távolságtartóak. Egyesek szeretnek ugrálni és játszani, míg mások inkább a szem elől elrejtőzve lapulnak. Aztán ott van az a dolog, amikor a macska a szoba egyik sarkából a másikba száguld, mintha megszállták volna. Ez csak néhány a macskákkal való együttélés számos szeszélye közül.


Vannak azonban bizonyos állandó kérdések, amelyek minden gazdit megragadnak, függetlenül attól, hogy milyen személyiségű a macskájuk. Például, miért alszanak a macskák olyan sokat? Miért nyávognak a macskák? Miért dorombolnak a macskák? És miért gyúrnak a macskák minden elérhető párnát vagy takarót?


Egy másik kérdés, amely gyakran felmerül - szinte minden alkalommal, amikor egy macska lecsap valamit az asztalról, asztalról vagy pultról -, hogy miért borítanak fel dolgokat a macskák? Vajon a macskáknak ez egy keményen beidegződött rögeszméje, amit mi emberek egyszerű gravitációnak ismerünk? Vagy valami másról van szó?


Miért borítanak fel dolgokat a macskák?

Egy olyan háztartásban, ahol macskák élnek, nagyon kevés dolog biztonságos, ami az asztal tetején - vagy egyébként bármilyen sima felületen - áll. Tollak? A padlóra csapódnak. Az a virágváza? Túl nagy a baj. Véletlenszerű érmék? Le a földre. De miért? Miért borítanak fel dolgokat a macskák? Bár nem sok tudományos kutatás foglalkozott ezzel a kérdéssel, a macskaszakértőknek megvannak a maguk elméletei.


Ez táplálja a játék- és zsákmányszerzési vágyukat

Pamela Merritt macskaviselkedés-szakértő, A macskák útja című könyv szerzője, rámutat, hogy a játék-zsákmányhajtás minden macskában létezik, legalábbis bizonyos fokig. Ennek a késztetésnek a szintje a macska génjeinek és korai élettapasztalatainak a keveréke. A magasabb zsákmányszerzési ösztön azt eredményezheti, hogy a macska a mancsaival felborít dolgokat, hogy így próbáljon többet megtudni a környezetéről.


Felkelti a figyelmet

A macskák csak azért ütnek fel dolgokat, hogy figyelmet kapjanak? Lehetséges, mert gondolj csak bele: Rita Branson Bowman, a macskák viselkedésének szakértője és az alabamai Kitty Kat Haven & Rescue nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója rámutat, hogy ha meglátja, hogy a macskája egy asztal, a pult vagy az íróasztal felé tart, gyorsan reagál. Tehát a macska szemszögéből nézve, ha úgy néz ki, hogy lecsapni készül, az azt jelenti, hogy azonnal akcióba lendülsz.


"A gazdájukkal jól együttműködő macskák számára bármilyen emberi figyelem szórakoztató, legyen az emberi figyelem nevetés, nézés vagy akár szidás" - magyarázza Celia Haddon, macskaviselkedés-szakértő. "Ezen emberi reakciók bármelyike jutalmazza a macskát, aki ezért nagyobb valószínűséggel teszi meg újra. Amit jutalmaznak, azt megismétlik!"


Hogyan vehetem rá a macskámat, hogy ne verjen le dolgokat?

Nem létezik biztos módszer arra, hogy a macskák teljesen abbahagyják a dolgok feldöntését, de van néhány stratégia, amit kipróbálhatsz otthonodban.


1. Ne adj több figyelmet a macskádnak, ha felborít valamit

Ha a cicád azért dönget fel dolgokat, hogy felhívja magára a figyelmedet, próbáld meg nem tudomásul venni, amikor elszabadul a pofozkodó támadás. "A legjobb módszer, ha hátat fordítasz, és figyelmedet valami másra fordítod" - mondja Haddon. "Ne nézz oda. Ne beszélj. Ne nevess. Tedd a tekinteted máshová."


Ne feledd, hogy a macskák kitartó lények, így előfordulhat, hogy akkor is felborítanak dolgokat, ha már többször elfordultál. Haddon azt tanácsolja az embereknek, hogy legyenek türelmesek, és maradjanak következetesek a figyelem megvonásában. "Lehet, hogy nem csak néhány napig, hanem hetekig is eltarthat, de végül a macska rájön, hogy ezt a viselkedést nem jutalmazod".


2. Jutalmazd a macskád más viselkedésért 

Branson Bowman szerint a macskáknak sok pozitív figyelmet adni jó stratégia, amit ki lehet próbálni. Próbáld meg megtanítani őket egy másik módra, amivel elnyerhetik a figyelmedet, és jutalmazd meg őket ezért.


Haddon is kezeskedik ezért a stratégiáért. Ha úgy döntesz, hogy azt szeretnéd, hogy a macskád például csendben üljön a macskaágyában, akkor ott adj neki figyelmet a tekintetével, szóbeli dicsérettel és időnként jutalomfalattal. Vagy ugyanígy ösztönözheted egy bizonyos viselkedés végrehajtására, például arra, hogy be- és kiugorjon az üres kartondobozokból. Kezd azzal, hogy egy kis ételt dobsz egy üres dobozba, majd amikor a macska beugrik, hajoljon oda, és mutassa ki örömét! A legtöbb macska ezt élvezi.


3. Védekezz az unalom ellen azzal, hogy a macskádat aktívan tartod

A macskák unatkoznak, ha nincs elég tennivalójuk, akárcsak az emberek. Haddon azt tanácsolja, hogy a cicáknak (különösen a benti cicáknak) minden nap adjunk rövid játékórákat egy interaktív macskajátékkal, például egy játék horgászbotokkal. Fontold meg a játékok váltogatását, hogy újszerűek maradjanak.


Haddon szerint egy másik módja annak, hogy elnyomd a macskák unalmát: Az etetési időt alakítsd át szórakoztató kincsvadászattá. Ha száraztáppal eteted a macskád, próbáld meg szétszórni a macska falatkáit a házban, hogy legyen mit keresnie. Ha inkább macskaeledel-darabkáktól szeretnéd mentesíteni az otthonod, fontold meg, hogy inkább vásárolsz egy rejtvényetető táblát. Így a száraztápot egy területre korlátozhatod, miközben mentális stimulációt biztosítasz macskabarátodnak.