Feketecsalán ét- és saláta olaj (perilla) A feketecsalán magjából hidegen sajtolt olaj 95 százaléka élelmiszer kiegészítőként, kapszulázva kerül a fogyasztókhoz. Az ázsiai konyhában a perilla olajjal főznek is. Ezen túlmenően vannak dietetikus gyógyszerek is, amelyeket anyagcsere zavarokra ajánlanak. Ezek viszonylag magas dózisban tartalmazzák az olajat. A szakirodalomban nagyon sokat foglalkoznak a belsőleges hatással, és sok előnyös tulajdonságát taglalják: hatásos a szívinfarktus ismétlődés, mellrák és végbélrák, reumás eredetű ízületi gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés, valamint többféle autoimmun megbetegedés esetében, csökkenti a szívaritmiát, és a trombózis veszélyt, támogatja a sejtmegújulást. A vörösborban található fenolokkal, C-vitaminnal, vassal, stb. kombinálva különösen effektívnek tartják. Több helyen leírják kedvező hatását az Alzheimer-kóros betegekre vonatkozóan is. 60 százalékban tartalmaz omega 3 telítetlen zsírsavat, emiatt fogyasztása a hal-olaj helyett is ajánlott. Tápanyag táblázat (100 ml termékre vonatkoztatva) Energiatartalom: 34 000 Kj (830 kcal) Fehérje: 0 g Szénhidrát 0 g Zsír 92 g Telített zsírsav: 8 g Egyszeresen telítetlen: 16 g Többszörösen telítetlen: 68 g Koleszterin 0 mg