Van-e valódi egészségügyi előnye annak, ha megmossuk a rizst főzés előtt?

Akcióleső
2024.04.06 09:54


Az interneten népszerűvé váltak a viták arról, hogy meg kell-e mosni a rizst főzés előtt, és a szakértők szerint a gyakorlatnak lehetnek előnyei.

A rizs mosása pelyhesebb végterméket eredményezhet, és van rá bizonyíték, hogy segíthet eltávolítani a rizsben lévő nemkívánatos szennyeződéseket.


A rizs öblítése vagy áztatása azonban néhány hasznos rostot és tápanyagot is eltávolíthat.


A rizs könnyen elkészíthető alapélelmiszer, amely sok ember étrendjének alapvető része. Mielőtt azonban egy fazék vízbe dobnád a rizst, vajon az a legegészségesebb, ha előbb megmosod?


Legyen szó hosszú vagy rövid szemű, fehér vagy barna rizsről, a rizs az egyik leggyakoribb élelmiszer a világon. Ha főzöl egyáltalán, akkor biztos, hogy valószínűleg készítettél már rizst. Ez az egyszerű folyamat általában abból áll, hogy a rizsszemeket forró vízben addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.


Bár a rizs mosása nem szükséges előfeltétele e gyakori étel elkészítésének, élelmiszerbiztonsági és kulináris okai is vannak annak, hogy egyesek a rizsszemeket főzés előtt átöblítik.


A TikTok-on a rizsben lévő arzénről szóló beszéd és a pelyhesebb végtermék ígérete táplálta a rizsmosás népszerűségét. Az ilyen típusú videók nagyobb beszélgetéseket is elindítottak arról, hogy a rizs öblítésének legjobb módja a legegészségesebb eredmény elérése érdekében.


Íme, mit mondanak a szakértők arról, hogy egészségesebb-e a rizst főzés előtt átöblíteni, vagy ez a gyakorlat egyszerűen felesleges lépés:

A rizs mosása élelmiszerbiztonsági és kulináris előnyökkel járhat. Ahogy sokan állítják, a szakértők szerint is igaz, hogy az öblítéssel a rizs a túlzottan ragacsosból felhőszerűvé válhat.


"A rizs főzés előtti mosása segít eltávolítani a helyi keményítőt, ami főzéskor pelyhesebb textúrát ad a rizsnek" - mondta Kaitlin Sass, a Lundberg Family Farms rizstermelő cég élelmiszertudósa és vezető kutatási és fejlesztési menedzsere.


Ha ez a helyi keményítő csökken, a rizsszemek kevésbé ragadnak egymáshoz, ami kevésbé csomós eredményt eredményez.

A kulináris alkalmazáson túl van egy másik ok is, amiért érdemes megmosni a rizst: biztonságosabbá teszi az elfogyasztását.


Sass szerint a rizs öblítése segíthet kimosni a nemkívánatos anyagokat, beleértve minden olyan maradékot, amely a gazdaságból az asztalra kerülhet, például szennyeződéseket vagy apró kavicsokat.


A mosás az élelmiszercsomagolásból is eltávolíthat néhány mikroműanyagot. A Journal of Hazardous Materials című folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány szerint a rizs főzés előtti mosása 20-40%-kal csökkentette a műanyagszennyezést.


Arra is van korlátozott bizonyíték, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható rizs tisztítása csökkentheti annak arzénkoncentrációját. Az arzén természetes módon megtalálható a talajban és a vízben, és mérgezőnek számít.


Egy 2023-as felülvizsgálat megállapította, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jelentése szerint a szervetlen arzén koncentrációja a fehér rizs esetében általában átlagosan 92 ppb (parts per billion), a barna rizs esetében pedig 154 ppb. Az FDA nem rendelkezik iránymutatással a rizs arzéntartalmára vonatkozóan, de a csecsemőknek szánt rizspelyhek esetében 100 ppb-ben határozza meg.


Az éghajlatváltozás is súlyosbíthatja a problémát - a kutatók szerint a melegebb hőmérséklet magasabb arzénkoncentrációhoz vezethet a rizsben.


A kutatások szerint azonban a rizs öblítése otthoni megoldást jelenthet a fehér rizs toxicitásának csökkentésére. A barna vagy fehér rizsből származó arzén eltávolítására pedig kipróbálhatod a forrázott rizst - a rizst öt percig forró vízbe kell tenni, mielőtt a vizet le öntöd róla, és a rizst a szokásos módon megfőzheted


"Az FDA szerint, ha 6-10 rész vízben főzünk egy rész rizshez, és főzés után lecsöpögtetjük a vizet, az 40-60%-kal csökkentheti a szervetlen arzéntartalmat" - tette hozzá Taylor Janulewicz, RDN, arizonai magánpraxisú dietetikus.


