Hogyan használj kávézaccot a növényeid virágzásához: Praktikus útmutató

Akcióleső
2024.02.14 10:14


Ha megpróbálod organikusan kezelni a szobanövények kártevőit, és szeretnéd megtanulni, hogyan kell komposztálni, érdemes beleásnod magad a kávézacc újrahasznosításának ötletébe a növények számára. Doug Oster, kertészeti könyvek szerzője és a The Organic Gardener rádióműsor társ-műsorvezetője szerint "ez az egyik olyan összetevő - könnyen beszerezhető, gyorsan lebomlik".


És mint minden élő anyag, teszi hozzá nevetve, ez is komposztálódik.


Igen, a kávézacc üzemanyagot juttathat a kertedbe, szobanövényeidbe és a reggeli rutinodba is. Évszaktól és helytől függetlenül elkezdhetsz dolgozni ezeken a konténerkerti ötleteken, és csökkentheted az élelmiszer-hulladékot az ünnepekre ajándékba kapott komposztládákkal. Még a szobanövények is felélénkülnek a kávézaccal, ha betartasz néhány irányelvet a csészétől a komposztig.


A kávézacc jó a növényeknek?

Még szép, hogy jó! A kávézacc használata a növények számára javítja a talajt és csökkenti a hulladéklerakókban keletkező hulladékot. A használt kávézacc a talajba történő egyszerű bedolgozásával segíthet a levegőztetésben, a vízelvezetésben és a vízvisszatartásban. Ami még ennél is fontosabb, a kávézacc hozzáadja a talajhoz a létfontosságú nitrogént, amely lehetővé teszi a növények számára a víz és a tápanyagok felvételét.


Nem számít, hogy koffeinmentes vagy normál kávét iszol - mindkettő megteszi a hatását. Ami a formátumot illeti, a használt őrölt kávé az arany standard, bár egyes növények a nem főzött kávét is elviselik. A hangulat és a kert javítása érdekében próbáld meg elsajátítani a tökéletes kávét, a kávézaccot pedig tegyed félre későbbre.


Ami a szobanövényeket illeti, egy teáskanálnyi elhasznált kávézacc a legtöbb növény talajába keverve beválhat. A szuperhígított kávézacc akár alkalmi öntözésre is használható. Ne feledd, hogy a kávézacc segít a vízvisszatartásban, ezért a gyökérrothadás elkerülése érdekében hagyd ki a pozsgás (szárazságtűrő növények) és a száraz talajt kedvelő növényeket.


Milyen növényeknek jó a kávézacc?

A beltéri és a kültéri növényeknek egyaránt jót tehet egy kis kávézás, de ez nem jelenti azt, hogy a kertben a kávézást egyféleképpen lehet megközelíteni. A legjobb eredmény érdekében használd a növényeknek legjobban megfelelő kávézaccot.


Sonia Uyterhoeven, a New Jersey-i Greenwood Gardens kertészeti vezetője szerint a kertben a legjobban a lefőzött kávé működik. "Amikor kávét főzünk, minden savasság kimosódik" - mondja. Ez azt jelenti, hogy nem fogja megváltoztatni a kert pH-szintjét. A használt kávézaccot az egész kertben a talajba keverheti, de ő inkább a komposzthoz adja, ami összességében jobb kerti táplálék.


A pörkölt, de soha nem főzött kávé megfelel a savakat kedvelő növényeknek, köztük a rododendronoknak, azáleáknak, hortenziáknak, Pieriseknek, andromédáknak és kaméliáknak. Uyterhoeven azt javasolja, hogy vékony rétegben szórjuk ezeket a kávézaccokat egy réteg mulccsal együtt a savkedvelő növények ágyása köré.


A zöldségágyásba Oster csak a komposztált kávézaccot ajánlja. Az áfonyának jót tesz a savas környezet, amihez a kávé hozzájárulhat. A magasabb nitrogénszint a spenótnak, a salátának, a rukkolának és a mustárzöldnek is segítene. 


Mely növényekkel nem szabad ezt kipróbálni?

Nem minden növény érzékeny a használt kávézaccal kevert talajra. Vegyük például a zöldségeskertet. Ha sajátot termesztesz, és azt szeretnéd, hogy a tiéd jól fejlődjön, kerüld a kávézacc hozzáadását közvetlenül önmagában.


És azoknak, akik mindig azt kérdezik: Jó-e a kávézacc a paradicsomnövényeknek? A rövid válasz: nem. Oster paradicsomra specifikus trágyát, jól elkorhasztott trágyát vagy kiegyensúlyozott komposztot ajánl. Ugyanez vonatkozik a paprikára is.


A kávézacc a palántákat is elriaszthatja, ezért hagyd el azokat a területeket, ahol magról indítottad a növényeket. Más növények, amelyek nem szeretik a reggeli kávéfőzés maradványait? A gyomok - és ez jó dolog. Kísérletezz olyan területeken, ahol a gyomok magot vetnek és virágoznak. A talaj lehet a legjobb illatú szerves gyomirtó!


Hogyan használd a kávézaccot a növények számára?

Ha közvetlenül a növényekhez akarod adni a kávézaccot, ne feledd azokat a szabályokat a savasságról. Hortenziák és azáleák esetében jó, ha egy vékony réteget adsz maguk köré a növények köré. Még egy maradék zacskó őrölt kávé, amelyet még nem főztek le, is működhet. Csak próbáld meg elkerülni, hogy a kávézacc tömör masszává váljon, mivel az elzárhatja a vizet.


