Hogyan készítsünk rántottát a mikrohullámú sütőben? Gyors és egyszerű útmutató

Akcióleső
2024.02.22 04:53


Persze, bármit betehetsz a mikrohullámú sütőbe, de ez nem mindig jó ötlet. Tudd meg, mit mondanak a főzési szakértők a mikrohullámú rántottáról.


A frissen a serpenyőből készült rántotta élvezete kiváló módja a nap indításának, de néha a reggelek túl hektikusnak tűnnek ehhez. Ha ezt jól ismered, talán már elgondolkodtál azon, hogy van-e mód arra, hogy felgyorsítsd a dolgokat, és mégis megkapd a finom reggelit, mielőtt kiszaladnál az ajtón. 


Lehetséges mikrohullámú rántottát sütni? És ha igen, akkor a tojásod finom, habos lesz, a kedvenc recepted minden ízével, vagy egy gumiszerű összevisszaság lesz belőle?


Elmondjuk a részleteket arról, hogy felveheted-e a tojást a mikrózható ételek listájára - és hogy mit gondolnak a séfek erről a főzési hackről. 


Lehet rántottát készíteni a mikrohullámú sütőben?

Igen, rántottát lehet készíteni a mikrohullámú sütőben! A mikrohullámok úgy főzik meg az ételt, hogy az ételben lévő vízmolekulákat rezgésbe hozzák, ami viszont hőt és gőzt termel. A tojás összetétele 74%-ban víz, így ideális a mikrohullámú sütőben történő rántáshoz. (Feltéve, ha követed az utasításokat!) 


Egyébként a mikrohullámú sütőben és a sütőben is lehet keményre főzni, párolni és tojást készíteni. Ki gondolta volna?!


Ami a mikrohullámú rántottát illeti, tökéletes gyors és egyszerű reggeli szendvicsekhez, reggeli burritókhoz vagy sima fogyasztásra egy kis sóval és borssal.


Jó íze van a mikrózott tojásnak?

"A mikrohullámú rántotta íze nem sokban fog különbözni a tűzhelyen készültétől, különösen, ha jól fűszerezed" - mondja Rebecca Eisenberg, a The Practical Kitchen nevű főzős weboldal alapítója. "Ahol igazán észrevehető a különbség, az a textúra. A serpenyőben lassan főzött rántotta krémes, bolyhos, túrószerű textúrájú lesz, míg a mikrohullámú sütőben főzött rántotta kissé sűrűbb textúrájú lesz, kicsit inkább egy omlettre hasonlít".


Hogyan készítsünk rántottát a mikrohullámú sütőben?

A mikrohullámú rántotta elkészítésének egyik legnagyobb előnye, hogy a rántottát egy tálban készítheted el, főzheted meg és fogyaszthatod el, így az előkészületek és a rendetlenség minimálisra csökken. Egyszerűen csak üsd fel a tojásokat egy kis mikrohullámú sütőre alkalmas tálba, verd fel jól egy csipet sóval az ízesítés érdekében, és adj hozzá egy kis folyadékot. És ne hagyd ki az utolsó összetevőt sem. 


"Ha rántottát akarsz főzni mikrohullámú sütőben, mindenképpen javaslom, hogy adj hozzá egy kis extra nedvességet vagy zsírt" - mondja Eisenberg. "Egy kis tej, tejmentes tej vagy akár egy kis víz is megteszi". Ettől a tojás habosabb lesz, az extra zsír pedig - például a teljes tejben vagy a fél-fél tejben - krémesebb textúrát és ízt ad neki.


Az ultra-luxus rántottához egy pici tejszínt vagy olvasztott vajat is adhatsz, amitől a tojás íze gazdag és kényeztető lesz. Ha fűszerekkel, reszelt sajttal vagy olyan keverékekkel szeretnéd feldobni a rántottát, mint a salsaszósz, szójaszósz vagy morzsolt szalonna, akkor itt az ideje, hogy ezeket is belekeverd.


Ezután mikrohullámú sütőbe tesszük a tojásokat. A mikrózás során időnként meg kell keverni egy villával, de lehet, hogy egy perc is elég lesz. A lényeg, hogy jól figyeljük őket, és amint alig látszik, hogy megdermedtek, vegyük ki őket. 


A tojások a saját gőzükből tovább főnek - olyan gyorsan, hogy a habosból gumiszerűvé válhatnak az alatt az idő alatt, amíg a tál a mikrohullámú sütőből az asztalra kerül. Ha akkor veszed ki a tojást a mikrohullámú sütőből, amikor még kissé alulfőtt, akkor mire eléggé kihűl, tökéletesen átsül, hogy megehesd.


Mennyi ideig kell a tojást a mikrohullámú sütőben sütni?

A mikrohullámú rántotta elkészítéséhez rövid időközönként kell főzni. A rántáshoz szüneteket kell tartanod, de a szakaszos mikrózással a fő cél az, hogy a tojás ne legyen gumiszerű. A tojás látványosan gyorsan fő a mikrohullámú sütőben, és a "kész" állapotból szó szerint másodpercek alatt "túlfőtt" állapotba kerülhet. Ez a kimért megközelítés biztosítja azt is, hogy a tojás nem robban szét a mikrohullámú sütőben. 


Minden mikrohullámú sütő más és más, és egyesek gyorsabban főznek, mint mások. Ezenkívül a tál mérete, alakja és összetétele is befolyásolhatja, hogy a tojás milyen gyorsan fő meg. Amikor először készítesz mikrohullámú rántottát, tartsd szemmel, hogy megtudd, pontosan mennyi idő alatt fő meg a tojás a mikrohullámú sütőben. Egyeseknél ez mindössze egy percig tart. Másoknak akár kettő is lehet. 


Legyél türelmes: Ezt a technikát könnyű elsajátítani, és ha egyszer rájöttél, hogy neked mi a jó, akkor profiként fogod elkészíteni a mikrohullámú rántottát!


Mikrohullámú rántotta recept

Hozzávalók:

-3 tojás

-3 evőkanál tej, tejmentes tej (pl. zabtej vagy mandulatej) vagy víz

-csipetnyi só


Útmutató

Egy kis, mikrohullámú sütőre alkalmas tálban verjük fel a tojásokat, a tejet (vagy a vizet) és a sót egy villával simára.

Mikrózd a tojásokat magas fokozaton 30 másodpercig. Keverd jól össze a tojásokat, a tál oldalát villával vagy kis szilikon spatulával kapargatva, majd további 30 másodpercig mikrózd.


Keverd megint a tojásokat. Ha éppen csak megdermedtnek tűnnek, hagyd őket legalább 30 másodpercig hűlni, majd tálald. Ha a rántotta túl folyósnak tűnik, további 15 másodpercig mikrózd, keverd meg, majd ismételd meg, amíg a tojás alig szilárdul meg és aranysárgának tűnik.

Hagyd a tojásokat kissé kihűlni, majd azonnal tálald.