10 dolog amit soha ne mondj egy mentális betegséggel küzdőnek

Akcióleső
2024.04.15 17:33

Elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, milyen szavakat és kifejezéseket kerüljünk, amikor mentális problémákkal küszködő emberekkel foglalkozunk, legyen szó barátokról, munkatársakról, vagy csak távolabbi ismerősökről.


Itt van 10 olyan mondat, amit jobb, ha elkerülsz, ha mentális betegséggel küzdő személlyel beszélsz:


„Rosszabb is lehet.” 


Ez a mondat csak minimálisra csökkenti az érintett fájdalmát és szenvedését, nem nyújt valódi vigaszt vagy megértést az ő helyzetében. Inkább arra összpontosíts, hogy megértsd és támogasd őt a nehézségek során.


„Ez csak egy rossz időszak, ezen mindenki keresztül megy” 


Ezzel a kijelentéssel figyelmen kívül hagyjuk az egyéni tapasztalatok mélységét és súlyosságát. Fontos elismerni, hogy mindenki küzdelme egyedi, és nem mindenki éli át ugyanazokat a nehézségeket.


„El kell engedned” 


Bár jól hangzik, nem ad konkrét útmutatást vagy megoldást arra, hogyan lehetne túllépni a mentális zavarok okozta nehézségeken. Ez a tanács könnyen érzéketlennek tűnhet.


„Gyógyulj úgy, hogy nem gondolsz a dolgokra” 


A mentális betegségek kezelése sokkal összetettebb, mint egyszerűen elfelejteni vagy megkerülni a problémákat. Az érzelmekkel való szembenézés és feldolgozásuk fontos része a gyógyulási folyamatnak.


„Miért nem koncentrálsz inkább a jó dolgokra? Annyi van belőlük!” 


A mentális betegség nem egyenlő a hálátlan hozzáállással; a betegség befolyásolhatja az örömök érzékelését és értékelését. Az ilyen típusú kommentek nem veszik figyelembe a mentális betegségek valós természetét.


„De hát szoktál nevetni, akkor nem lehetsz beteg nem?” 


A mentális betegség sokszor rejtőzködő; az, hogy valaki képes mosolyogni vagy nevetni, nem jelenti azt, hogy belül nem küzd nehéz érzelmekkel. Fontos elismerni, hogy a mentális betegségek bonyolultak és sokrétűek.


„Ha Isten odavezetett téged, akkor át is vezet a problémán”


A vallásra való hivatkozás egy ilyen kontextusban kényelmetlen lehet az érintett számára, és nem feltétlenül nyújt támogatást a mentális betegségekkel való küzdelemben.


„Az ördög csinálja ezt veled”


A démonizálás vagy spiritualizálás nem segít a mentális betegségek valós okainak és kezelési lehetőségeinek megértésében. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk az egyén hitbeli meggyőződéseit, miközben támogatást nyújtunk számukra.


„Csak egy új hobbira van szükséged és jobban leszel” 


Bár egy új hobbi bevezetése hasznos lehet, nem helyettesítheti a szakember által vezetett kezelést vagy terápiát. A mentális betegségek komplex kezelést igényelnek.


„Csak hagyd abba a gyógyszerek szedését, és rögtön jobban leszel” 


A gyógyszeres kezelés létfontosságú lehet sok mentális betegség kezelésében. Fontos, hogy az ilyen döntéseket szakemberrel egyeztetve hozzák meg, és támogassuk az érintettet az őt érintő orvosi tanácsok követésében.


Ha úgy érzed, hogy küzdesz a mentális egészségeddel, ne habozz segítséget kérni. Fordulj háziorvosodhoz, keresd fel egy szakpszichológust, vagy hívj fel egy krízisvonalat. Ha ismersz valakit, aki mentális betegséggel küzd, légy türelmes, figyelmes és támogató, és soha ne hagyjátok, hogy egyedül maradjon a problémáival.