14 jel és tünet, hogy alacsony a D-vitamin szinted

Akcióleső
2024.04.06 16:32


A D-vitamin-hiány akkor jelentkezik, ha szervezetedbe nem jut be vagy nem dolgozza fel a megfelelő mennyiségű D-vitamint. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, így a hiány csontritkuláshoz (alacsony csontsűrűség) és törésekhez (csonttöréshez) vezethet. További alacsony D-vitamin tünetek közé tartozik az izomgyengeség, a görcsök, a hajhullás, valamint a fáradtság vagy kimerültség.


A legtöbb ember rendelkezik  D-vitaminnal, amelyre a szervezetének szüksége van, de az Egyesült Államokban minden negyedik felnőtt hiányos. Ennek részben az az oka, hogy a D-vitamint nem olyan könnyű természetes úton bevinni, mint más tápanyagokat. A szervezeted D-vitamint termel, amikor a napon tartózkodsz, és megtalálható olyan élelmiszerekben is, mint a hal, a tojássárgája és a dúsított ételek – valamint kiegészítő formájában.


A D-vitamin hiányt  nehéz lehet diagnosztizálni, mert vagy nem okoz tüneteket, vagy tünetei átfednek számos egészségügyi állapottal. A jó hír: a D-vitamin-hiány viszonylag könnyen kezelhető étrend-kiegészítőkkel, ha az orvosod megállapítja, hogy hiányos vagy.


1. Fáradtság és fáradtság

Nem világos, hogy az alacsony D-vitamin szint miért okozhat fáradtságot vagy kimerültséget, de számos tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin-kiegészítőket szedők fáradtságuk javulásáról és általános energiaszintjének növekedéséről számoltak be.


2. Gyakori betegségek

A D-vitamin erősíti az immunrendszert. Ha folyamatosan megbetegszel – vagy akár kisebb fertőzések is súlyosan hatnak rád, a hiányosság lehet a felelős. Valójában egyes kutatások összefüggést találtak az intenzív osztályokon (ICU) élők magasabb betegségsúlya és a D-vitamin alacsony szintje között.


Ezt a COVID-19 megjelenése után ismét megvizsgálták. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akiknek hiányosságai vannak, nagyobb a kockázata annak, hogy elkapják a COVID-t, és megbetegedjenek a vírustól.


3. Izomfájdalom és izomgyengeség

A D-vitamin elősegíti az izomműködést. Az alacsony D-vitamin szint növelheti az olyan tünetek előfordulásának valószínűségét, mint az izomtónus csökkenése, sorvadás (izomvesztés), gyengeség és fájdalom. Az izomtömeg és -erő elvesztése hajlamosabbá teheti az esést is.


4. Hátfájás

Az izomerő elvesztése fokozott stresszhez vezethet a hát- és nyakizmokban, ami hátfájáshoz vezethet.


Különösen a derékfájás gyakori panasz a D-vitamin hiányban szenvedők körében. Egyes szakértők azt javasolják, hogy a derékfájásban szenvedőket D-vitamin-hiányra szűrjék, mivel az olyan kezelések, mint a D-vitamin-kiegészítők, enyhíthetik a fájdalommal kapcsolatos tüneteket.


5. Csonttörések és csontritkulás

Szervezetünk a D-vitaminra támaszkodik, hogy segítse a kalcium felszívódását és a csontok növekedését, amelyek egész életünk során sűrűek és erősek maradnak. Ennek hiánya felnőtteknél osteomalaciát okozhat, amely a csontok meglágyulásához vezet.


Ez a csontsűrűség csökkenéséhez vezethet, ami hozzájárulhat csontritkuláshoz és törésekhez (csonttörés). Az 50 év feletti nőknek körülbelül 50%-a csontritkulás miatt gyakoribbak a csont törések.


A csontritkulás kockázata az életkorral növekszik. Az Országos Osteoporosis Alapítvány napi 400-800 nemzetközi egység (NE) D-vitamin bevitelét javasolja 50 év alatti felnőtteknek, 800-1000 NE D-vitamin bevitelét az 50 év felettieknek.


