A tökmagolaj a pirított, héjnélküli tök magjából készül hagyományos, úgynevezett stájer eljárással. Sötétbarnás, zöldes színű, kifejezetten aromás olaj. A kulináris felhasználás mellett a héj nélküli tökmagolaj gyógyászati célú alkalmazása is elterjedt. A népi gyógyászatban férfiaknál prosztatapanaszok, hölgyeknél húgyhólyagpanaszok esetén alkalmazzák. Telítetlen zsírsavai helyreállítják a magas koleszterinszintet, késleltetik az érelmeszesedést. Véd a szabadgyököktől, melyek több betegség okozói. Magas az antioxidáns tartalma, amely lassítja a szervezet öregedési folyamatát és megköti a szabadgyököket. Magas E- vitamin tartalma miatt segíti a nemi működést. Salátaöntetként önmagában is alkalmazható, mivel egy igen ízletes olajról van szó, de a tökmagolajat fel lehet használni más növényi olajokkal elkeverve. Javasolt mennyiség: napi 1 evőkanállal.