Kávézacc a komposztban

A komposztnak barna és zöld anyagokra van szüksége a hatékony működéshez. Megjelenése ellenére a kávézacc "zöldnek" számít - azaz nitrogént ad hozzá. Oster arra törekszik, hogy a zöld anyagok és a barna összetevők, például újságpapír és száraz levelek 50-50%-os arányban keveredjenek. Amikor kávézaccot adsz hozzá, beleteszed a papír kávéfiltert (nyugodtan tépd kisebb darabokra) és egy réteg szalmát.


A komposzt felhasználásához várj, amíg az teljesen lebomlik (ez a hőtől, az összetevőktől, a helytől és más változóktól függően hónapokig vagy évekig is eltarthat). Kora tavasszal vagy a vegetációs időszak végén egyenletesen szórd szét az ágyásokban. Új ültetvények esetében a komposztot keverd össze a meglévő talajjal.


Kávézacc trágyaként

Bár a kávézacc megváltoztathatja a talaj savasságát és nitrogént adhat hozzá, közvetlen trágyaként való használata időigényes. Ha a kávét lefőzték, a savasságot már semlegesítették. Az elhasznált kávézaccot enyhén a talajba lehet szántani, vagy szét lehet szórni az ültető ágyásban. Hosszabb időbe telik, amíg lebomlik és nitrogént szabadít fel, ezért adjunk hozzá egy másik trágyát, amíg a kávé lebomlik a talajban.


Legyél okos a kávézacc felhasználási helyével kapcsolatban. Ne feledd, maradj inkább a növényeknél és a cserjéknél, mint a zöldségféléknél, ha el akarod kerülni az elhalt növényeket.


Kávézacc a kártevők ellen

Senki sem szereti a csigákat a kertben. És bizonyára nem árt, ha megpróbáljuk elriasztani őket néhány használt kávészemcsével. Önmagában vagy mulccsal keverve egy ideig elég jó illatúak lesznek.


Ennek ellenére a kertészek szerint a kávézacc a híresztelt előnyök ellenére nem valószínű, hogy megtámadja a növényeket már amúgy is támadó kártevő populációt. Lehetséges azonban, hogy a kávézacc megakadályozná, hogy egyes kerti kártevők egy kellemetlenül szemcsés felületen átkelve egy másik területre jussanak.


A kávézacc a macskákat távol tartja a növényektől

A néphit szerint a macskák sem rajonganak a kávé illatáért. Bár tudományosan nehéz bizonyítani, kísérletezni könnyű. Fontold meg, hogy koffeinmentes kávét vagy kevésbé savanyító kockázatú, használt kávézaccot használj. Szórd őket a megóvandó növények köré.


De vigyázat, kutyatulajdonosok! Kerüljetek mindent, ami koffeintartalmú, és ami a kutya barátainkhoz kerülhet. A háziállatok kertjétől való távol tartásának alternatív lehetőségei közé tartoznak a citrus illatanyagok.


Kávézacc a férgek etetésére

Minden jobb mértékkel, és ez vonatkozik a férgekre is, amelyek imádják a jó csésze kávét. A vermikomposztálók - azok, akik gilisztákkal komposztálnak - esküsznek, hogy a kávéőrlemény a kedvenc csemegéjük. Kezd egy kis mennyiséggel, hogy megnézd, tetszik-e a gilisztáknak. Ha túl sokat használsz, a vermikomposztod túl savas lehet.


Mennyit kell használni? Az irányelvek a táplálékuk körülbelül 15%-ától az alom nyolcadáig terjednek.

A talajban a komposzt természetesen vonzza a gilisztákat, amelyek állítólag a kávét is szeretik. Ez jó dolog, feltéve, hogy a kávé valóban jót tesz a gilisztáknak. A Bioresource Technology című szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban a többféle komposztálási módszernél a kávézaccnak kitett földigiliszták esetében nagyobb az elhullás kockázata. 


Ugyanez a tanulmány kimutatta, hogy a karton hozzáadása csökkentette a kockázatot és a kémiai expozíciót is.


Kerülendő hibák

A használt kávézacc újrahasznosítása növények számára nem bonyolult, de nagyobb esélyed lesz a sikerre, ha elkerülöd a következő hibákat:


Ne használj friss (még le nem főzött) kávézaccot, ha a növények nem ismerik. A főzés semlegesíti a kávéban lévő savasságot, így eltávolítja a potenciális ártalmakat az azt nem kedvelő növények számára. És gazdaságossági szempontból miért pazarolnád a kávét, ha előbb le tudod főzni, és később kertészkedhetsz vele?


A komposztba kerülő kávéfilterek legyenek fehérítetlenek, hogy a trágya szerves maradjon. Minél kisebbek a darabok, annál gyorsabb a lebomlás.

Kerüld a vegyileg ízesített kávézaccot a növények számára.


A szilárd kávézacc réteg többet árthat a kertnek, mint használ, mivel megakadályozza, hogy a víz elérje a gyökereket, amikor öntözöd a növényeket. Ehelyett használd komposztban, vagy keverd a talajba.


Komposztálj kávézaccot a zöldségeskertben ahelyett, hogy közvetlenül használnád. Ne feledd, a kávézacc nem tesz jót a paradicsomnak vagy a palántáknak.