6. Hajhullás

A D-vitamin fontos szerepet játszik a haj ciklusának szabályozásában, beleértve az új haj regenerálódását is. Ennek ellenére lehetséges, hogy a hiány lassíthatja  a haj növekedését .


Az alopecia egy  autoimmun betegség, amely hajhullást okoz. Az alopeciában szenvedőknek alacsonyabb a D-vitamin szintje, és helyi D-vitamin-kezeléseket alkalmaztak a tünetek javítására.


7. Depresszió

A kutatás vegyes azzal kapcsolatban, hogy a D-vitamin-kiegészítők szedése javíthatja-e a depresszió meglévő tüneteit , de számos tanulmány és áttekintés kimutatta, hogy a D-vitamin hiányban szenvedőknél fokozott a depressziós epizódok kockázata.


8. Súlygyarapodás

Az alacsony D-vitamin súlygyarapodást okozhat . Az elhízott emberek (többlet zsírsejtek) 35%-kal nagyobb valószínűséggel szenvednek D-vitamin hiányban, mint az elhízottak. Emellett 24%-kal nagyobb valószínűséggel szenvednek D-vitamin hiányt, mint a túlsúlyosnak tartott emberek .


Az egészségügyi szolgáltatók a testtömegindex (BMI) nevű eszköz segítségével diagnosztizálják az elhízást . A BMI tökéletlen eszköz, mert kizárólag a te magasságodon és testsúlyodon alapul. A szolgáltatók figyelembe vehetik a derékbőségedet is (a derék körüli méret). A kutatások azt sugallják, hogy a has körüli zsírszövet (testzsír) nagyobb mennyisége növelheti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegség és a cukorbetegség  .


A D-vitamin zsírszövetben való felhalmozódása magyarázatot adhat arra, hogy az elhízott emberek vérében miért alacsony a D-vitamin szintje. A zsírsejtek megtartják a vitaminokat, és nem juttatják őket hatékonyan a vérbe.


9. Ekcéma

A D-vitaminról ismert, hogy befolyásolja az immunrendszert és a bőr barrier funkcióját, mindkettő kritikus az ekcéma kialakulásában. Az ekcéma olyan krónikus bőrbetegségek csoportja, amelyek bőrgyulladást, irritációt és duzzanatot okozhatnak.


Az alacsonyabb vérszérum D-vitamin szintet az ekcémás tünetek gyakoribbá és súlyosbodásával hozták összefüggésbe.


A D-vitamin tabletta formájában történő kiegészítése javíthatja a téli ekcémát.


10. Fogszuvasodás csecsemőknél és kisgyermekeknél

A D-vitamin kulcsfontosságú a fogak egészsége szempontjából, beleértve a csecsemő- és gyermekkori fogak kialakulását – ez egy újabb ok, amiért olyan fontos a prenatális vitaminok szedése.


Egy vizsgálatban a D-vitamin vérszintjét mérték terheseknél, majd egyéves korukban ellenőrizték a babáik fogait. A kutatók azt találták, hogy a gyenge zománcú és fogszuvasodásban szenvedő gyermekek szüleinek szignifikánsan alacsonyabb volt a D-vitamin szintje a terhesség alatt, mint az egészséges fogakkal rendelkező gyermekek szüleinek.


11. Fogínybetegség és fogvesztés

A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges fogakhoz és ínyhez, mert segíti a kalcium felszívódását.

Az alacsony D-vitamin gyengítheti a fogakat, és fogékonyabbá teheti a fogszuvasodást, a töréseket és a szuvasodást.


Összefügg a parodontitis fokozott kockázatával is, valószínűleg az immunrendszerrel való kapcsolata miatt. A parodontitis ínygyulladást okozó fogínybetegség. Úgy tűnik, hogy a D-vitamin csökkenti a gyulladást és a fogak körüli szövetek mineralizációs hatását.


