Az egészséges és ízletes étkezés nem kell, hogy bonyolult vagy időigényes legyen. A zöldséges szivárvány tart pont ezt bizonyítja: egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető fogás, amely nem csak a szemedet, de a gyomrod is kényezteti. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a színes és tápláló ételt, amely tökéletes választás lehet ebédre vagy akár egy különleges alkalomra is.
Miért a zöldséges szivárvány tart?
A zöldséges szivárvány tart nem csak egy étel; ez egy művészeti alkotás is, amely a szezonális zöldségek széles palettáját használja fel. A "szivárvány" a recept nevében a különböző színű zöldségekre utal, amelyek nem csak vizuálisan teszik vonzóvá az ételt, de különféle tápanyagokat is biztosítanak. A sárgarépától a spenóton át a lilakáposztáig minden zöldség hozzájárul az ízorgiahoz.
Adag: 4 Elkészítés: 20 perc Sütés: 20 perc
HOZZÁVALÓK
- 26 cm-s piteformához
- 1 db friss leveles tészta
- 1 db padlizsán
- 1 db zöld cukkini
- 1 db sárga cukkini (helyette 2-3 db sárgarépa)
- 100 g fekete erdő sonka
- 50 g sajt reszelve
- 2 db tojás
- 1 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- só, bors
ELKÉSZÍTÉS
- A zöldségeket vékonyra gyaluljuk és sóval, borssal megszórjuk őket.
- A piteformát kivajazzuk és beleegyengetjük a leveles tésztánkat, úgy hogy kb. 2 cm-t túllógjon.
- A zöldségeket és a sonkát állítva kintről befelé haladva szépen elkezdjük kör alakban váltogatva a leveles tésztára pakolni. ( Ha a padlizsán túl széles lenne vágjuk félbe)
- Amint ezzel megvagyunk kézi habverővel összekeverjük a tojást, a tejszínt és a tejfölt.
- Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a reszelt sajtot.
- Az tojásos keveréket a zöldségekre öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc pirosra sütjük.
MEGJEGYZÉSEK
Senkit ne tévesszen meg a frissen kisült finom illata, hiszen ez a pite akkor tökéletes, ha már nagyjából kihűlt és megdermedt.
Forrás: A recept eredetije a https://egykanallal.hu/ weboldalon található, ahol további inspiráló és egészséges recepteket fedezhetsz fel.