A homoktövisbogyó az egyik legtáplálóbb gyümölcs a növényvilágban: vitamin- és tápanyagtartalmáról a tudományos szakirodalom is elismerően beszél.
Több mint 190 biológiailag aktív anyagot tartalmaz: 18 féle aminosavat, B1-, B2-, K-, C-, A- és E-vitamint, folsavat, egészséges zsírsavakat, legalább 60-féle antioxidáns vegyületet, 20-féle ásványi anyagot és még rengeteg további hasznos tápanyagot.
A homoktövis gyümölcse évszázadok óta közismert gyógyító hatásáról és kimagasló tápértékéről.
A klinikai vizsgálatok alapján többek között jótékonyan hat gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. A homoktövis alkalmazásáról már több száz tudományos publikáció készült.
A homoktövist sok-sok évszázada használja a népi gyógyászat gyomorpanaszok, gyomorfekély kezelésére, melynek kedvező hatását ezen a téren valóban megerősítették a modern klinikai vizsgálatok.
Kutatások során sikerrel alkalmazták a gyomorfekély kezelésében, minden bizonnyal azért, mert normalizálja a gyomorsav termelését és csökkenti a gyulladást. A homoktövis serkenti a szervezetben a méregtelenítést és helyreállítja az emésztést.