Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az Azték és Inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik, ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab érkeztek hozzánk. Kevesen gondolnák, hogy a pulyka és az akác is Amerika felfedezéséhez kötődik. Nélkülük az európai ember már nem tudná elképzelni az életét. Az amaránt teljes kiőrlésű lisztté őrölhető és a pattogatott változattal együtt az élelmiszeripari alkalmazások széles skáláját kínálja. Számos élelmiszerben használható fel, beleértve a reggeli gabonapelyheket, húsok, halak, baromfi panírozásához, cukrászati termékekhez (csokoládéhoz adva az ízének és szerkezetének javítása céljából), salátaízesítőkhöz (pl. salátákat megszórni pattogatott amaránttal), sütőipari termékekhez (kenyerek, teasütemények, apró sütemények, kekszek), extrudált snack ételekhez chips-ekhez, tésztákhoz, egészséges élelmiszerekhez, levesekhez és diétás termékekhez. Ételdekorációra is kiváló. Az amaránt lehetséges alkalmazásai valójában korlátlanok egy kreatív élelmiszerkészítő számára, akinek mindig észben kell tartani az amarántot, ha egy magas beltartalmi értékű étel előállítására törekszik. Az olcsóbb, de gyengébb beltartalmú gabona alapú élelmiszerek feljavítására is kiválóan alkalmas. Az amaránt aminosav összetétele kedvezően hat a szervezet zsírháztartására, és ezen keresztül az érelmeszesedés megelőzésre. Kiegyenlített, harmonikus aminosav összetételének köszönhetően fehérjetartalma kiválóan hasznosul (75%). Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás A gabona félék között, az amaránt vas tartalmának rendkívül nagy a biológiai értéket tulajdonítanak a kutatók. Ezt indokolhatja az tény, hogy a gabonaféléktől eltérően C vitamint is tartalmaz, ami elősegíti a vas felvételét A hőkezelés hatására a vas és más elemek hozzáférhetőségét meg gátló fitinsav lebomlik. Kalcium tartalma nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve, a legjobb kalciumforrást jelentő élelmiszer. Az amaránt jó minőségű fehérje tartalma, a mennyiségileg ugyan nem számottevő, de élettanilag jelentős zsírsavai, elősegítik a kalciumfelszívódást. Glutént nem tartalmaz! A kiválóan hasznosuló fehérje-, értékes olajtartalma, valamint a gabonafélékhez viszonyítva alacsonyabb szénhidráttartalmának és magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően, az amaránt egy korszerű élelmiszer, melyet az étel allergiában szenvedők is fogyaszthatnak!