Gazdag Omega-3 zsírsav (EPA, DHA) forrás. Tengeri halakra jellemző erős ízű és illatú olaj. Közvetlenül, vagy ételízesítőként fogyasztható. Az omega-3 zsírsavakról az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy milyen fontos szerepük van az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában. A többszörösen telítetlen omega-3 esszenciális zsírsavakat, a vitaminokhoz hasonlóan a szervezet nem tudja előállítani, így azokat csak az étkezések alkalmával, élelmiszereinkből tudjuk magunkhoz venni. Az omega-3 olajok legfontosabb forrásai a halak valamikor az emberi táplálkozás alappillérei voltak, és sok helyen azok ma is. Néhány területen, így Magyarországon is, jelentősen visszaszorult az utóbbi évszázadokban a halfogyasztás, aminek negatív közegészségügyi hatásai jól kimutathatók. A bőrproblémák, ízületi gyulladás, immunrendszeri rendellenességek, depresszió, gyulladásos betegségek és az infarktus részben abból ered, hogy nem fogyasztunk elegendő mennyiségben omega-3 tartalmú zsírsavakat, illetve a telített és a telítetlen zsírsavak arány nem megfelelő a táplálkozásunkban. Az omega-3 zsírsavak elősegítik a normális vérnyomás megőrzését, a magas vérnyomást kimutathatóan csökkenti a rendszeres, napi 3–5 ml halolaj fogyasztása. A lazacolaj gazdag forrása az EPA (Eikozapentaénsav) és a DHA (Dokozahexaénsav) nevű omega-3 zsírsavaknak. Ezen zsírsavakból 300–1000 mg-ot célszerű fogyasztanunk naponta, ugyanis az EPA és a DHA hozzájárul a vér normál triglicerid szintjének megtartásához, az egészséges szívműködéshez és a normális véralvadás fenntartásához. AZ EPA és DHA enyhíti az allergia és az asztma tüneteit és csökkenti a tumoros megbetegedések (pl. prosztata-, emlő- és vastagbélrák) kialakulásának kockázatát. Gyulladás csökkentő hatása elősegíti a reumás ízületi gyulladás (arthritis) okozta fájdalmak enyhülését, de előnyös az ekcémára, gyulladásos megbetegedések és menstruációs fájdalmak ellen is.