12. Húgyúti fertőzések

A D-vitamin segít megelőzni a fertőzést azáltal, hogy segíti szervezetedet természetes antibiotikumok termelésében. A D-vitamin-hiány a húgyúti fertőzések (UTI) kockázati tényezője lehet, különösen azoknál, amelyeket a nők születéskor határoznak meg.


A húgyúti fertőzések olyan bakteriális fertőzések, amelyek a húgyúti rendszer bármely részét érintik – beleértve a hólyagot, a veséket, az uretereket és a húgycsövet. Kutatások kimutatták, hogy a visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedőknél alacsonyabb lehet a D-vitamin szintje.


13. Inkontinencia

A D-vitamin kritikus az izomerő szempontjából. A hiány hozzájárulhat a medencefenék gyengüléséhez – az izmok függőágyához, amely támogatja a hólyagot, a hüvelyt, a méhet és a végbelet.


Egy 2019-es metaanalízis megállapította, hogy a medencefenék-rendellenességben (PFD) szenvedő betegek D-vitamin szintje lényegesen alacsonyabb volt, mint a PFD-ben nem szenvedőkben.


A PFD magában foglalja a vizelet inkontinenciát és a széklet inkontinenciát, valamint a kismedencei szervek prolapsusát – amikor a medenceizmok gyengülnek és lejjebb esnek a medencében, néha kidudorodva a hüvelybe. További kutatásokra van szükség a D-vitamin és ezen állapotok közötti lehetséges összefüggések meghatározásához.


14. Angolkór

Az angolkór a gyermekek csontjainak lágyulása és gyengülése. Szülőtől örökölhető, vagy elhúzódó D-vitamin-hiányhoz köthető (táplálkozási angolkór).


A 3-36 hónapos gyermekek a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, mivel csontjaik gyorsan nőnek. A 19. század végén az orvosok rájöttek, hogy a D-vitaminban gazdag csukamájolaj segít megelőzni és kezelni az angolkórt a gyermekeknél. A gyártók az 1930-as években adtak először D-vitamint a tejhez, és azóta az angolkór ritka lett.


Ha táplálkozási angolkórt diagnosztizálnak, a kalcium- és D-vitamin pótlás néhány hónapon belül, néha néhány napon belül korrigálja a legtöbb csontkárosodást. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy minden csecsemő, gyermek és serdülő legalább napi 400 NE D-vitamin bevitelt kapjon.


Mikor kell kapcsolatba lépni egy orvossal

Fordulj az orvosodhoz, ha neked vagy gyermekednek csont- vagy hajhullás, izomfájdalmak vagy fáradtság tünetei vannak, vagy ha gyakran megbetegszik, vagy egyértelmű ok nélkül csonttöréseket tapasztalsz. Az orvos felmérheti a tüneteket, és diagnosztikai teszteket (például vérvizsgálatot) rendelhet a D-vitamin szint, valamint más tápanyagszint ellenőrzésére. Ha az eredmények azt mutatják, hogy D-vitamin hiányban szenvedsz, az orvos javasolhatja a D-vitamin-pótlás megfelelő adagját.


A kiegészítők kipróbálása előtt mindig konzultálj egészségügyi szakemberrel. Az étrend-kiegészítőket az FDA minimálisan szabályozza, és lehet, hogy megfelelőek a számodra, vagy nem. A kiegészítők hatása személyenként változik, és számos változótól függ, beleértve a típust, az adagolást, a használat gyakoriságát és a jelenlegi gyógyszerekkel való kölcsönhatásokat. A kiegészítőkből származó túl sok D-vitamin káros mellékhatásokkal járhat.


A D-vitamin létfontosságú tápanyag, amely számos alapvető előnnyel jár a csontok, az izmok, az idegek és az immunrendszer számára. A túl kevés D-vitamin olyan tünetekhez vezethet, mint a fáradtság, gyakori betegségek vagy csonttörések, hajhullás, valamint izom- és csontfájdalmak. Gyermekeknél a súlyos hiány angolkórt és fogszuvasodást okozhat.