Azonban még ha meg is mosod a rizst, hogy megszabadulj az arzéntól, ez nem egy biztos módszer.

Bár a rizs öblítésében lehet némi potenciál az arzénszint csökkentésére, a bizonyítékok nem meggyőzőek, és a csökkentés mértéke változó.


Azt is fontos megemlíteni, hogy a nemzeti és globális egészségügyi szervezetek, például az FDA, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és mások ellenőrzik a rizst (és más élelmiszereket), hogy az arzénszint általában biztonságos legyen - tehát a mosás nem feltétlenül szükséges, tette hozzá Sass.A rizs mosásának hátrányai

Bár a rizs mosása javíthatja a rizs állagát és megszabadíthatja a nem kívánt anyagoktól, nem szabad túl sokáig áztatni a szemeket.


A rizs többszöri, hosszú ideig tartó öblítése vagy áztatása a főzés előtt megfoszthatja a rizs tápanyagainak egy részét.


Miközben a rizs mosása eltávolítja a helyi keményítőt, eltávolíthat egy kis mennyiségű hasznos rostot, az úgynevezett rezisztens keményítőt is. Ez a rezisztens keményítő azonban - amely a jobb bélműködéssel és a stabil vércukorszintekkel hozható összefüggésbe - valójában megnövekedhet, ha a rizst hűtjük.


A rizs öblítése azonban olyan tápanyagokat is csökkenthet, mint a vas vagy a vízben oldódó B-vitaminok, köztük a folsav, a niacin és a tiamin. Sőt, a rizs túlzott mennyiségű vízben való főzése - ami az arzén csökkentésére használt módszer - 50-70%-kal csökkentheti ezeknek a tápanyagoknak a szintjét. Ha aggódsz amiatt, hogy elegendő mennyiségű ilyen tápanyagot kapj az étrendedbe, érdemes kihagyni a rizs öblítését.


Egyéb egészséges szokások a rizs készítéséhez

Függetlenül attól, hogy úgy döntesz-e, hogy főzés előtt leöblíted a rizst, vannak más szokások is, amelyeket szem előtt kell tartanod az egészséges és ízletes rizskészítéshez.


Kezdjük azzal, hogy az arzénterhelés csökkentése érdekében a legjobb, ha nem eszünk rizst - sem mosottat, sem mosatlanul - túl gyakran. A rizs gyakori, napi többszöri fogyasztása egészségtelen lehet, különösen a csecsemők és a gyermekek számára, akiknek a szervezete érzékenyebb lehet a túlzott expozícióra.


A Kaliforniában, Indiában vagy Pakisztánban termesztett fehér basmati rizs, valamint az amerikai szusi rizs biztonságosabb választás lehet, továbbra is releváns lehet, bár a friss információk és kutatások fényében érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni.


A basmati rizs, különösen az India, Pakisztán és Nepál területein termesztett változatok, továbbra is kedvelt választás az egészségtudatos fogyasztók körében, mivel alacsonyabb a glikémiás indexük (50-58 között mozog), magas a rost-, B1-, B6-vitamin-, folát-, réz-, magnézium-, cink-, és kis mennyiségben vas tartalmuk. Ezek a tulajdonságok hozzájárulhatnak a vércukor-szint stabilizálásához és egészségesebb táplálkozáshoz.


Ha mégis beilleszted a rizst az étrendedbe, kísérletezz a különböző elkészítési módokkal. Ha megszoktad, hogy a szemeket egyszerűen csak vízben megfőzöd, próbáld meg helyettesíteni egy alacsony nátriumtartalmú csontlevessel az extra íz és fehérje érdekében.


Ne feledd azt sem, hogy a rizs nem csak kiegészítő szerepet játszhat az étkezések során. A nagyobb étrendi változatosság érdekében kipróbálhatod a gabonatálak vagy a rizottó elkészítését, vagy használhatsz rövid-, közép- és hosszú szemű fajtákat, hogy felcseréld a szokásos rizsrutinodat.


És hogy felerősítsd a rizsételek egészségfaktorát, időnként válassz teljes kiőrlésű barna rizst. Érdemes lehet lépéseket tenni az arzéntartalom csökkentése érdekében, de általában véve a barna rizs több rostot és fehérjét tartalmaz, mint a fehér rizs, így tápláló választás.