Piros figyelmeztetés: Ez a 4 leginkább gyulladást okozó étel

Akcióleső
2024.04.13 16:00


A gyulladás a szervezet egyik természetes védekezési folyamata, amely akkor aktiválódik, ha fertőzésekkel, sérülésekkel vagy toxinokkal kell szembenéznie. Ebben az esetben növeli a véráramlást az érintett területre, amivel elősegíti az antitestek és fehérjék odaszállítását, hogy elősegítse a gyógyulást. Ha ez csak alkalmanként fordul elő, úgynevezett akut gyulladásról beszélünk, ami általában egy pozitív reakció, mint például egy zúzódás vagy duzzadt boka esetén, amely néhány nap alatt meggyógyul.


Ha azonban a gyulladás krónikussá válik, súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például szívbetegség, rák, krónikus alsó légúti megbetegedések, ízületi gyulladás, Alzheimer-kór és stroke.


A pozitívum az, hogy az étel az egyik legfontosabb természetes módja annak, hogy kontrollálni tudjuk a gyulladást a szervezetben. Rengeteg olyan egészséges összetevő van, amely küzd a gyulladás ellen, valamint számos olyan élelmiszer, amely rontja azt.



Íme, a legfontosabb élelmiszerek, amelyeket az egészségügyi szakértők szerint kerülni kell, hogy csökkentsük szervezetünk gyulladáscsökkentő válaszát.



1. Magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup - és a hozzáadott cukor egyéb formái

Az olyan élelmiszerekben, mint a csomagolt müzliszeletek, gabonapelyhek és divatos kávéitalok hozzáadott cukrok a citokinek felszabadulásán keresztül fokozhatják a krónikus gyulladást, és a vérnyomást is növelhetik - mondja Frances Largeman-Roth, RDN táplálkozási szakértő.


A túlzottan magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup és a cukor más formáinak fogyasztása szintén növelheti a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia és még a rák kockázatát is.


Ne téveszd össze ezeket az élelmiszereket azokkal, amelyek természetes módon tartalmaznak cukrot, mint például a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és tejtermékek. Azokról a cukrokról van szó, amelyeket az élelmiszerekhez és italokhoz adnak hozzá, hogy édesítsék azokat (kivéve a mézet, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást).


Bár nem reális, hogy minden hozzáadott cukrot kiiktassunk az étrendünkből, a napi bevitelünket mindenképpen csökkenthetjük. Kezdjük azzal, hogy kevesebb édesítőszert használunk a reggeli kávénkban, és fokozatosan csökkentsük nullára. Mindenképpen olvassuk el a tápértékjelöléseket.


2. Transzzsírok

Bár a legtöbb márka már eltávolította a transzzsírokat, az összetevők listáján részlegesen hidrogénezett zsírok néven szerepelnek, bizonyos csomagolt élelmiszerek még mindig tartalmazzák őket. Például a csomagolt cukormáz 2 gramm transzzsírt tartalmaz 2 evőkanálnyi adagonként. A transzzsírokról kiderült, hogy szisztémás gyulladást okoznak a szervezetben, és fogyasztásuk összefüggésbe hozható a szívkoszorúér-betegséggel.


3. Finomított szénhidrátok

A különbség a teljes és a finomított gabona között az, hogy a teljes gabona a teljes gabonamagot tartalmazza (korpa, csíra és magfehérje). Az olyan élelmiszerek, mint a barna rizs, a teljes kiőrlésű búzaliszt, a zabpehely és a teljes kiőrlésű kukoricadara mind teljes kiőrlésű gabonák. Ezzel szemben a finomított gabonaféléknél a rostos korpát és a tápanyagokban gazdag csírát eltávolították. Gondoljunk csak a fehér lisztre, a fehér kenyérre és a fehér rizsre.


A finomított gabonaféléket nagyon könnyű túlfogyasztani, és a plusz kilók krónikus gyulladáshoz vezethetnek. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Törekedjünk arra, hogy a gabonafélék legalább fele teljes kiőrlésű legyen.


4. Vörös hús

A húsok jellemzően magas arachidonsav- és telített zsírsavtartalommal rendelkeznek, ami hozzájárul a gyulladáshoz.


Az orvos szerint a gyulladás ellen az egyik egyszerű, átfogó módszer a több növényi alapú étel fogyasztása. A növényi alapú fehérjék jellemzően jóval kevesebb zsírt tartalmaznak, különösen telített zsírokat. A növényi alapú étrend, amely sok leveles zöldséget is tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatással van a szervezetre. Ez pedig minimalizálja a betegségek kockázatát, és ami még ennél is fontosabb, azok, akik több növényi alapú opciót vesznek be az étrendjükbe, egyszerűen sokkal jobban érzik magukat.